"تست ادبیات" حذف به قرینه ی معنوی
اولا که حذف به قرینه ی معنوی رو لطفا توضیح بدید و اینکه "افگار " در بیت سوم یعنی چی؟
در کدام بیت ،فعل به قرینه ی معنوی حذف شده ؟
از حلاوتها که دارد جور تو /وزلطافت،کس نیابد غور تو
این روا باشئ که من در بند سخت /گه شما بر سبزه گاهی بر درخت
حسات یکیگر باشیم و بهر یکدیرگر میریم/گهی خندان ز هم ، گه خسته و افگار هم باشم
هر غلام و هر کنیزک را ز جود/گفت بهر تو چه آرم گوی زود
٧ پاسخ
1. حذف به قرینه معنوی
حذف به قرینه معنوی در زبانشناسی، بهویژه در ادبیات فارسی، به فرایندی گفته میشود که در آن یک یا چند کلمه بهدلایل معنایی از جمله تکرار یا وضعیت جمله حذف میشود. این کلمات حذفشده از جمله بهطور ضمنی و از طریق مفهوم کلی جمله قابل فهم هستند. به عبارت دیگر، حذف کلمهای که با توجه به ساختار جمله و شرایط معنایی آن قابل حدس است، صورت میگیرد.
2. توضیح "افگار" در بیت سوم
افگار در این بیت به معنی غمگین و نگران است. این واژه به حالت روانی یا عاطفی فردی اشاره دارد که دچار ناراحتی یا دلشکستگی است.
بیت سوم از شعر شما به شرح زیر است:
"حساس یکیگر باشیم و بهر یکدیرگر میریم
گهی خندان ز هم، گه خسته و افگار هم باشم"
در این بیت، شاعر به نوسانات احساسات انسانی اشاره میکند که در رابطههای مختلف رخ میدهد. گاهی انسانها خندان و شاد هستند، و گاهی دچار خستگی و نگرانی (افگاری) میشوند.
3. فعل حذفشده به قرینه معنوی در کدام بیت؟
فعل حذفشده به قرینه معنوی در بیت دوم است:
"این روا باشئ که من در بند سخت
گه شما بر سبزه گاهی بر درخت"
در اینجا فعل "باشی" (که به معنای «بودی» یا «هستی» است) حذف شده است. مفهوم جمله این است که: «این روا باشد که من در بند سخت باشم و شما گاهی در سبزه و گاهی بر درخت باشید.»
حذف فعل در اینجا بهطور ضمنی و از روی معنی قابل فهم است و نیازی به ذکر دقیق آن نیست.
افگار به زبون خودمون یعنی کسی که یه خورده از لحاظ احساسی و عاطفی یه خورده بهم ریخته و پریشان هست
اون حذف به قرینه معنوی هم یعنی یه جزئ نه خیلی حیاتی در جمله طوری حدف بشه که بتونیم اونو با استفاده از بقیه اجزا تشخیص بدیم
درود و شاد باد.
درخیالمن
۱_ نیست شدن یک واژه در سخنوری یا نوشتار آن هنگام انجام میپذیرد که در درک شنونده یا خواننده پرسشی از برای درک تمامی مفهوم آن سخن پدیدار نشود
۲_برازنده
۳_گهی خندان ز هم باشیم
درود و هنگام خوش
حذف نیاوردن بخشی از جمله هست که با نیامدنش هم معنیش دریافت می شه
حذف قرینه لفظی : حذف واژه ای در جمله هست و برای بار دیگه تکرار نشده مثل : من شاد بودم و خندان.
واژه ی بودم حذف شده و اصل جمله اینه (من شاد بودم و خندان بودم)
حذف قرینه ی معنوی حذف بخشی در جمله هست که در جمله از قبل هم وجود نداشته بلکه مخاطب خودش با توجه به معنای جمله اونو دریافت می کنه مثل : تولدت مبارک. که واژه ی باشد حذف شده و اصل جمله اینه(تولدت مبارک باشد)
واژه افگار هم به معنی خسته و زخمی هست
گزینه درست فکر می کنم گزینه سه باشه
این روا باشد که من در بند سخت(باشم) / گه شما بر سبزه گاهی بر درخت(باشید)
درود؛ در اشعار و متون ادبی دو نوع حذف داریم. حذف به قرینه لفظی و حذف به قرینه معنوی. در حذف به قرنه لفظی ما در جای دیگرِ یک گزاره واژه مشابهی داریم و به همین خاطر میتوانیم واژه مشابه آن را که باید ذکر شود حذف کنیم.در گزینه یک حذف به قرینه لفظی است:از حلاوتها که دارد جور تو////وز لطافت(که داری) کس نیابد غورتو. اما در گزینه دوم : این روا باشد که من در بند سخت(باشم)////گه شما بر سبزه گاهی بر درخت(باشید) که حذف به قرینه معنوی است. یعنی از فحوای جمله و معنی آن متوجه نوع واژه حذف شده میشویم. کامیاب باشید.
1. حذف به قرینه معنوی
حذف به قرینه معنوی یک ویژگی از بلاغت و سخنوری است که در آن بخشی از جمله که قبلاً در جمله یا عبارت دیگری به صورت ضمنی یا آشکار ذکر شده است، به خاطر روشن بودن معنا حذف میشود. این حذف باعث جلوگیری از تکرار غیرضروری و بهبود روانی کلام میشود، زیرا مخاطب با توجه به معنا و سیاق جمله میتواند معنای حذف شده را به سادگی درک کند.
به طور مثال، در گفتگوی زیر:
2. معنی کلمه "افگار"
"افگار" به معنای خسته، زخمی یا آسیبدیده است. در این شعر، این واژه به حالتی اشاره دارد که فرد از درد و رنج یا به صورت کلی از ناراحتیهای جسمی یا روحی خسته و آسیبدیده است. این کلمه بیشتر در اشعار و متون قدیمی فارسی به معنای زخمی یا دلشکسته به کار میرود.
3. بیت دارای حذف فعل به قرینه معنوی
بیتی که فعل در آن به قرینه معنوی حذف شده است:
"گهی خندان ز هم، گه خسته و افگار هم باشم"در این بیت، فعل جمله "باشم" که در قسمت اول جمله به کار رفته است، در قسمت دوم حذف شده و به قرینه معنوی قابل برداشت است. شکل کامل جمله میتواند این گونه باشد: "گهی خندان ز هم باشم، گه خسته و افگار هم باشم"
با توجه به حذف فعل به قرینه معنوی، شاعر از تکرار فعل برای بهتر کردن روانی کلام و جلوگیری از تکرار بیمورد اجتناب کرده است.
افگار به معنی خسته ،آزرده ،مجروح که در اینجا آزرده مناسب تره..
حذف به قرینه معنی یعنی اگر فعل از یک جمله بدون حضور در جملههای قبل و بعد از آن جمله، حذف شده باشد، حذف به قرینه معنایی یا معنوی صورت گرفته است. در واقع مخاطب جمله با توجه به معنا و مفهوم جمله، آن جزء حذفشده را تشخیص میدهد.
مثال
•پارک ممنوع ! که فعل«است»به قرینه معنوی حذف شده