دلیل شباهت واژه beyin ترکی و brain انگلیسی چیست؟
دلیل شباهت واژه مغز به ترکی beyin و انگلیسی brain چیست؟ زبان ترکی که ریشه اروپایی رو ندارد آیا از سکاها به ارث بردند؟
٤ پاسخ
شباهت واژگان "مغز" در زبانهای مختلف ممکن است به دلایل مختلفی باشد و اغلب به عوامل تاریخی و فرهنگی برمیگردد. در مورد شباهت واژههای "مغز" در زبانهای ترکی و انگلیسی، این ممکن است به دلیل ریشههای مشترک زبانشناسی باشد. هنگامی که زبانها در تاریخی مشترک از یک ریشه زبانی نشأت میگیرند یا تأثیر یکدیگر را تجربه میکنند، واژگان مشابهی ممکن است پدید آید.
زبانهای مختلف از یکدیگر تأثیر میپذیرند و وامهای زبانی از یک زبان به دیگری انتقال مییابد. این امر به خصوص در مناطقی که ارتباطات فرهنگی و تاریخی چندگانه داشتهاند، اتفاق میافتد. برای مثال، زبان ترکی استانبولی تأثیرات متعددی از زبانهای مختلف از جمله زبانهای پارسی یا فارسی خودمون، عربی، فرانسوی و انگلیسی داشته است. از این رو، شباهتهای واژگانی میان زبانها بدلیل تأثیرات متقابل و تبادل فرهنگی در طول تاریخ ممکن است ایجاد شود.
به طور کلی، تحت تأثیر تبادل فرهنگی و تاریخی، واژهها و نیز الفباها ممکن است شباهتهایی داشته باشند، اما این مسأله نهایتاً به تاریخچه و تأثیرات تاریخی مربوط میشود و از پیچیدگیهای زبانشناسی است.
زبان ترکی استانبولی کنار هم اومدن اتحاد زبانهای زیادی به وجود اومده مثل زبان فرانسوی زبان آلمانی به خصوص زبان فارسی زبان انگلیسی عربی. و تلفظ اشتباه این کلمات در مدت زمان اشتباه بودن خودشو از دست داده و تبدیل به یه کار درست شده و توی فرهنگ لغات زبان ترکی استانبولی همونجوری جا گرفته.
درود
تبار و زبان ترکی از دیرینگی چندانی برخوردار نیست. کهنترین نوشته ترکی، سنگنوشته اورخون با دیرینگی حدود 1300 سال است که در شمال مغولستان یافت شد.
در سنگنبشته های داریوش در بیستون و دیگر جاها که در آنها اقوام درون و پیرامون سرزمین ایران نام برده شده اند نام و نشانی از قوم ترک نیست، به جای آن به فراوانی از قوم سکاها نام برده شده که در دشتهای شمال آسیا و فرارودان(آسیای میانه) می زیستند.
از سکاها هیچ نوشته ای برجا نمانده که نمایانگر تبار آنها باشد ولی از برخی واژه های آنها که در کتابهای یونانی یادشده، اینگونه پیداست که آنها از تبار ایرانیان کوچرو در شمال و شرق ایرانزمین بودند.
فرضیه و دیدمان به نظر درستی هست که می گوید نژاد ترک از آمیختگی سکاهای خاوری(شرقی) مانند سغدیها و تخاریها(=تورانیان فرزند تور فرزند فریدون) با اقوام زردپوستی که در سرزمینهای شرقیتر می زیستند مانند مغولان، تاتارها و چینیها پدیدار شده باشند و این رویداد پس از هخامنشیان و در زمان اشکانیان در طول چند صد سال رخ داده وسپس نخستین نشان از آنها را در نیمه حکومت(اتحادیه)ای از آنها با نام اتحادیه گوک ترکها در شمال شرقی ایران ساسانی می بینیم.
برابر این فرضیه، ترکان(ترکان اصیل آسیای میانه)، نژاد دورگه ای از تبار آریایی سکایی و زردپوستان شرقی هستند.
بنابراین زبان ترکی هم باید آمیخته ای از زبانهای آریایی و شرقی باشد که بررسیها این واقعیت را در زبان ترکی نشان می دهد پس همانندی بسیاری از واژه های ترکی با واژه های ایرانی یا هندواروپایی چیز شگفتی نیست.
با اینکه دیدگاهتون کنایه آمیز بود ولی خواهش می کنم قابل شما رو نداشت، اگه آدم نسبت به چیزی علاقه شدید داشت درباره ش جستجو وتحقیق میکنه و شایستگی نظر دادن هم پیدا میکنه وگرنه راحت میگه [دلیل خاصی نداره!] نمیدونم مگه اینجا نظر دادن برای همه اجباریه؟
و آدمی که درباره موضوعی چیزی نمیدونه نباید از روی احساسات یا تعصب لایک و دیسلایک بده عزیزجان مگه اینکه نظر بهتری داشته باشه.
صدالبته صحیح میفرمایید…بنده شخصا مشکلی ندارم و خوشحال میشم به رفع کمپلکس دوستان کمکی کرده باشم. فقط نمیدونستم صلاحیت دادن نظر یا ندادن نظر رو باید از شما گرفت…فقط من گفتم دلیل خاصی نداره ولی هرچقدر خوندم به جز تشریح مسایل سوق الجیشی و جغرافیایی در گفته شما استاد بزرگ چیزی دستگیرم نشد
و البته مکررا تشکر و قدردانی میکنم از شما بخاطر علاقه خیلی شدید شما به تورکها و بدون تردید تورکها هم به شما علاقه دارند… و واقعا پوزش میطلبم از خدمت شما استاد ارجمند ، به هرحال شما شایستگی نظریه پردازی رو دارین و این شایستگی رو خودتون به خودتو ن تقدیم کردین و اگه مبالغه نکرده باشم بیانات شما استاد گرانقدر برابر با وحی منزل میباشند!!!
شما اگه نوشته منو درست خونده بودی می دیدی که من گفتم [فرضیه و دیدمان به نظر درستی هست که می گوید. . . ] یعنی چه؟ یعنی که من چیزی رو از خودم نگفتم فقط فرضیه ای رو که تاریخ پژوهان بهش رسیدند رو اینجا بازتاب دادم.
اون بالا هم گفتم شما اگه برای سوال گفته شده پاسخ بهتری بلدی خب بگو و نظر دیگران رو رد کن وگرنه بیخود با این حرفا به جاده خاکی نزن و اینجا رو شلوغ پلوغش نکن.
بله حق با شماست. خیلی ممنون بابت اطلاع رسانی تون و ممنون بخاطر انتقال گفته های تاریخ پژوهان… فقط مسئله این هست که چیری برای پژوهش وجود نداره و به نظر من بهترین جواب همون هست که اشاره کردم … وانگهی دوباره تکرار میکنم فرموده های جنابعالی کلی گویی ها در باره جغرافیای مهاجرت چند اقوام در طول تاریخ بود و چطور این جواب رو استنتاج کردید جای سوال دارد. بهت ین جواب رو به این نوع سؤال ها زبان شناسان عزیز میتونن پاسخ بدهند نه تاریخ پژوهان…
ضمنا جوابی که من بهراین سوال دارم خیلی عقلانی تر و قابل قبول تر ار استنباط شماست چون شما جواب سوال رو از نحوه مهاجرت اقوام استنتاج کردین که کاملا بیربط هست و جوابی که الان توضیح خواهم داد خیلی محتمل تر و به واقعیت نزدیکتر هست ولی با اینحال به نظرم همون جواب کوتاه قبلی م ار همه جواب ها بهتر هست و اما توضیحی که میخام بگم خدمتتون :
زبان تورکی در دوران عثمانی و قبل از به حکومت رسیدن اتاتورک از حروف الفبای عربی و تا حدودی فارسی برای نگارش استفاده میکردن و و کلمه beyin یا همون مغز به این صورت نوشته«بئین» و احتمال خیلی قوی از کلمه فارسی بین یا میان ریشه گرفته چون که نسج مغز هم بین محفظه استخوانی بدون درزی به نام جمجمه حفاظت میشه و وقتی مثلا میگیم مغز گردو یعنی قسمت میانی گیاه که داخل اون قرار داره و نسبت جمجمه و مغز هم شبیه همین حالت هست. ولی نیازی به کفتن اینها نیس و همون جمله کوتاه بعد بن جواب هست
آفرین واقعن بهتون شادباش میگم؛ جدا از درست بودن یا نبودن سخنتون، این بهترین نوشته ای بود که اینجا از شما می بینم؛ یکی از روشهای پیشرفت دانش همینه: گردهم آمدن و بررسی و سبک سنگین کردن اندیشه ها و دیدگاههای گوناگون وسنجش آنها با هم دیگه. ( همه چیز را همگان دانند )
اینکه گفتید من فقط از مهاجرت اقوام نوشته ام و چگونه میشه پاسخ سوال رو از این نوشته بدست آورد، من از شما درخواست دارم بند پایانی نوشته ام رو دوباره موبه مو بخونید البته به موشکافی هم نیاز نداره واقعن روشنه، یک نمونه ساده در پایین میگم:
ببخشید از رشته خودتون نمونه میارم: از آمیزش خر نر با اسب ماده جانداری زاده خواهد شدبه نام قاطر یا استر که برخی از ویژگیهای باارزش هر دو زادآور خودش رو داره. [این تنها یک نمونه آوری برای روشنگری بود خواهشمندم هیچ برداشت نادرستی نشود] اون بالا هم نوشتم ( برابر با اون فرضیه ) ، اقوام ترک از آمیختگی سکاهای آریایی و زردپوستان شرقی پدیدار شده اند پس باید دارای ویژگیهای هر دو قوم هم باشند مانند همانندیهای زبانی، فرهنگی، چهره ای و . . .
یعنی زبانشون باید ترکیبی از دو قوم پیشین ( سکایی و مثلن چینی ) باشه که همین
طور هم هست واژه های برِین و بئین نمیگم صددرصد ولی میتونه همین علت رو داشته باشه حتا دلیل شما یعنی که بئین از بین باشه رد کننده نتیجه گیری من نیست یعنی بئین از یک واژه ایرانی گرفته شده. ازنگاه فرهنگی آیین نوروز رو داریم که میان اقوام ترک هست گرفته از سکاهای آریایی. از نظر چهره ترکان آسیامیانه بیشتر ویژگی زردپوستی مانند چشم باریک و. . رو نشون میدند چراکه میدونید ژن زرد نسبت به سفید غالبه و بیان میشه و رخ نمود یا فنوتیپ زرد نشون داده میشه ولی در آذربایگان درصد ژن سفید خیلی بیشتره و چهره ها هم ایرانی
در هرصورت بحث خوبی بود و تا حدی نتیجه داد… فقط استر یا قاطر و خرپوزکی باهم فرق دارند اگر مادر اسب پدر خر باشه قاطر و اگر برعکس باشه خرپوزکی که مورد اول بهتر و کاربردی تر هست و سخت بدست میاد چون اسب از خر بلند تر هست و خر نر همیشه نمیتونه امیزش رو با اسب ماده بلندتر از خودش درست انجام بده…ضمنا در سال های اخیر گوسفند و بز رو همباهم امیزش دادن و نمونه مثل قاطر عقیم و ترکیبی از دو گونه بهش بزفند و انگلیسی Geep میگن.
دلیل خاصی نداره
ممنون بخاطر توضیحات دقیق وعلاقه شدید تون به تورکها