این بیت از مثنوی را معنی کرده و مفهوم آنرا بیان نمایید
خار در دل گر بدیدی هر خسی
دست کی بودی غمان را بر کسی
✏ «مولوی»
٣ پاسخ
اگر شناسایی ریشه های سرگشتگی بشری کار آسان و بی دردسری بود و هر کس می توانست آن را درمان و یا حتا شناسایی کند ، امروز با این خیل عظیم بیماران شدید و جزیی روانی روبرو نبودیم.بسیاری ،این بیت از اشعار مولانا را جزو پیشرفته ترین و روانشناسانه ترین ابیات مثنویمی دانند . حتا با پیشرفتهای شگرف این علم نیز شناسایی و یافتن خارهای روحی افراد کار هر کس که هیچ کار هر روانشناس زبده ای نیز نیست گرچه که مدعیانی زیادی چنین ادعایی را مطرح کنند و ریشه را در کودکی و پروروش و جامعه و ... بدانند.
این بیت به ما میآموزد که اگر هر انسانی، حتی بیارزشترین افراد (خسی)، در دل خود غم و درد را احساس کند، دیگران نمیتوانند به او کمک کنند یا غم او را برطرف کنند. "خار در دل" به معنای درد و رنجی است که در دل انسان وجود دارد. این بیت به نوعی به عمق احساسات انسانی و تنهایی در مواجهه با مشکلات اشاره دارد.
تحلیل؛- خار در دل: این عبارت نماد مشکلات و رنجهای درونی است که ممکن است هر فردی با آن مواجه شود. خار به عنوان یک نماد، نشاندهنده زخمها و دردهای عاطفی است.
- هر خسی: اشاره به این دارد که حتی افراد معمولی و بیاهمیت نیز ممکن است در دل خود غمهای عمیق داشته باشند.
- دست کی بودی غمان را بر کسی: این بخش سوالی است که میپرسد اگر کسی در دل خود درد و رنج داشته باشد، چه کسی میتواند به او کمک کند؟ این جمله نشاندهنده این است که کمک دیگران نمیتواند جایگزین درمان دردهای درونی شود.
در مجموع، این بیت به ما یادآوری میکند که مشکلات عاطفی و درونی هر فرد، حتی اگر ظاهراً بیاهمیت باشد، نیازمند توجه و درمان شخصی است و دیگران نمیتوانند به سادگی آن را برطرف کنند.
با سلام. با پوزش، متوجه نشدم، درباره کدام سوال نظرم را تقدیم کنم؟ چون به سوال آقای معینی که پاسخ داده ام. اون آدرسی که ذکر هم فرمودید، چیز خاصی نبود.
این بیت از مولوی در مثنوی معنوی به این معناست که اگر هر فرد بیارزشی (خس) میتوانست درد و رنجهای درونی (خار در دل) دیگران را ببیند و درک کند، دیگر غم و اندوهی بر کسی تحمیل نمیشد.
جسارتا جناب کتابدار خیلی لطف میکنید اگر دیدگاه ارجمندتون رو درمورد این سوال به اشتراک بذارید🙏🙏
https://abadis. ir/bepors/question/24205/