پرسش خود را بپرسید

زبان فارسی شعر و ادب

تاریخ
١ روز پیش
بازدید
٣٣

معنی این بیت از خاقانی چیست 

نیمه قندیل عیسی بود یا محراب روح

یا مثال طوق اسب شاه صفدر تاختند 

چه چیزی هایی  را بهم تشبیه کرده است ؟ 

٥,٦٩٥
طلایی
٤
نقره‌ای
١٠٨
برنزی
١١٤

١ پاسخ

مرتب سازی بر اساس:

زدند و به دارش آويختند و آن روز، جمعه صلبوت است. و يوسف جسد عيسى را از فيلاطس خواست و آن را گرفته و در گورى كه براى خويش تهيه كرده بود، دفن كرد14 و شب شنبه پس از جمعه صلبوت كه به قدوم مسيح مردگان زنده شدند و غروب اين روز عيد قيامت است كه بر اين گمانند مسيح يك روز و دو شب در قبر ماند و در صبح روز سوم كه يكشنبه‏اى كه فطر است، زنده شد و از قبر برخواست و دو دزد را هم با او در كوه صهيون كه جمجمه نام دارد به دار آويختند و چنانكه گفته‏اند مسيح در ساعت نهم بدرود زندگى گفت .

براى شنبه قيامت حكايتى نقل كرده‏اند كه مرد طبيعیدان را نه مبهوت مي‌سازد، بلكه او را وامي­دارد كه اقرار و اعتراف به صحت آن نكند ولى چون همه خصوم و دشمنان اعتراف كرده‏اند كه آنرا به چشم ديده‏اند و مردمى فاضل هم آن را در كتب و نوشته‏هاى خويش ثبت و ضبط كرده‏اند از اين رهگذر انسان تسكين قلب يافته و قضيه را تصديق مى‏كند و من هم از روى كتاب­ها به آن واقف گشتم و هم اينكه از فرج­بن صالح بغدادى شنيدم و حكايت اين است كه وسط كنيسه­القمامه در بيت­المقدس قبر مسيح در دل يك سنگ است كه روى آن سنگ گذاشته‏اند و بر روى آن قبّه‏اي است كه قبّه‏اى ديگر بزرگ­تر آن را فراگرفته و در اطراف قبر خانه‏ى برمات؟ است كه مسلمانان و مسيحيان و حاضرين از آنجا به‏جاى قبر مي­روند و در اين روز به درگاه خداوند تضرع نموده از نصف‌النهار تا پايان روز اوراد خوانند و مؤذن جامع و امام و امير آن شهر آمده و كنار قبر مى‏نشينند و قنديل‏هايى مى‏آورده روى قبر مى‏نهند و آويزان مى‏كنند و مسيحيان پيش از آن، قناديل و چراغ­هاى خويش را خاموش كرده و مى‏ايستند تا آتش خالص و سپيد رنگ را به بينند كه قنديلى را روشن سازد كه يكى از قناديل آن جامع و كليساها است و براى خلفا مى‏نگارند كه در چه وقت اين آتش پيدا شد و از سرعت نزول آن و قرب آن به نصف النهار به فراوانى و خرمى سال استدلال مى‏كنند و از تأخير آن تا هنگام عشا و پس از آن بر خشکسالى و قحط آن سال پى مي­برند. اين مخبر مى‏گويد كه يكى از سلاطين جاى فتيله مس گذاشت تا آنكه آتش را نپذيرد ولى چون آتش نازل گشت آن مس آب شد و نزول اين آتش در روزى خاص و مدتى نامعلوم، جاى شگفتى است و حدوث آن بدون ماده‏اى قابل احتراق شگفت­آور [است]. (بیرونی، 1363: 486-492)

جمال­الدين بامخرمه حميري در النسبه إلى المواضع و البلدان نیز به این قندیل اشاره­ای درخور توجه دارد، وی در باب قمامه آورده­است: و فيها قبر يزعمون أن عيسى مدفون فيه و عليه قنديل معلق، و لهم موسم في كل سنه يقصدونه مره في جميع الجهات فيتوقد لهم في بعض ليالي زيارتهم ذلك القنديل من غير سبب ظاهر فيتبركون بالاقتباس منه و يرجعون بها إلى كنائس بلادهم و دارهم، قال البايزيدي: و قد تحققت أن ذلك يصنع و يعمل، انتهى ما ذكره القاضي مسعود. (بامخرمه حمیری، بی­تا: 113)

صاحب نزهه­الأمم فی العجائب و الحکم در باب اعیاد مسیحیان مصر می­نویسد: أعیادهم أربعه عشر عیداً فی کل سنه من سیهم القطبیه منها سبعه أعیاد یسمونها أعیاداً کباراً و سبعه یسمونها أعیاداً صغاراً. فالأعیاد الکبار: و هم عید البشاره و عید الزیتونه و عید الفسح و عید الأربعین و عید الخمسین و عید المیلاد و عید الغطاس. و الأعیاد الصغار: و هم عید الختان و عید الأربعین الصغیر و عید خمیس العید و سبت النور و حد الحدود و البجلی و عید الصلیب. (ابن­إیاس، 1995: 235)؛ وی سپس در باب سبت النور می­نویسد: و سبت النور و هو قبل عید الفسح بیوم و یزعمون أن النور یظهر علی قبر المسیح فی هذا الیوم و لهم فی کنیستهم التی فی بیت­المقدس فی لیله سبت النور حرکات یعلمونها فی القنادیل فتقدمن من غیر فاعل لذلک و یزعمون أنه أمر إلی و کان بمصر  هذا الیوم من جمله المواسم. (همان: 239)


 

* * *

منبع: مهدوی‌فر، سعید، (1392)، «خاقانی و بیت المقدس»، شعرپژوهی (بوستان ادب)، سال پنجم، شماره‌ی اول، بهار: ص 128-131

١٣٧,٧٤٥
طلایی
١٨١
نقره‌ای
٣٥٠
برنزی
٦٣٣
تاریخ
١٥ ساعت پیش

سلام ، از پاسخ مشروح شما بسیار ممنونم ،

-
٩ ساعت پیش

پاسخ شما