سید محمد ضیاءابادی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سید محمد ضیاءآبادی. آیت الله سید محمد ضیاء آبادی از چهره های ارزشمند و مفسران بزرگ شیعه است، و از علمای برجسته و خطبای نامدار و دانشمند عصر حاضر می باشد. (متولد: ۱۳۰۷ ش).
آیت الله سید محمد ضیاء آبادی در سال ۱۳۴۷هـ ق (۱۳۰۷هـ ش) در قریه ضیاءآباد واقع در ۴۵ کیلومتری شهرستان قزوین و در خانواده ای روحانی دیده به جهان گشود. سادات ضیاءآباد از سادات جلیل القدرحسینی منطقه قزوین هستند و به شغل کشاورزی مشغول می باشند. پدرش سید محمود ضیاءآبادی از روحانیان متقی، مورد اعتماد، محل پناه مردم و خوشنام بود که در کنار تبلیغ، اقامه نماز و مطالعه روزانه کتب مذهبی، مخارج خانواده نه نفری خود را با کشاورزی تامین می کرد. او سحرها قبل از اذان صبح مشغول شب زنده داری می شد و بعداز اقامه فریضه اذان صبح با آهنگ خوش، قرآن تلاوت می کرد. مادر ارجمندش هم از زنان پارسا و آشنا به مسایل اسلامی بود.
← نسب
سید محمد با تشویق والدین بعد از شهریور سال ۱۳۲۰ برای تحصیل علوم اسلامی به شهرستان عالم پرور قزوین(قزوین از شهرهای تاریخی ایران است و در عصر شاه طهماسب صفوی پایتخت ایران بود. در حوزه علمیه قزوین عالمان و حکیمان فراوانی تربیت شده اند که نام اغلب آنان در تاریخ تراجم و رجال به ثبت رسیده است. خصوصا در دو قرن اخیر به علت مرکزیت خاص علمی و وجود اساتید نامدار و برجسته در حوزه علمیه این شهر، بسیاری از مشتاقان از سایر نقاط، به خصوص گیلان، مازندران و آذربایجان، بدین شهر مهاجرت می کردند، مانند مرحوم میرزای رشتی (م: ۱۳۱۲هـ. ق) که بخشی از دروس مقدمات و سطح خود را در این شهر و در نزد مرحوم ملاعلی طارمی فراگرفت.) ( برخی از صاحب نظران سابقه علمی و تاریخی قزوین را مربوط به قرن سوم هجری می دانند. زمانی که قزوین پایگاه مهم مسلمانان و اعراب برای تسخیر بلاد دیلم و مازندران بود. در این دوران مسلمانان با تاسیس حوزه های علمی مشغول فراگیری علم می شدند. ) رفت و در مدرسه التفاتیه که از مدارس کهن قزوین به شمار می رود، سکونت گزید. مشغول فراگیری علوم اسلامی گردید. سید مقدمات ( صرف، نحو، معانی، بیان و بدیع و منطق) را نزد استاد برجسته آقا شیخ یحیی مفیدی فراگرفت. شیخ یحیی از شاگردان برجسته آیات عظام حائری، نائینی و عراقی بود و بعد از اتمام تحصیلات و اخذ اجازه های اجتهاد، به علت بیماری به قزوین برگشت و مدیریت مدرسه التفاتیه را عهده دار گردید. از دیگر اساتید سید، آقا میرزا عبدالرحیم سامت قزوینی است که معالم و قوانین را نزد وی، فرا گرفت.
← میرزا عبدالرحیم
آیت الله سید محمد ضیاءآبادی بعد از مدتی اقامت در حوزه قزوین، در سال ۱۳۲۸هـ ش راهی حوزه علمیه قم شد و به مدت ۱۲ سال از محضر اساتید این شهر استفاده کرد، ازجمله:
← اساتید
...

پیشنهاد کاربران

سید محمد ضیاءآبادی ( ۱۳۰۷، ضیاءآباد – ۲۰ بهمن ۱۳۹۹، تهران ) از مجتهدان شیعه و اساتید اخلاق و مفسر قرآن بود.
سید محمد ضیاءآبادی فرزند سید محمود در سال ۱۳۰۷ در ضیاءآباد واقع استان قزوین زاده شد.
ضیاءآبادی دروس حوزوی را از سال ۱۳۲۰ش در قزوین آغاز کرد و از سال ۱۳۲۸ش در قم تحصیلات عالی خود را در زمینه فقه، اصول، اخلاق، تفسیر و… ادامه داد. از استادن معروف وی در قم می توان به سید حسین بروجردی، سدهی اصفهانی، روح الله خمینی و سید محمدحسین طباطبایی اشاره نمود.
...
[مشاهده متن کامل]

ضیاءآبادی از سال۱۳۴۰ تا وفاتش ساکن و استاد حوزه علمیه تهران بوده و جلسات دینی و اخلاق برگزار می کرده است. ضیاءآبادی از هم دوره ای های احمد مجتهدی تهرانی بوده و در مدرسه مجتهدی مدتی به تدریس می پرداخت. وی در سال ۱۳۴۰هـ ش و بعد از مرگ بروجردی به تهران مهاجرت کرد و حدود ۶ دهه در این شهر مشغول خدمات علمی و فرهنگی بود. وی در این باره می گوید: «در دوران اقامتم در قم فقط در درس خارج امام و بروجردی شرکت کردم و تمام این درسها و نیز کفایه و اسفار ملاصدرا را با شیخ محمد محمدی گیلانی و مرحوم شیخ حسن لاهوتی بحث می کردم. بعد از فوت بروجردی احساس کردم اقامت من در قم ضروری نیست، لذا به تهران مهاجرت کردم. آشنایی ام با دوستان شمالی که اغلب اهل وعظ و خطابه و به اصطلاح منبری بودند، مرا به منبری شدن علاقه مند کرد و تشخیص دادم که زمینه کار در تهران مساعدتر است، لذا به تهران آمدم و ضمن تدریس در مدرسه آقای مجتهدی تهرانی، به کار وعظ و تبلیغ پرداختیم. بعد از مدتی چون علاقه مند به مطالعه بودم، تشخیص دادم که منابر خودم را هدفمند کنم تا وقت بیشتری برای مطالعه داشته باشم که الحمدالله توفیقاتی نیز در این باره داشته ام. » کتب تفسیری زیادی از این عالم متقی به چاپ رسیده است و هم چنین مباحث تفسیری و اخلاقی وی در قالب جزوه هایی با نام صفیر هدایت، صفیر ولایت و صفیر سعادت می شود.
ضیاءآبادی پس از مدتی بیماری و نیز ابتلا به بیماری کرونا در ۲۰ بهمن سال ۱۳۹۹ درگذشت، اما یکی از نزدیکان وی در گفت وگو با تسنیم علت مرگ وی را کهولت سن و عارضه قلبی اعلام کرد. او در شهر ری در حرم عبدالعظیم حسنی دفن شد.
سید علی خامنه ای، سید علی سیستانی، لطف الله صافی گلپایگانی و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم از وی با عنوان عالم اخلاقی یاد کرده و درگذشت وی را تسلیت گفتند.

سید محمد ضیاءابادی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/سید_محمد_ضیاءآبادی

بپرس