سید عبدالکریم هاشمی نژاد

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] از روحانیون و سخنوران مبارز و انقلابی ایران در قرن چهاردهم هجری می باشد. او فرزند سیدحسین از پیشه وران بهشهر بود و در ۱۳۱۱ ش در پیرمحله آن شهر به دنیا آمد. عبدالکریم پس از گذراندن دوره دبستان وارد حوزه علمیه آیت الله کوهستانی در حومه بهشهر گردید و تحت تعلیم و تربیت و پرورش فکری و اخلاقی وی که مردی فاضل و پرهیزگار بود، قرار گرفت.
جوانمرد فاضل، شهید والا مقام هاشمی نژاد، مظهر خوبیها، قهرمان صحنه ها و جلوه فریادها بود. و ایمان و عشق به ارزشها وجودش تجسم داشت. وی در سال ۱۳۱۱ شمسی در خانواده ای مذهبی در یکی از روستاهای بهشهر چشم به جهان گشود. پدر و مادر که دوست داشتند فرزندشان با تربیت صحیح بزرگ شود، با وجود کارهای طاقت فرسای زندگی از رشد معنوی سید عبد الکریم غافل نبودند.آنان می خواستند از عطر گلی که در بوستان محبت آن دو، پرورش می یابد، فضای زندگی مسلمین معطر شود در دوران کودکی و نوجوانی در دبستان و چه پس از آن، هر کس رفتار او را می دید آینده درخشان وی را پیش بینی می کرد.
در مکتب حوزه
سید عبدالکریم در مسیر شناخت خویش در چهاردهمین بهار زندگی دوست داشت بداند انتهای مسیرش کجاست؟ و در چه راهی گام بر می دارد؟ تا اینکه سر انجام در میدان جاذبه حوزه های علوم اسلامی قرار گرفت و حوزه علمیه آیت الله کوهستانی در ۶ کیلومتری بهشهر پذیرای این جوان با اخلاص گشت و در آنجا مشغول تحصیل و پیمودن قله های رفیع علم و معنویت گردید. یکی از اعضای خانواده آیت الله کوهستانی شبی برای نماز شب در دل تاریکی از خواب سنگین سحرگاهی بیدار شد، روشنایی چراغ در داخل حجره ای توجه اش را جلب نمود. نزدیکتر شد صدای ضجه و ناله ای بسان زنبوران عسل از حجره سید عبدالکریم بلند بود. جوان عارف در آن ظلمت شب، سر بندگی و اطاعت بر آستانه جلال حق گذاشته و با نوای دلنواز و دلنشین العفو، سکوت شب را می شکست با این معنویت، شوق هجرت به قم، چون کوثری شیرین، جان هاشمی نژاد را مشتعل ساخت. پس از گذراندن مقدمات علوم، برای ادامه تحصیل، عازم شهر مقدس قم گردید، با آمدن به شهر حضرت معصومه (علیهاالسّلام)، بنابر توصیه استادش با شیخ علی کاشانی آشنا شد کسی که همه او را معجونی از اشکالهای خالصانه و رأفت های پدرانه و تهجدهای شبانه می شناختند. همین آشنایی و ارتباط نزدیک با آن مرد عارف و خدا ترس، توفیق ملاقات با امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را نصیب هاشمی نژاد ساخت. جوان مهاجر بهشهری هر روز با جدیت مضاعف درخت علمش تنومند می گردید تا اینکه در درس مجتهد پرور بزرگانی چون امام خمینی (ره) و مرحوم حضرت آیت الله بروجردی شرکت جست. درس خارج اصول فقه حضرت امام و خارج فقه حضرت آیت الله بروجردی دو چشمه زلال بود که کامش را سیراب می کرد. پای این محقق جوان به درس استادی چون امام خمینی باز شده بود که فقط قواعد و فرمولهای اصولی درس او نبود. دریای بیکرانی بود که گوهرهای نایاب فراوان داشت. فصل جدید زندگی ستاره بهشهری آغاز شده بود. او امام را خورشیدی می دانست که از تابش نورش هماره جان می گرفت و به او عشق می ورزید.
هجرت به نجف و مشهد
در بیست و دو سالگی عازم نجف اشرف گردید و پس از زیارت عتبات عالیات و یک سال اقامت در آنجا در ۱۳۳۵ به ایران بازگشت. او هر سال برای تبلیغ، چند روزی به زادگاهش می رفت و با استقبال عموم مردم مواجه می شد در ۱۳۳۷ نخستین اثر خود را به نام مناظره دکتر و پیرکه به سبک گفتگو بود تالیف کرد که با استقبال فراوانی مواجه گردید و بارها به چاپ رسید. در سال های ۱۳۳۹ و ۱۳۴۰ به مشهد مقدس مهاجرت کرد و در آنجا ساکن شد و از درس فلسفه حاج شیخ مجتبی قزوینی استفاده کرد و در ضمن به ایراد سخنرانی و تدریس رسایل، مکاسب و کفایه می پرداخت.
شروع مبارزات
...

[ویکی شیعه] سید عبدالکریم هاشمی نژاد (۱۳۶۰-۱۳۱۱ش) عالم، نویسنده و از روحانیون مبارز انقلاب اسلامی در ایران. وی مبارزه با رژیم پهلوی را از سال ۱۳۴۲ آغاز تا پیروزی انقلاب ادامه داد و پس از انقلاب دبیر حزب جمهوری اسلامی در مشهد بود. هاشمی نژاد با رای مردم استان مازندران به عنوان نماینده مجلس خبرگان قانون اساسی انتخاب شد. «مناظرۀ دکتر و پیر»، درسی که حسین علیه السلام به انسان ها آموخت و «راه سوم بین کمونیزم و سرمایه داری» از مشهورترین آثار اوست.
هاشمی نژاد روز هفتم مهرماه ۱۳۶۰ هم زمان با شهادت امام جواد(ع) در محل دفتر حزب جمهوری اسلامی مشهد طی یک عملیات انتحاری ترور شد و به شهادت رسید.
سید عبد الکریم هاشمی نژاد فرزند سید حسن، متولد پنجم مرداد ماه سال ۱۳۱۱ش در شهرستان بهشهر استان مازندران. مادر وی ساره نام داشت که تربیت ابتدایی عبدالکریم را عهده دار بود. پدرش مغازه نفت‎فروشی داشته و در میان مردم به تقوا و ایمان مشهور بود. هاشمی نژاد تحصیلات ابتدایی را تا چهارده سالگی در همان محل سکونت پدری گذراند و پس از آن برای تحصیلات بیشتر به حوزه علمیه آیت اللّه کوهستانی واقع در روستای کوهستان (شش کیلومتری شهرستان بهشهر) در استان مازندران رفت. این دوران همزمان با حکومت رضاخان در ایران بود.

پیشنهاد کاربران

سید عبدالکریم هاشمی نژاد ( زاده۵ مرداد ۱۳۱۱ در بهشهر – درگذشته ۷ مهر ۱۳۶۰ در مشهد ) روحانی و خطیب، نویسنده و مدرس حوزه علمیه بود.
عبدالکریم هاشمی نژاد در ۵ مرداد ۱۳۱۱ در بهشهر مازندران متولد شد.
دوران تحصیلات ابتدایی خود را نزد محمد کوهستانی در حوزه علمیه روستای کوهستان به اتمام رساند. سپس به قم رفت و دروس عالیهٔ حوزه را تحت شاگردی بروجردی و خمینی، محمدصدوقی و رضا صدر گذراند و در سن ۲۷ سالگی به درجهٔ اجتهاد رسید. او مدت کمی را هم در نجف به تحصیل پرداخت. پس از آن به مشهد مهاجرت نموده و مشغول تدریس و تبلیغ شد. هاشمی نژاد مطالعات زیادی هم در علوم مختلف روز داشت و اکثر بحث ها و کلاس هایش غیر از حوزهٔ علمیه با قشر جوان به خصوص دانشجویان بود و بعضی از کتاب های او محصول همین کلاس هاست.
...
[مشاهده متن کامل]

در جریان ۱۵ خرداد او جزو اولین دستگیرشدگان بود. او از سال ۱۳۴۲ تا ۱۳۵۷، پنج بار بازداشت شد. بازداشت دوم وی به جریان مسجد فیل مربوط می شد، روز ۲۲ مهر سال ۱۳۴۲ سخنرانی وی در مسجد فیل، به درگیری میان مردم و نیروهای امنیتی انجامید و دو نفر کشته شدند و ساواک هاشمی نژاد را دستگیر نمود. پس از پایان یافتن دومین دورهٔ دستگیری اش فعالیت سیاسی را از سر گرفت و جلسات بحث و انتقاد دینی را ادامه داد. هاشمی نژاد که در مشهد در هیچ مکانی حق منبر رفتن و سخن گفتن را نداشت، در این مدت توانست در شهرستان های مختلف ایران سخنرانی هایی ترتیب دهد تا این که بار دیگر در سال ۱۳۵۰ پس از ده شب سخنرانی مستمر پیرامون علت عقب ماندگی مسلمین در یکی از مساجد شیراز دستگیر و زندانی شد و از آن پس برای همیشه در سرتاسر کشور ممنوع المنبر شد. هاشمی نژاد روز ۱۸ تیر ماه ۱۳۵۴ به اتهام اقدام علیه امنیت کشور، همراه عباس واعظ طبسی و تنی چند از مبارزین دستگیر و روز ۲ دی ماه ۱۳۵۴ به دو سال زندان محکوم شد. آخرین بازداشت وی مربوط بود به روز ۲۲ خرداد ۱۳۵۷ و اوج گیری انقلاب اسلامی که پس از یک روز با تحصن مردم در بیت سید عبدالله شیرازی آزاد شد. هاشمی نژاد از محرکان اصلی جنبش انقلاب اسلامی در مشهد شناخته شده است.
پس از انقلاب در جریان تدوین قانون اساسی نمایندهٔ اول استان مازندران بود و نقش مؤثری در تصویب اصول مهم آن داشت. وی پس از انقلاب هیچ سمت رسمی قبول نکرد.
وی دبیر حزب جمهوری اسلامی در مشهد بود و سرانجام در روز ۷ مهر ۱۳۶۰ با انفجار انتحاری نارنجک یکی از اعضاء نفوذی سازمان مجاهدین خلق در محل دفتر این حزب در خیابان عشرت آباد مشهد که بعداً به نام او تغییر نام داد ترور شد و در محل دارالسلام حرم علی بن موسی رضا، به خاک سپرده شد.

سید عبدالکریم هاشمی نژادسید عبدالکریم هاشمی نژاد
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/سید_عبدالکریم_هاشمی‌نژاد

بپرس