معنای دور و نزدیک شعر...
بیستون را عشق کند شهرتش فرهاد
آری این در خانه عشق است که باز است هنوز
٢ پاسخ
معنای نزدیک:
در معنای نزدیک، بیت به داستان عاشقانه فرهاد و شیرین اشاره دارد که در ادبیات فارسی مشهور است. فرهاد، عاشق شیفتهای که برای اثبات عشق خود کوه بیستون را میتراشد، به نمادی از عشق حقیقی و تلاش بینظیر انسان در راه عشق تبدیل میشود. در مصرع دوم نیز، تأکید بر باز بودن «درِ خانه عشق» است، یعنی عشق همواره وجود دارد و پذیرای عاشقان است.
معنای دور:
در معنای دورتر، این شعر مفهومی فلسفی و جهانشمول را بیان میکند. «بیستون» نماد سختیها و موانعی است که انسان در زندگی با آن مواجه میشود، و «فرهاد» نماد انسان است که با عشق و ایمان، این موانع را پشت سر میگذارد. باز بودن «خانه عشق» نشاندهنده این است که عشق نیرویی جاودان و فراگیر در زندگی بشر است و مسیر تکامل و تعالی انسان به آن وابسته است.
این شعر هم به شیوهای بسیار زیبا به یک داستان خاص اشاره میکند و هم از مفهومی عمیق و ابدی در زندگی بشری پرده برمیدارد.
مصرع اول:«بیستون را عشق کند، شهرتش فرهاد»، که به داستان معروف فرهاد و شیرین اشاره دارد. فرهاد با عشق عمیقی که به شیرین داشت، کوه بیستون را با تیشه کند تا به معشوقش برسد. این عمل نماد عشق بیپایان و تلاش انسان برای رسیدن به هدف بزرگ بهواسطه عشق است.
در مصرع دوم، «آری این در خانه عشق است که باز است هنوز»، عشق را به خانهای باز تشبیه میکند که همیشه پذیرای انسانهاست. این مصرع نشان میدهد که عشق جاودانه و همواره در دسترس است و بهطور طبیعی در زندگی بشر جریان دارد.
این شعر یادآور اهمیت و قدرت عشق در شکلدهی به زندگی و تاریخ بشر است.