نظریه قرارداد اجتماعی و سیاسی چیست؟
نظریه یا دکترین است که ریشه بدنبال پاسخ ایجاد موجودیت اجتماعی و مشروعیت تسلط حکومت بر اشخاص است.نظریهٔ قرارداد اجتماعی مدلول بر تنظیم قرارداد فی مابین افراد برای بنیاد نهادن اصول سیاسی، مدنی، یا اخلاقی در یک اجتماعبنا شده است. نگاه کنید:
(میثاق حقوق سیاسی و مدنی۱۹۶۶)
نظریهٔ قرارداد اجتماعی ملهم از مفهوم توافق و هم چنین عقود معینه و قراردادها فی مابین افراد حقوقی (دولت ها) الزام متعهدها به التزام قرارداد فی مابین می نماید. پدر این نظریه ( جان لاک ) است که در دکترین خود نیز بارها به این موضوع اشاره نموده.گرچه دیوید هیوم ,کارل مارکس,تامس هابز و صد البته ژان ژاک روسو در باب قتدوین و تألیف قوانین مدنیت و نقش افراد حقوقی و رابطه آن با افراد قیقی همان اجتماع تحریرات زیادی داشتند و هر کدام صاحبمکتب و دکترین خاص خود هستند اما به اندازه جان لاک, کارل مارکس و هربرت اسپنسر که در مادی گرایی تفکرات بسیار شبیه به کارل مارکس دارد بیشترین سهم را در این زمینه ایفا کرده است.اسپنسر هستی شناسی فلسفه علم بر پایه «قوانین تکامل» نهاده شده بود. یکی از مهمترین مواردی که اسپنسر مورد مطالعهٔ بنیادین قرارداده دگرگونی در ساختارهای اجتماعی است. از نظر اسپنسر تکامل از یک وضعیت نامعین، نامنسجم و یکدست به وضعیت منسجم، ناهمگون و چند دست (متکثر) حرکت میکند. هرچه تمایز بیشتر باشد انسجام بیشتر خواهد شد و وابستگی تقویت میشود.
منابع:
https://plato.stanford.edu/entries/contractarianism-contemporary/https://www.lib.uchicago.edu/about/news/law-in-free-internet-encyclopedias-of-philosophy-sep-iep/https://iep.utm.edu/locke/Weinstein, David (1998). Equal Freedom and Utility: Herbert Spencer's Liberal Utilitarianism. "Land nationalization and property". Cambridge University Press. pp. 181–209. ISBN 978-0521622646.
١ پاسخ
سلام دکتر شکیبی نژاد
در موردتکامل و مباحث بالا
کاملش در کتابهای
عباس محمود عقاد تکامل گیاهی
نظریه. تکامل زرتشت. مشی و مشیانه
در پرتویی از قرآن سید محمود طالقانی
پدران ادم صادق هدایت
تاریخچه تکامل اجتماعی دکتر مسعود انصاری
سید جمال الدین اسد آبادی عروقه وثقی
انسان و اسلام و اسلام شناسی دکتر علی شریعتی
انسان و ایمان شهید مطهری
تکامل انسان خردمند چارلز داوکینز
مارکسیسم و اسلام مرتضی مطهری
در پرتویی از نهج البلاغه مهندس مهدی بازرگان
المیزان علامه طباطبایی
شیخ عبده و میرزا آقا خان کرمانی و میرزا فتحعلی آخوندزاده
چهل خطابه و....
جریان شناسی آنسیتیو قرن اخیر اسلام
جامعه شناسی انسانی
و عقل در تاریخ هگل
و انسان شناسی از منظهر سارتر
و جریان انستیتو مسیحیت سارس
مطرح شده که برای توضیحش زمان زیادی لازمه
و برای پایان نامه تز دکترا خوبه در دانشگاه ها مطرح شه