پاسخهای دکتر محمد هنرپور (٥٢)
سلام ضرب المثل "همه مهربانتر از مادر" یعنی چی؟
درود؛ دایه مهربانتر از مادر مانند: کاسه داغتر از آش !
این ضرب المثل کنایه : یکی از با م افتاد ، دیگری گردنش بشکست.
درود؛ به این معنی است که شخصی که گناهی نکرده به دلیل کاری که دیگری انجام داده گرفتار شده است. مانند ضرب المثل:«گنه کرد در بلخ آهنگری...به شُشتر (شوشتر)زدند گردن مسگری»!
کدام فاجعه :"ندانستن"،"دانستن ناروا"،"ندانستن درست"،"گمان دانستن"،"ویدا دانستن"؟ نمیدانی یا نمیدانی که نمیدانی یا درخیال اینکه میدانی!
درود؛ به گمان من خیال دانستن از همه بدتر است؛ یعنی توهم. چنین کسی به دنبال دانستن نمیرود و دانایی و آگاهی را نیز از کسی که داناتر است نمیپذیرد.
چرا خوانش ه واکه در واژه نه با واژه های دیگر مانند نامه ، خانه ، دانه ، پایه ، کاشانه ، استفاده ، تئوریزه و ... یکی نیست. مگر نه این است که در همه این واژه ها ه واکه است؟
درود؛ هم اکنون نیز در تاجیکستان و بعضا در افغانستان چنین واژههایی با فتحه تلفظ میشوند. ضمن اینکه واژه «نه» هم در برخی اشعار فارسی به اقتضاء، «نِه» آمده است.
یدّبر الامر من السماء الی الارض ثمّ یعرج الیه فی یومٍ کان مقداره الف سنة ممّا تعدون ، هر روز الهی برابر یک سال است طبق آنچه که ما میشماریم ، اگر بگوییم خب پس پانصد سال را دوازده ساعت ، 250 سال ...
درود؛ یادم میآید که مادرم میگفت صبر کوچک خدا چهل سال است!
در سوره طه ، حضرت موسی وقتی همه مردم و ساحران در صبح روزی در میدان شهر مجموع هستند موسی به ساحران میگوید که شما اول بی اندازید ، وقتی طنابها و عصاهایشان را انداختند ، و اوجٓسٓ موسی فی نفسه خیفتاً ، این خوف از چه به حضرت موسی روی داد ؟ که الان این طنابها و عصاها میآیند و منو اذیت میکنند ؟ که نمیشه ؟ اگه فکر شکست بهش ترس القا کرده ؟ که بازم نمیشه ؟ پس از چی ترسید حضرت موسی ؟
درود؛ ترس پنهانی موسی از این جهت بود که مبادا مردم گول ساحران را بخورند و میان سحر آنها و معجزه موسی تفاوتی نبینند و در نتیجه مأموریت موسی برای امر خدا به انجام نرسد. تندرست باشید.
در سوره طه حضرت باری تعالی به موسی میفرمایند که ما به مادرت وحی کردیم آنچه وحی کردیم که نوزاد را در صندوق بگذار و صندوق را به دریا انداز که دریا آنرا به ساحل برد و دشمن من و دشمن او آنرا بگیرد و از خو ...
درود؛ می دانید که فرعون بر اساس خوابی که دیده بود دستور داد که همه نوزادان پسر بنی اسرائیل را پیدا کنند و به قتل برسانند. موسی نیز در همین ایام متولد شد. «یوکابد»(مادر موسی) مستأصل شده بود که چگونه نو ...
زبان حافظ فردوسی مولانا و دیگر شاعران آن زمان فارسی دری محسوب میشود؟
درود؛ لازم به ذکر است که زبان این شعرای بزرگ همگی فارسی دری(مربوط به دربار) است البته در سبکهای مختلف چون خراسانی و عراقی. از سوی دیگر زبان فارسی اگرچه نام آن فارسی یا پارسی است اما متعلق به قوم خاصی ...
به نظر شما : چه تفاوتهای محتوایی را میتوان بین اشعار مولانا و دیگر شاعران بزرگ ایرانی مانند حافظ و سعدی مشاهده کرد؟
درود؛ می دانید که مولانا و حافظ از شعرا و عرفای بزرگ پارسیگو هستند؛ ولی عرفان مولانا عرفان وصل است و عرفان حافظ عرفان حرمان و هجران. در غزلیات حافظ همواره گله و شکایت از هجران و شوق دیدار معشوق موج م ...
سلام تفاوت دیدگاه حافظ و مولانا در داستان حضرت موسی و کوه سینا چی بود ؟ حافظ چو رسی به طور سینا ارنی بگو و بگذر تو صدای دوست بشنو، نه جواب "لن ترانی" مولانا اَرِنی کسی بگوید که تو را ندیده باشد تو که با منی همیشه، چه "تَرَی" چه "لن ترانی"
درود؛ این دو سروده و نیز سرودهای دیگر از زبان سعدی همگی ساختگی است که به غلط در فضای مجازی منتشر شده است. اگر دقت کنید نوع واژه ها و سیاق جملهها در این ابیات کاملا نشان میدهد که مربوط به زمان حال و دوره معاصر است نه قرون شش و هفت و هشت هجری.
سلام به دوستان . معنی ضرب المثل "سخی دوست خداست " چیه ؟
درود؛ همانند میهمان حبیب خداست که یعنی مهمان مورد محبت خداوند و دوست اوست؛ جمله سخی دوست خداست هم یعنی انسان بخشنده مورد محبت و دوست خداوند است.
سلام دوستان شعر "سیصد گل سرخ یک گل نصرانی " به چه داستانی اشاره داره؟
درود؛ اضافه میکنم: هوارد باسکرویل کشیش معلم امریکایی بود که در جواب کنسول امریکا برای رفتن به کنسولگری و بازگشت به امریکا گفت؛تنها تفاوت من واین مردم محل تولدمان است. سپس به ستار خان پیوست و فرماندهی سیصد نفر از مجاهدین مشروطه را عهده دار شد که همگی در این راه به شهادت رسیدند. لازم به ذکر است که آرامگاه باسکرویل در تبریز و در گورستان ارامنه است.
گویند که: فردا شب باشد شب عید، اما امشب بگمان افگند، ابروی کسی ما را! ✏ «آذر بیگدلی»
درود؛ ابروی یار را به هلال ماه نو تشبیه کرده است. معنی بیت: میگویند فردا شب عید فطر است(هلال ماه را میبینند) ولی با دیدن هلال ابروی یار گمان کردم که امشب شب عید است. کامیاب باشید.
تا باغ همی رفتم، هر روز ببوی گل گم شد در باغ امروز، از بوی کسی ما را! ✏ «آذر بیگدلی»
درود؛ معنی بیت: هر روز با دنبال کردن بوی گلها به باغ میرفتم(باغ را پیدا میکردم) اما امروز بوی کسی به مشامم رسید که در باغ را گم کردم.(در چشم من در باغ گم شد به دلیل بوی خوش کسی که به من رسید و بوی گلها را تشخیص ندادم). پایدارباشید.
درود؛ یعنی «شنیدن شهادت شاهدان». جالب است که معادل فارسی شهادت و شاهدان را آورده اند ولی برای گوش دادن و شنیدن همان واژه«استماع» به کار رفته است. میتوان گفت: شنیدن گواهی گواهان. تندرست باشید.
ایا منظور از حلاج در بیت فرو ناید سر مردان به نامرد اگر دارم کشند مانند حلاج منصور حلاجه ؟
درود؛ منظور «حسین بن منصور حلّاج» از صوفیان و عرفای مشهور قرن سوم هجری قمری است. که به واسطه سخنانش از طرف برخی متعصبین تحمل نشد و به دار آویخته شد.
منظور از کلمه ی "جاه" در بیت من جاه دوست دارم کآزاده زادهام آزادگان به جان نفروشند جاه را
درود؛ در اینجا «جاه» به معنی «شرف و عزت» است. در واقع معنی مثبت دارد. امروزه برای ما «جاه طلبی» صفتی است که جنبه منفی دارد ولی در گذشته با توجه به معنی «جاه» که عرض کردم اینگونه نبوده است. پیروز باشید.
منظور از " متاع من" در بیت زیر چیه ؟ جایی روم که جنس وفا را خرد کسی // نام متاع من به زبان آورد کسی
درود؛ «متاع» به معنی «کالا» است. معنی بیت: به مکانی بروم که کالای وفاداری را کسی خریدار باشد و نام این جنس و کالای مرا (که وفاداری باشد) دست کم بر زبان آورند(خریدار داشته باشد). کامیاب باشید.
حافظ چه نالی گر وصل خواهی خون بایدت خورد درگاه و بیگاه لطفاً معنی این بیت ؟ درگاه و بیگاه؟
درود؛ «گاه و بیگاه» یعنی وقت و بیوقت.«در »حرف اضافه است و این واژه را نباید «درگاه» خواند. بلکه جدای از واژه «گاه» به معنی وقت است. «خون بایدت خورد در گاه و بیگاه»: باید وقت و بیوقت خون جگر بخوری. تندرست باشید.
درود؛ باید دید در جمله به چه صورت بهکار رفته است. در زیارت جامعه کبیره می خوانیم :«... وَ خَزَنَةَ لِعِلْمِهِ وَ مُسْتَودِعا لِحِكْمَتِهِ وَ تَراجِمَةً لِوَحْيِهِ ...» یعنی : «و گنجينه دا ...
در بیت حدیث طول امل را نمود زلف تو کوته _ _که هرکه جُست بلندی در اوفتاد به پستی در این بیت شعر قاآنی منظور از حدیث طول امل چیست ؟ آیا حدیث خاصیه که من نشنیدم تاحالا ؟
درود؛ طول امل به معنی آرزوهای دور و دراز یا جاه طلبی بی حد و حصر است که در روایات معصومین بسیار از آن نهی شده و عاملی برای گمراهی قلمداد شده است. احادیث در این مورد کم نیست. پاینده باشید.
درود؛ سکندر یعنی اسکندر همان جنگجوی معروف. اما «ی» اینجا «ی» نکره است. پس معنی جمله میشود: در گلوی من اسکندری وجود تدارد. یا جرأت فریاد زدن ندارم. کامیاب باشید.
پنداشتی با زبان بی زبانی میخواهد عرض تبریک تهنیت کند لطفا معنای این جمله رو بگین
درود؛ زبان بی زبانی یعنی منظور خود را بدون حرف زدن به مخاطب فهماندن. معنی جمله فوق اینست : انگار میخواهد بدون حرف زدن، تبریک و تهنیت بگوید. تندرست باشید.
یه اسم واسه پخش لوازم آرایشی میخوام که با حرف گرافی باشه اول یا آخرش هم فرق نداره مثل آروماتیک به معنی معطر اسم همه پخشا الان تکرار ی شدن انگارهمش بین ۱۰ تا گزینه باید انتخاب کرد
درود؛ گرافی ریشه یونانی دارد و به معنی نوشتن و به اصطلاح امروز، ثبت کردن است. فتوگرافی : ثبت عکس؛ ژئوگرافی(جغرافی): نوشتن یا ثبت صفات و پدیدههای زمین. چطور است از پیشوند یا پسوندی به معنای آراستن که فارسی هم هست استفاده کنید؛ مانند«تنآرا». کامیاب باشید.
معنی ضرب المثل " «کور کور را میجوره آب گودال را.»"
درود؛ یعنی هر پدیدهای همسنخ خود را میجوید و میخواهد. مشابه: « دیوانه چو دیوانه ببیند خوشش آید» . تندرست باشید.
مفهوم کنایی ایمن ضرب المثل چیه ؟ «استخری که آب نداره، این همه قورباغه میخواد چه کار؟»
درود؛ این ضربالمثل کنایه از پرداختن به فرعیات و غافل شدن از اصل است یا توجه به حواشی و نادیده گرفتن متن. مشابه آن هم این ضربالمثل را داریم : «آفتابه لگن هفت دست؛ شام و ناهار هیچی». مانند آنکه بشقابی را که غذا در آن نیست دائم تزئين کنند.
منظور فردوسی شاعر گرانقدر از این بیت چیست ؟ ابرده و دو هفت شد کدخدای گرفتند هر یک سزاوار جای ،
درود؛ این بیت و ابیات قبل و بعد آن در وصف آفرینش عالم گفته شده است؛ یعنی : بر ده و دو ( منظور دوازده برج فلکی است) هفت (منظور هفت اختر یا هفت سیاره است) سروری و برتری یافت. یعنی دوازده برج فلکی ...
درود ؛ ریشه این واژه، یونانی و مرکب است از دو واژه «دموس» به معنی «مردم» و «کراتوس» به معنی «حکومت» اجمالا «دموکراسی» یعنی «حکومت مردم» در حالی که «دموکرات» به معنی شخص یا گروه و حزبی است که معتقد به دموکراسی است یا خط مشی آن بر اساس دموکراسی است. به طور خلاصه؛ دموکراسی یعنی مکتب حکومت مردم و دموکرات کسی است که به این مکتب معتقد است.
کسی میتونه یک بیت شعر برای موضوع "هر چی بکاری همونو بر میداری " مثال بزنه ؟
درود؛ دهقان سالخورده چه خوش گفت با پسر کای نور چشم من به جز از کِشته نَدرَوی «حافظ»
زندگی می کشد آخربه کجاکارت را بایدازدورتماشابکنی یارت را روزدیدارخودت رابه ندیدن بزنی شب ولی دوره کنی لحظه دیدارت را عاشقش باشی و تا عشق، خریدارت شد دور سازی خودت از خویش خریدارت را دوستش داشته باشی و نبیند هرگز «دوستت دارم» در سینه گرفتارت را
درود؛ منظورتان چهار مصرع آخر است؟ چون کل شعری که درج کردهاید چهار بیت است. در ابتدای شعر؛ به طور خلاصه؛ میگوید: زندگی کارت را به جایی رسانده که ناچاری یارت را از دور تماشا کنی و او نداند و خودت را ب ...
با اين ريش ميخواهي بري تجريش ؟
درود؛ این ضرب المثل را از دو وجه میتوان تفسیر کرد. نخست: سر و وضع و ظاهر کسی با مکان و فضایی که قصد رفتن به آن را دارد مناسب و متناسب نباشد. دوم : امکانات مالی و یا توانایی ج ...
مدیریت عامل مدیر عامل نگارش متن نامه
درود؛ برخی واژهها و عبارتها به صورت غلط مصطلح درآمده است. از نظر نگارشی «مدیریت عامل» نادرست است؛ زیرا مدیریت، مصدر و به معنای اداره کردن است. بنابراین مدیریت عامل یعنی اداره کردن عامل! اگر بگ ...
اولا که حذف به قرینه ی معنوی رو لطفا توضیح بدید و اینکه "افگار " در بیت سوم یعنی چی؟ در کدام بیت ،فعل به قرینه ی معنوی حذف شده ؟ از حلاوتها که دارد جور تو /وزلطافت،کس نیابد غور تو این ...
درود؛ در اشعار و متون ادبی دو نوع حذف داریم. حذف به قرینه لفظی و حذف به قرینه معنوی. در حذف به قرنه لفظی ما در جای دیگرِ یک گزاره واژه مشابهی داریم و به همین خاطر میتوانیم واژه مشابه آن را که باید ذک ...
This world is not what I expected , and if I don't belong who would have guessed? هم گرامر و هم ترجمه این جمله درست هست یا خیر ؟
درود؛ به نظر میرسد که از لحاظ گرامری و جمله بندی کمی باید جابجایی صورت بگیرد. اگر منظور شما به فارسی این باشد که : « این دنیا آن نیست که انتظار داشتم ولی چه کسی میدانست که من به آن تعلق ندارم؟ ...
هر چند تا میتونید برای کلمه ی "اختیار " هم خانواده بگید لطفا
درود؛ مختار، تخییر، خیار(مانند خیار غبن در حقوق)، مُخَیّر،استخاره.
کلمه ی "finance" به عنوان فعل چه معنایی داره ؟
درود؛ به معنای: سرمایه گذاری کردن، پول تهیه کردن و به طور کلی انجام امور مالی است.
درود؛ همانطور که احتمالا میدانید، گزاره صحیح در برخورد با افراد جدید، «خوشوقتم» است. کسی با دیدن فرد یا افراد جدید که خوشبخت نمی شود! خوشوقتم؛ یعنی وقت امروز یا اکنون من با دیدن شما خوب و خوش شد.
ضرب المثل فارسی معادل برای "حساب به مثقال، دوستی به خروار"
درود؛ ضرب المثل مشابه: «حساب به دینار، بخشش به خروار» مانند این حدیث نبوی(ص): «تَعاشَروُا کالإخوان و تَعاملوا کالأجانِب» یعنی: « با یکدیگر چون برادر معاشرت و رفت و آمد کنید ولی چون بیگانگان معامله و داد و ستد نمایید.»
کار هر مرد نیست خرمن کوفتن کنایه از چیه و ادامه ی درستش چیه ؟
درود؛این ضرب المثل به این صورت است: «کار هر بُز نیست خرمن کوفتن....گاونر میخواهد و مرد کهن» مشابه این ضرب المثل هم چنین است: «به کارهای گران مرد کاردیده فرست» معنی آن هم تصور میکنم روشن است. یعنی برای هر کاری تخصص و تجربه و توانایی لازم است.
نویسندگان به اصطلاح روشنفکر که به سوی یکی از دو قطب گرایش دارند، به جای آنکه در فکر استقلال و آزادی کشور و ملت خود باشند، و خود خواهی ها و فرصت طلبیها و انحصارجوییها به آنان مجال نمیدهد که لحظهای تفکر نمایند و مصالح کشور و ملت خود را در نظر بگیرند و مقایسه بین آزادی و استقلال را در این جمهوری با رژیم ستمگر سابق نمایند.کلمه انحصار جویی در این جمله معنیش چی میشه؟
درود؛ انحصار جویی همان انحصار طلبی و تمامیت خواهی است. یعنی یک کالا یا فکر یا قلمرو و امثال اینها را فقط برای خود و نه دیگری، خواستن و در اختیار گرفتن.برای مثال انحصار طلبی در مورد یک کالای تولیدی یعنی طراحی و اجرای ساز و کاری که همه ناچار باشند ؛ صرف نظر از کیفیت تولید ؛ تنها از همان تولید کننده کالای مورد نظر را خریداری و تهیه نمایند. این مسئله را می توان برای سایر پدیدههای بشری نیز مثال زد.