پرسش خود را بپرسید

c level managers به چه مدیر هایی میگن ؟

تاریخ
٢ روز پیش
بازدید
١٤

c level managers

 به چه مدیر هایی میگن ؟

٣,٠٨٠
طلایی
٠
نقره‌ای
٢
برنزی
١٤٤

١ پاسخ

مرتب سازی بر اساس:

سی لول C-level یا C-suite به بالا ترین مدیران اجرایی یک شرکت می گویند. این مدیران ممکن است از اعضای هیئت مدیره باشند یا استخدام شرکت شده باشند. بالاترین مدیر اجرایی شرکت معمولا مدیر عامل است که به زبان انگلیسی به آن CEO – Chief Executive Officer می گویند.

انواع موقعیت های سطح C

هر سازمان عناوین C-suite خود را دارد. این موقعیت ها بسته به شرکت متفاوت است و ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • مدیر ارشد اجرایی: مدیرعامل  بر کل سازمان نظارت می‌کند، سیاست‌ها و برنامه‌های سطح بالا و همچنین تعیین اهداف و استراتژی‌های کسب‌وکار، چه بلندمدت و چه کوتاه مدت. همه پست های سطح C دیگر به مدیر عامل گزارش می دهند.
  • مدیر عملیاتی:  COO بر عملیات روزانه درون شرکت تمرکز می کند و معمولاً درست زیر مدیر عامل شرکت می کند. COO اغلب در هیئت مدیره نیز خدمت می کند.
  • مدیر ارشد مالی:  مدیر مالی امور مالی سازمان از جمله فعالیت‌های بودجه‌ریزی، پیش‌بینی، گزارش‌دهی و انطباق را مدیریت می‌کند. CFO برنامه ریزی مالی بلندمدت را انجام می دهد و بر بخش های مالی و حسابداری نظارت می کند.
  • مدیر ارشد بازاریابی:  CMO با بخش بازاریابی برای انجام مدیریت برند، استراتژی بازاریابی، ارتباطات مشتری و تحقیقات صنعت همکاری می کند. CMO ها بر بازگشت سرمایه (ROI) ناشی از فعالیت های بازاریابی شرکت نظارت می کنند.
  • مدیر ارشد اطلاعات: CIO برنامه ریزی استراتژیک برای بخش فناوری اطلاعات را انجام می دهد و راه هایی را برای افزایش ارزش کسب و کار و بهبود خدمات مشتری از طریق فناوری شناسایی می کند.
  • مدیر ارشد فناوری:  مسئولیت‌های CTO زمانی توسط CIO انجام می‌شد، اما پیشرفت‌های فناوری ایجاد یک موقعیت جداگانه در بخش فناوری را توجیه کرده است. CTO بر سیستم های اطلاعاتی و توسعه فناوری نظارت دارد.
  • مدیر ارشد محتوا: این CCO تولید محتوا را در همه اشکال، از جمله کپی بازاریابی، محتوای وب و ارتباطات رسانه های اجتماعی مدیریت می کند. این فرد صدای برند، لحن و موقعیت را ایجاد می کند. یک CCO معمولاً در بخش بازاریابی یا روابط عمومی کار می کند و ممکن است با CMO همکاری نزدیک داشته باشد.
  • افسر ارشد منابع انسانی: CHRO افراد شاغل در سازمان را مدیریت می کند و بر استخدام، آموزش، توسعه کارکنان و حفظ کارمندان نظارت می کند. این مدیر اجرایی سطح C در بخش منابع انسانی کار می کند.
  • مدیر ارشد انطباق: این CCO معمولاً رئیس بخش انطباق شرکت است که انطباق شرکت با قوانین، مقررات، سیاست‌ها و قوانین قابل اجرا و همچنین اجرای استانداردها و رویه‌های مناسب برای مطابقت با آن استانداردها را مدیریت می‌کند.
  • افسر ارشد امنیت: CSO در بخش امنیتی شرکت کار می کند و برنامه ها و سیاست هایی را که امنیت مالی و عملیاتی سازمان را تضمین می کند، توسعه و نظارت می کند.
  • مدیر ارشد داده ها: CDO بر جمع آوری، تجزیه و تحلیل و استفاده از داده ها در سازمان نظارت می کند و اطمینان حاصل می کند که داده ها به عنوان یک دارایی ارزشمند مورد استفاده قرار می گیرند. این مجری معمولاً در بخش فناوری اطلاعات کار می کند.
  • مدیر ارشد نوآوری: CINO ایده های جدیدی تولید می کند و فرصت هایی را برای نوآوری و تغییر شناسایی می کند که شرکت را به جلو سوق می دهد. این موقعیت معمولا در راس بخش تحقیق و توسعه قرار دارد.

بسیاری از موقعیت‌های سطح C دیگر ممکن است در یک سازمان وجود داشته باشند، و برخی ممکن است فقط تعداد کمی از نقش‌های فهرست شده قبلی را داشته باشند. به طور معمول، هر چه شرکت بزرگتر باشد، عموماً افراد بیشتری را در C-suite خواهید یافت.

٩٨٤
طلایی
٠
نقره‌ای
١١
برنزی
١٠
تاریخ
٢ روز پیش

پاسخ شما