پرسش خود را بپرسید

زبان فارسی ، حروف الفبا

تاریخ
١ ماه پیش
بازدید
٨٣

حرف یا صداش ی   ،یه کوچک ی بزرگ ، حرف  ی کوچک که در ابتدا و میان کلمه بکار میرود نقطه دارد و حرف ی بزرگ در حال حاضر نقطه ندارد ، زمانی شاید صدو بیست سال پیش حرف ی با دو نقطه زیر حرف ی نوشته میشد ، چون حرف ی جزو حروف نقطه دار است ، به نظر شما حرف ی نقطه دارد یا ندارد ؟ 

٣,٩٥١
طلایی
٣
نقره‌ای
٩٣
برنزی
٤٠

٢ پاسخ

مرتب سازی بر اساس:

ربطی به زمانش ندارد در زبان عربی زیر ((ی)) دو تا نقطه می‌گذارند ولی در زبان پارسی نمی‌گذارند.

٤٣٨
طلایی
٠
نقره‌ای
١٠١
برنزی
١٢٧
تاریخ
١ ماه پیش

سلام.
در عربی املای «ی» دو تا کاربرد داره: 1 - به عنوان حرف ( که اسمش «یاء» هستش ) و 2 - به عنوان صدای بلند ( که همون صدای «ای» کشیده هستش. ) «ی» ای که به عنوان صدای بلند استفاده میشه، زیرش نقطه داره؛ نه زیر حرف «ی».

-
١ ماه پیش

در نوشتار عربی آن ی هایی که آ خپانده می شوند مانند حتی و الی نقطه زیر ندارند.

-
١ ماه پیش

سلام

به طور خلاصه میشه اینطوری گفت: در حروف الفبا وقتی بخوان حرف یاء رو بنویسند، به صورت «ی» می نویسند. اما توجه داشته باشید این گراف، دو تا کاربرد داره (مثل «و» و «ا»)؛ یکی این که به صورت حرف استفاده بشه و یکی اینکه به عنوان «صدای بلند» استفاده بشه. حالا چطوری تشخیص بدیم که مثلا یک «ی یـ» یا مثلا یک «و ـو» در  یک کلمه، حرف هستش یا صدای بلند. 

 بین کاربرد حرف و صدا، چندتا تفاوت است که دوتا از مهمترینهاش اینه: 1-حرف، صداهای مختلف مثل فتحه و ضمه و ...، میپذیره، اما یک صدای بلند، خودش صدا هستش و دیگه صدا نمیپذیره. 2- قبل ار یک حر،  هر صدایی میتونه بیاد اما قبل از یک صدای بلند، یک صدای کوتاه متناظر با اون وجود داره؛ یعنی قبل صدای بلند «ی» حتما یک کسره وجود داره و قبل از صدای بلند «و» حتما یک ضمه وجود داره. 

برای همینهاست که  اسم این دو کاربرد هم فرق داره: به «ی» که حرف باشه، میگن «یاء» و یِ)؛  و به همین  گراف به عنوان صدا میگن صدای  «ای»؛ به «و» وقتی حرف باشه میگن «واو» و گاهی هم «وِ»؛ ولی به همین گراف، وقتی صدا باشه میگن صدای  «او». 

دیگه فرق نداره که این گرافها، در وسط کلمه باشند یا در آخر کلمه.  کاربریشونه که مهمّه.  مثلا، «یـ» اگه در وسط کلمه، نقطه نمیداشت، با کرسی، گراف حرف«بـ» و گراف حرف «تـ» و «پـ» و «نـ»   اشتباه گرفته میشد.  این چهار  گراف با نقطه گذاری از هم متفاوت شدند. پس نقطه برای اینها ضرور است. 

فقط میمونه حرف «ی» وقتی در آخر میاد. معمولا بین «ی» که حرف باشه با «ی» که صدای بلند باشه، یا «ی» که یاء مقصوره هستی مثلا در عیسی و موسی، اشتباه میشه اگه اِعراب نداشته باشه. در عربی، روی یاء مقصوره «الف کوتاه» میاد و معلوم میشه؛ حالا، یعنی چطوری راحت تر بفهمیم که «ی»در آخر یک کلمه حرف هستش یا صدای بلند؛  زیر «ی» ای که صدای بلند باشه، دو تا نقطه میذارن.

٤,٣٥٣
طلایی
٤
نقره‌ای
٨٩
برنزی
١٤
تاریخ
١ ماه پیش

سلام ، ممنون از توضیحات کامل شما ولی جواب سوال اصلی رو ندادید ، حرف ی جزو حروف نقطه دار هست یا نیست ؟

-
١ ماه پیش

سلام.
«حرف» «ی»، نه در فارسی و نه عربی، نقطه نداره. اما 1 - در فارسی وقتی این حرف در ابتدا یا میانه بیاد ( مثل«یـ» های همین متن که می بینید ) ، چون گراف ( یا همون املایِ ) مشابه با حروف دیگه پیدا میکنه، برای ایجاد تمایز بین این گرافها، یعنی گراف «یـ » با «بـ » «پـ » «تـ » «ثـ »، ا از نقطه گذاری استفاده شد. لذا «یـ » دو نقطه در زیر گرفته. و «ی» اخر دیگه نقطه نداره. 2 - در عربی، علاوه بر این مسئله، درباره «ی» آخر هم، تمایز گذاشتند؛ اینکه اگه گراف «ی» کاربرد صدایِ بلند رو داره، زیر «ی» هم دو تا نقطه میاد.

-
١ ماه پیش

سلام ، ممنونم از پاسخ ، عرض به حضورتان که حروف عربی در ابتدا به حروف شمسی و حروف قمری تقسیم میشوند ، و در تقسیم بندی دیگری ، حروف نقطه دار و حروف بی نقطه ، حروف نقطه دار با لحاظ کردن ی به حروف نقطه ، چهارده حرف نقطه دار و چهارده حرف بی نقطه میشوند ، منظورم بابت این تقسیم بندی بود

-
١ ماه پیش

سلام دوباره.
تقسیم اولتون رو نمیدونم ارتباط خاصی با اصل مسئله شما ( نقطه دار بودن یا نبودن ) داره یا نه؛ تقسیم حروف عربی به شمسی و قمری یه دلیل دیگه ای داره. اما وقتی میگن حروف نقطه دار یا بی نقطه، منظورشون شکل حروف در الفبا هستش ( و لذا، صورت متّصل حروف را به حساب نمیارن. ) لذا میگن حروف عربی دو دسته هستن: معجم ( نقطه دار ) و غیر معجم. معجم 14تاهستش و حرف «ی» جزء این چهارده تا نیستش؛ یعنی «ی» حرف معجم حساب نمیشه.

-
١ ماه پیش

پاسخ شما