اصطلاح "از این حسن تا اون حسن صد گز رسن" به چه معناست و در چه مواردی بکار می رود
اصطلاح "از این حسن تا اون حسن صد گز رسن" به چه معناست و در چه مواردی بکار می رود
٣ پاسخ
سلام استاد/ از این حسن تا اون حسن صد من رسن/ یا از این حسن تا اون حسن صد گز رسن/ به معنای وجود تفاوتهای زیاد بین دو چیز یا دو نفر است که در ظاهر مشابه به نظر میرسند./🌺 سلطان محمد خوارزمشاه نديم و مصاحبي داشت به نام حسن عمادالملک ساوه اي که در اواخر عهد سلطان محمد از وزيران و مقربان خاصش بوده. عمادالملک در شفاعت گري و پايمردي و تحقق نياز نيازمندان و تجليل و بزرگداشت شاعران و نويسندگان، وزيري نيک انديش و براي سلطان مايه ي خوشنامی بوده. در يکي از روزهاي جلوس سلطان که بزرگان و خاصان دربار را پذيرفته بود شاعري با استجاره قبلي به حضور آمد و قصيده اي عالی با اشارات و استعارات و تشبيهات مناسب در مدح سلطان مي خواند. چون سلطان هزار دينارش صله مي فرمايد، وزيرش حسن عمادالملک اين مقدار صله را از جانب سلطان اندک و نادر برخورد نشان مي دهد و براي شاعر ده هزار دينار از خزانه سلطان حاصل مي کند. چون شاعر مي پرسد :«کدام کس از ارکان حضرت اين عطا را سبب شده است؟» مي گويند وزيري است که حسن نام دارد. چندي بعد که فقر و افلاس شاعر را دوباره به مدحت گري وا مي دارد سلطان همچنان به شيوه سابق هزار دينارش صله مي فرمايد اما متاسفانه وزير سابق از دار دنيا رفته و وزير جديد سلطان از قضاي روزگار، او هم نامش حسن بوده است که برخلاف آن حسن سلطان را از اين مقدار مال بخشي مانع مي آيد و با تاخير و ليت و لعل که در اداي حواله مال مي ورزد شاعر بيچاره و وام دار را اضطرارا به دريافت ربعي از عشر آن و به روايتي عشر آن راضي مي کند. اينجا وقتي شاعر متوجه مي شود که اين وزير جديد هم حسن نام دارد در مي يابد که بين حسن تا حسن تفاوت بسيار است و يا به اصطلاح ديگر «زين حسن تا آن حسن صد گز رسن» و آنجا که سلطان به وزير ِبد گوش دارد تا ابد براي وي و سلطنتش مايه رسوايي بود، همچنان که ديديم ملک و مملکت و حتي جان و مال و خانمانش را بر باد داد و مغولان خونخوار را به ويراني بلاد و امصار و کشتار مردم بي گناه ايران واداشت.🙏🙏🙏
معنی ضربالمثل:
فاصله بین دو چیز آنقدر زیاد است که با طناب هم نمیتوان به هم رساند.
این ضرب المثل معمولاً برای مقایسه دو چیز که یکی بسیار بهتر یا بسیار بدتر از دیگری است استفاده میشود.
کاربردهایش؛
■.تفاوت بسیار زیاد بین دو چیز یا دو شخص
■.تأکید بر اختلاف کیفیت یا ارزش
■.هشدار درباره فریب ظواهر
ضربالمثل “از این حسن تا آن حسن صد گز رسن” به معنای وجود تفاوتهای زیادی بین دو چیز یا فرد است که در ظاهر مشابه به نظر میرسند. این ضربالمثل معمولاً زمانی به کار میرود که دو چیز یا وضعیت ظاهراً یکسان به نظر میآیند، اما از نظر ارزش، مقام یا ویژگیهای درونی تفاوتهای زیادی دارند.
تاریخچه یا داستان ضرب المثل از این حسن تا آن حسن صد گز رسن
روزی روزگاری در یک روستای کوچک، دو مرد به نام حسن در نزدیکی یکدیگر زندگی میکردند. یکی از آنها حسن کشاورز بود و دیگری حسن آهنگر. هر دو افراد ساده و زحمتکشی بودند که با دسترنج خود زندگی میکردند. حسن کشاورز به کشاورزی و پرورش زمین علاقه زیادی داشت و همواره در حال رسیدگی به مزارع و درختان خود بود. حسن آهنگر نیز تمام روزهایش را در کارگاه آهنگریاش میگذرانید و با کوره و چکش آهن را به اشیای مختلف تبدیل میکرد. اگرچه هر دو به ظاهر مردان خوبی به نظر میرسیدند، اما در حقیقت میان آنها تفاوتهایی پنهان بود که به سختی میشد آن را از روی ظاهرشان تشخیص داد.
یک روز، جمعی از اهالی روستا برای جشن سالانه گرد هم آمدند. مردم همهجا را پر کرده بودند و حسن کشاورز و حسن آهنگر نیز در این جمع حضور داشتند. در میانه جشن، حرفهایی درباره شغلها و مهارتهای مختلف رد و بدل میشد و هر یک از حسنها شروع به تعریف از کار خود کردند. حسن کشاورز با افتخار از محصولاتی که در زمین خود کشت کرده بود صحبت میکرد، در حالی که حسن آهنگر هم از ابزارهای جدیدی که ساخته بود میگفت. هر دو از کار خود راضی بودند و سعی میکردند تا همگان را تحت تاثیر قرار دهند.
اما در این میان، شخصی از دوربینداران محلی که در حال تهیه گزارش جشن بود، برای تهیه عکس از دو حسن خواست تا کنار هم بایستند. وقتی هر دو در کنار یکدیگر ایستادند، مردم متوجه تفاوتهای بزرگ میان آنها شدند. حسن کشاورز با بدن درشت و بازوهای عضلانی ناشی از کار در زمین، ظاهر سادهتری داشت. اما حسن آهنگر با لباسهای تمیزتر و صورتی کمی پفکرده از کار با آهن و حرارت، ظاهری متفاوت داشت. بهراحتی مشخص شد که اگرچه هر دو نام “حسن” را داشتند و در بسیاری از ویژگیها مشابه به نظر میرسیدند، اما از نظر شرایط زندگی و تجربههای شخصی تفاوتهای زیادی داشتند.
در این لحظه بود که یکی از پیرمردهای روستا که از همهچیز آگاه بود، با اشاره به تفاوتهای آشکار میان دو حسن، گفت: “از این حسن تا آن حسن صد گز رسن!” این ضربالمثل نشان میداد که اگرچه دو فرد یا دو چیز ممکن است از دور شبیه به هم بیایند، اما در واقعیت ممکن است از نظر ویژگیها و ارزشها تفاوتهای عمدهای با هم داشته باشند. از آن لحظه به بعد، مردم روستا این ضربالمثل را برای اشاره به تفاوتهای ظاهری و واقعی بین افراد یا چیزها به کار میبردند.
با گذشت زمان، ضربالمثل “از این حسن تا آن حسن صد گز رسن” به یکی از مشهورترین ضربالمثلهای روستا تبدیل شد. اهالی روستا از آن برای اشاره به تفاوتهای نهانی که در هر شخص یا چیزی وجود دارد، استفاده میکردند. این ضربالمثل به آنها یادآوری میکرد که نباید بر اساس ظاهر یا سطح به قضاوت درباره افراد یا مسائل بپردازند، بلکه باید به ویژگیهای واقعی و عمیقتر توجه کنند.
سالها بعد، حسن کشاورز و حسن آهنگر با هم دوست شدند و متوجه شدند که هرکدام از آنها در شغل و زندگی خود به روش خاصی ارزشمند هستند. درک و احترام به تفاوتهای یکدیگر باعث شد تا رابطه آنها عمیقتر شود و هر دو از تجربیات و مهارتهای یکدیگر بهرهمند شوند. این تغییر نگرش ناشی از درک ضربالمثل “از این حسن تا آن حسن صد گز رسن” بود که آنها را متوجه کرد که هر فرد یا چیزی تنها به ظاهرش قضاوت نمیشود و باید به عمق تفاوتها و ویژگیهای واقعی توجه کرد.
در نهایت، این ضربالمثل نه تنها در روستا، بلکه در اطرافیان آن نیز مورد استفاده قرار گرفت و تبدیل به یک درس مهم در زندگی شد: همیشه باید به عمق تفاوتها و ویژگیهای واقعی توجه کنیم و از قضاوتهای سطحی پرهیز کنیم. این ضربالمثل به مردم یادآوری میکرد که حتی اگر دو نفر یا دو چیز مشابه به نظر برسند، ممکن است تفاوتهای زیادی از نظر ارزش و ویژگیهای باطنی داشته باشند.
درود
بسیار عالی با ذکر تاریخچه
درود
بسیار عالی
با ذکر تاریخچه