خانه

/xAne/

مترادف خانه: سرا، منزل، مسکن، دار، بیت، آپارتمان، کاشانه، اتاق، وثاق، حجره، چاردیواری، سرپناه، اقامتگاه، ساختمان مسکونی، ماوا، کلبه، سراچه، آلونک، کوخ، دولت سرا، قصر، کاخ، لانه، آشیانه، غار، سوراخ، کنام، بوم، میهن

معنی انگلیسی:
abode, home, domicile, dwelling, habitation, house, housing, lodging, menage, ménage, pigeonhole, place, residence, rooms, tenement, mnage, alveolus, hearth, room, point, square

لغت نامه دهخدا

( خانة ) خانة. [ ن َ / ن ِ ] ( ع مص ) دغلی و نادرستی کردن. ( آنندراج ). رجوع به «خیانت » شود.
خانه. [ ن َ / ن ِ ] ( اِ ) آن جایی که در آن آدمی سکنی می کند. ( ناظم الاطباء ). سرا. منزل. مستَقَرّ :
برگزیدم بخانه تنهایی
از همه کس درم ببستم چست.
شهیدبلخی.
کنون همانم و خانه همان و شهر همان
مرا نگویی کز چه شده ست شادی سوگ.
رودکی.
سبک پیرزن سوی خانه دوید
برهنه به اندام او درمخید.
ابوشکور بلخی.
همی گفت ناساخته خانه را
چرا ساختم رزم بیگانه را.
فردوسی.
همه خانه از بیم بگذاشتند
دل از بوم آباد برداشتند.
فردوسی.
چنان هم بمشکوی زرین من
چو در خانه گوهرآگین من.
فردوسی.
خنک آن میر که در خانه آن بارخدای.
فرخی.
مرا رفیقی امروز گفت خانه بساز
که باغ تیره شد و زرد روی بی دیدار.
فرخی.
همی نگون شود از بس نهیب هیبت تو
بترک خانه خان و بهند رایت رای.
عنصری.
فرمود تا خانه ای برآوردند. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 116 ).
و مکاریان آن بارها را بسوی خانه خود بردن اولیتر دیدند. ( کلیله و دمنه ). چون آن دوراندیش بخانه رسید در دست خویش از آن گنج جز حسرت و ندامت ندید. ( کلیله و دمنه ).
یکی بخرام در بستان که تا سرو روان بینی
دلت بگرفت در خانه برون آ تا جهان بینی.
خاقانی.
بسفر سفره گزین خوانچه مخواه
مرد خوان باش و غم خانه مخور.
خاقانی.
از هر آنچه بخلل خانه و نقصان جاه و غضاضت ملک و شماتت اعداء بازگردد تجافی نمائید. ( ترجمه تاریخ یمینی چ 1 ص 155 ).
خانه ظالمان نه دیر که زود
بفضیحت خراب خواهد بود.
اوحدی.
|| بیت. ( برهان قاطع ) :
اطاق گفت با خرگوش خانه خان من
خیز و خاشاکت از او بیرون فکن.
رودکی.
بینیت همی بینم چون خانه کردان.
عماره مروزی.
ای بچه حمدونه ترسم که غلیواج
ناگه بربایدت در این خانه نهان شو.
لبیبی.
بخانه کهین در نیایند هرگز
که خانه مهینستشان جا و درخور.
ناصرخسرو
شناسی تو خانه کهین و مهین را
بجان تو است این دو تن نیک بنگر.بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

چهاردیواری، اطاق، منزل، مکان، نشیمن
(اسم ) ۱ - اطاق بیت . توضیح از متون قدیم بر میاید که (( خانه ) ) و (( سرای ) ) با هم فرق دارند : خانه بمعنی اطاق است و سرای بمعنی حالی. خانه و دار عربی بمعنی مجموع محوطه ای که شامل اطاقها و حیاط و غیره است . ۲ - سرای دار . ۳ - جایی که در آن زیست کنند منزل ماوی . ۴ - زن زوجه . ۵ - خودی خود که غیب وجود است .
موضعی است در سرحد ایران و عراق بر سر راه قدیمی که عراق و سوریه را بایران مربوط می سازد .

فرهنگ معین

(نِ ) [ په . ] (اِ. ) ۱ - اتاق . ۲ - سرای ، دار. ،~ بخت رفتن کنایه از: شوهر کردن .

فرهنگ عمید

۱. بنایی که انسان، به ویژه خانواده در آن زندگی می کند، منزل.
۲. جایی که جانوران در آن زندگی می کنند، لانه، کنام.
۳. هریک از چندضلعی های موجود در یک صفحه: خانهٴ شطرنج، پیراهن چهارخانه.
۴. [قدیمی] اتاق.
۵. مکان انجام دادن کاری، مانند آهنگری، تیمار کردن، چاپ کردن، و عبادت کردن در کلمات «آهنگرخانه»، «تیمارخانه»، «چاپخانه»، و «عبادتخانه».
۶. (نجوم ) [قدیمی] هریک از بخش های ناهموار منطقةالبروج.
۷. [قدیمی] اتاق.
* خانهٴ باد: (نجوم ) [قدیمی، مجاز] برج میزان: سنبلهٴ چرخ را خرمن شادی بسوخت / آتش خورشید کرد خانهٴ باد اختیار (خاقانی: ۱۸۳ ).
* خانه خانه: (قید )
۱. خانه به خانه.
۲. (صفت ) دارای خانه های متعدد، دارای شکل های چهارگوش مانند صفحۀ شطرنج.
* خانهٴ خدا: [مجاز]
۱. کعبه.
۲. مسجد.
* خانهٴ کمان: [قدیمی] سوراخ موجود در میانۀ کمان، در کنار محل دست گرفتن، که تیر را از آن می گذرانند، کمان خانه.

گویش مازنی

/Khaane/ خانه – سرا

واژه نامه بختیاریکا

بُن؛ تو گَه؛ کَلگِه؛ لُو لیز؛ لیز وُ لانِه؛ لیزگِه؛ مال؛ مال گِه؛ وارگه؛ هووِه؛ هووه خدا؛ شَو لیز؛ کل

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] به محل سکونت خانه می گویند و از احکام مرتبط با عنوان خانه در باب های طهارت، صلات، زکات، خمس، حج، جهاد، تجارت، دین، صلح، اجاره، نکاح، اطعمه و اشربه و دیات سخن گفته اند.
دفن کردن میت در خانه، مکروه است.

کراهت تخلی در جلوی خانه
تخلی جلو در خانه ها، کراهت دارد.

نماز در خانه
قرار دادن جایی در خانه برای نماز، گفتن اذان در خانه و برای زن، نماز گزاردن در خانه، بلکه پستوی آن مستحب است. بنابر قول مشهور، نمازهای نافله را در خانه گزاردن افضل از مسجد است.

← کراهت نماز خواندن در خانه مجوسی و خانه دارای سگ
...

[ویکی فقه] خانه (فقه). به محل سکونت خانه می گویند و از احکام مرتبط با عنوان خانه در باب هاى طهارت، صلات، زکات، خمس، حج، جهاد، تجارت، دین، صلح، اجاره، نکاح، اطعمه و اشربه و دیات سخن گفته اند.
دفن کردن میت در خانه، مکروه است.
العروة الوثقی، ج۲، ص۱۲۸.
تخلی جلو در خانه ها، کراهت دارد.
جواهر الکلام، ج۲، ص۶۱-۶۲.
قرار دادن جایى در خانه براى نماز،
العروة الوثقی، ج۲، ص۴۰۱.
...

[ویکی فقه] خانه (قرآن). در آیات قرآن کریم خانه موضوع برای احکام ودستورات الهی قرار گرفته است.
خانه، اتاق، بیت، جایی که در آن زیست کنند. خانه مکانی برای استراحت و زندگی کردن است که معمولا بیش از یک نفر چه گروه و یا خانواده از آن استفاده می کنند.این مکان در آیات قرآن متعلق احکامی در اسلام قرار گرفته است که قرآن به برخی از آن احکام اشره دارد.
عناوین مرتبط
آداب ورود به خانه (قرآن)، اخراج از خانه (قرآن)، خانه سازی (قرآن)، خانه محمد (قرآن)، خانه های رفیع (قرآن)، خانه های قوم ثمود (قرآن)، خانه های قوم عاد (قرآن)، خانه های همسران محمد (قرآن)، خروج از خانه (قرآن).

دانشنامه عمومی

خانه یا مَنزِل در معنای عام، به معنای یک فضای اختصاصی است. در زبان فارسی و چند زبان دیگر، واژه خانه با واژه هایی مانند آشپز، رختشور، سرباز و اسلحه ترکیب شود تا دلالت بر اختصاص یک فضا به فعالیت معینی کند.
یک خانه مکانی امن برای استراحت کردن، زندگی کردن و آسودن است در این مکان، معمولاً یک فرد یا یک خانواده، زندگی می کنند و وسایل خود را در آن، نگهداری می کنند. در فرهنگ سنتی و عامه ایرانی، گاه از اصطلاحات «چهاردیواری ( چاردیواری ) ، کاشانه یا منزل» به جای خانه، استفاده می شود. [ ۱]
خانه های جدید شامل سرویس های بهداشتی و امکانات تهیه غذا نیز هستند اما در برخی مناطق، همچنان برخی اقوام، دارای خانه هایی هستند که پیشرفت نکرده اند و از امکانات رفاهی یا حتی مکان ثابتی، برخوردار نیستند. چادرنشینی یکی از انواع این نوع زندگی است.
خانه معمولاً خصوصی ترین ملک یک فرد یا یک خانواده در اجتماع است که از امنیت و حریمی مشخص و ویژه برخوردار است.
امروزه به دلیل کمبود زمین در شهرها خانه ها بیشتر به صورت آپارتمان ساخته می شوند.
به استناد معنی واژهٔ خانه در لغت نامه دهخدا، «خانه جایی است که در آن آدمی سکنی می کند. »[ ۲] در زبان فارسی میانه این کلمه به صورت خانک یا خانگ به کار می رفته و در زبان قدیمی ایرانی به شکل âhana به معنای جا و محل بوده است که از ân و hân گرفته شده است. [ ۳]
• خانه لوله ای
• خانه گلی
• خانه خشتی
• خانه سیمانی
• خانه فلزی
• خانه چادری
• خانه برفی
• خانه ویلایی
• خانه آپارتمانی
عکس خانهعکس خانهعکس خانه

خانه (آلبوم دیکسی چیکس). «خانه» ( به انگلیسی: Home ) آلبومی از دیکسی چیکس است که در ۲۷ اوت ۲۰۰۲  ( ۲۰۰۲ - 08 - ۲۷ ) منتشر شد.
عکس خانه (آلبوم دیکسی چیکس)

خانه (ترانه لا تویا جکسون). «خانه» ( انگلیسی: Home ) یک تصنیف احساساتی از لا تویا جکسون است که برای اولین بار در سال ۲۰۰۳ در نسخه تبلیغاتی آلبوم او بود. جکسون این تک آهنگ را در ۲۸ ژوئیه ۲۰۰۹ به تقدیم به برادر کوچکترش، مایکل جکسون، که در ۲۵ ژوئن درگذشت، منتشر کرد. تمام درآمدها به پروژه ایدز لس آنجلس، یکی از خیریه های مورد علاقه مایکل تعلق گرفت. [ ۱] [ ۲]
«خانه» یک آهنگ زندگینامه ای است که زندگی در خانواده جکسون و صمیمیت مشترک بین جکسون و خواهر و برادرش را توصیف می کند. یک بیانیه مطبوعاتی این آهنگ را این گونه توصیف می کند که «با محبت در مورد خاطرات کودکی او نوشته شده است و بر اساس این فرضیه که مهم نیست کجا هستید یا در زندگی خود چه چیزی را تجربه می کنید، همیشه می توانید به خانه بروید. » این آهنگ به خاطر آهنگی پرشور که یادآور شعر اوج دردناکی است که در آهنگ مشخص سایمون و گارفانکل «محدود به خانه» شنیده شده، قابل توجه است. اشعار به تبعید جکسون از خانواده در اوایل دهه ۱۹۹۰ اشاره دارد، زمانی که او تحت کنترل جک گوردون، مدیر متجاوز بود. جکسون ابراز پشیمانی می کند که «سال های زیادی اجازه داده ایم بگذرد» که «به دلیل شهرتی که فقط می دانستیم از هم جدا شده ایم».
عکس خانه (ترانه لا تویا جکسون)

خانه (ترانه وان دایرکشن). «خانه» ( انگلیسی: Home ) آهنگی انگلیسی - ایرلندی که توسط وان دایرکشن اجرا شده است.
عکس خانه (ترانه وان دایرکشن)

خانه (رمان رابینسون). خانه ( انگلیسی: Home ) عنوان کتابی است از مریلین رابینسون که در سپتامبر ۲۰۰۸ توسط انتشارات فرار، اشتراوس و ژیرو منتشر گردید.
این رمان زندگی خانواده بوتون، به ویژه پدر، کشیش رابرت بوتون، و گلوری و جک، دو فرزند بالغ رابرت را روایت می کند که به گیلاد، آیووا به خانه بازمی گردند. همدم گیلیاد، خانه یک رمان مستقل است که همزمان اتفاق می افتد و برخی از رویدادهای مشابه را از زاویه ای متفاوت بررسی می کند.
این رمان برنده یکی از جوایز کتاب لس آنجلس تایمز در سال ۲۰۰۸، جایزه نارنجی داستانی ۲۰۰۹ و فینالیست جایزه ملی کتاب داستانی ۲۰۰۸ بود.
هوم یکی از «۱۰۰ کتاب قابل توجه سال ۲۰۰۸» توسط نیویورک تایمز، یکی از «بهترین کتاب های سال ۲۰۰۸» توسط واشینگتن پست، یکی از «کتاب های مورد علاقه ۲۰۰۸» لوس نام گذاری شد. آنجلس تایمز، یکی از "بهترین کتابهای سال ۲۰۰۸" سانفرانسیسکو کرونیکل و همچنین یکی از ده کتاب مورد علاقه جیمز وود منتقد کتاب نیویورکر در سال ۲۰۰۸.
این کتاب توسط مرجان محمدی ترجمه و توسط نشر چلچله چاپ شده است. [ ۱]
عکس خانه (رمان رابینسون)

خانه (رمان موریسون). خانه ( انگلیسی: Home ) رمانی نوشته تونی موریسون برنده جایزه نوبل ادبیات است که در سال ۲۰۱۲ منتشر گردید. این رمان دورانی از زندگی سربازی از ارتش آمریکا با نام مایک مانی را به تصویر می کشد و که به دلیل فقر زندگی در محله خود به همراه دو دوست هم محله ای اش به ارتش می پیوندند و عازم جنگ کره می شود. وی که به دلیل فقر خانواده اش مجبور به سکونت در منزل پدربزرگ و همسر او می شود، رنج فقر و تبعیض را همیشه به دوش می کشد. در این رمان تونی موریسون به نقد جنگ، فقر، اختلافات طبقاتی، بدرفتاری طبقه کارفرما با کارگران می کند و در نقطه مقابل فقرا و نیازمندان و مظلومان را همیشه یار و یاور یکدیگر می داند.
۴۲ سال از انتشار «آبی ترین چشم» ( ۱۹۷۰ ) می گذرد، اولین رمان نوآورانه او در مورد نفرت از خود و تجاوز جنسی در جامعه سیاه پوستان. اما پس از گذشت نزدیک به نیم قرن، محکومیت بی رحمی به یک کار نسبتاً برگشت پذیر همچون دایره تبدیل می شود و این دور باطل می تواند تاریخ را به انبار وحشت تبدیل کند.
کدام سوءاستفاده بعدی را احضار کنیم؟ کدام وحشیگری را بازگو کنیم؟ اینطور نیست که داستان نویسان باید از آسیب های تاریخی بپرهیزند؟ اما کار آنها این است که چیز جالبی برای گفتن در مورد «شر» پیدا کنند، نه این که صرفاً وجود آن را اعلام کنند، خشمگین شوند و به خانه بروند. به هر حال، هیچ کمبودی در امکانات وجود ندارد ما به عنوان یک گونه زیستی از بسیاری جهات دچار کمبود هستیم، اما استعداد جنایت را داریم و این دستمایه ای بر گفتار «خانه» شد که موریسون آن را به تصویر کلمات کشید.
این کتاب از سوی میچکا سرمدی با همین نام و از سوی نشر زاوش در ایران نیز منتشر شده است.
عکس خانه (رمان موریسون)

خانه (فیلم ۱۹۷۵). «خانه» ( صربی کرواتی: Kuća ) یک فیلم است که در سال ۱۹۷۵ منتشر شد.
عکس خانه (فیلم ۱۹۷۵)

خانه (فیلم ۱۹۷۷). خانه ( انگلیسی: House ) فیلمی ژاپنی در ژانر کمدی ترسناک است که در سال ۱۹۷۷ منتشر شد.
عکس خانه (فیلم ۱۹۷۷)

خانه (فیلم ۱۹۹۰). خانه ( به انگلیسی: House ) فیلمی هندی محصول سال ۱۹۹۰ و به کارگردانی گیریش کاساراوالی است. در این فیلم بازیگرانی همچون نصیرالدین شاه، دیپیتی نوال و روهینی هاتانگادی ایفای نقش کرده اند.
عکس خانه (فیلم ۱۹۹۰)

خانه (فیلم ۱۹۹۷). خانه ( لیتوانیایی: Namai ) یک فیلم به کارگردانی شاروناس بارتاس است که در سال ۱۹۹۷ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به ولری برونی تدسکی، الکس دسکاس، و لئوس کاراکس اشاره کرد.
عکس خانه (فیلم ۱۹۹۷)

خانه (فیلم ۱۹۹۹). «خانه» ( انگلیسی: The House ( 1999 film ) ) یک فیلم است که در سال ۱۹۹۹ منتشر شد.
عکس خانه (فیلم ۱۹۹۹)

خانه (فیلم ۲۰۰۶). «خانه» ( انگلیسی: Home ( 2006 film ) ) فیلمی در ژانر مستند است که در سال ۲۰۰۶ منتشر شد.
عکس خانه (فیلم ۲۰۰۶)

خانه (فیلم ۲۰۰۸). خانه ( انگلیسی: House ) فیلمی در ژانر ترسناک است که در سال ۲۰۰۸ منتشر شد.
مایکل مدسن
جولی آن امری
• جی. پی. دیویس
لزلی ایستربروک
لو تامپل
• بیل مسلی
عکس خانه (فیلم ۲۰۰۸)

خانه (فیلم ۲۰۱۱). خانه ( روسی: Дом ) فیلم درام روسی است به کارگردانی en:Oleg Pogodin که در سال ۲۰۱۱ منتشر شد.
عکس خانه (فیلم ۲۰۱۱)

خانه (فیلم ۲۰۱۲). «خانه» ( ความรัก ความสุข ความทรงจำ ) یک فیلم است که در سال ۲۰۱۲ منتشر شد.
عکس خانه (فیلم ۲۰۱۲)

خانه (فیلم ۲۰۱۳). «خانه» ( انگلیسی: The House ( 2013 film ) ) یک فیلم است که در سال ۲۰۱۳ منتشر شد.
عکس خانه (فیلم ۲۰۱۳)

خانه (فیلم ۲۰۱۵). خانه ( انگلیسی: Home ) یک پویانمایی در سبک کمدی به کارگردانی تیم جانسون است که در سال ۲۰۱۵ منتشر شد. از صداپیشگان آن می توان به جیم پارسونز، ریانا و جنیفر لوپز اشاره کرد.
در کمال تخیل، گروهی از نژادهای بیگانه به نام بوو ( Boov ) به رهبری کاپیتان اسمک ( Smek ) از ترس بزرگترین دشمنشان به نام گورگ، با فرار به زمین می خواهند که قسمت اعظم زمین را از موجودات دیگر پاکسازی کرده و زمین را خانه خود کنند. آن ها نقطه به نقطه شروع به جابجا کردن بشر زمینی می کنند. در این میان یک دختر باهوش و تند و تیز به نام تیپ که از کاروان انسان ها جا مانده است به همراه یک بوو متفاوت و خوش قلب به نام Oh برای جلوگیری از تصرف فضایی ها کارهایی انجام می دهند و هر دو باهم در جستجوی مادر تیپ از آمریکا رهسپار آنسوی کرهٔ زمین ( استرالیا ) که تبعیدگاه انسان هاست می شوند اما…
عکس خانه (فیلم ۲۰۱۵)

خانه (فیلم ۲۰۱۷). خانه ( به انگلیسی: The house ) یک فیلم کمدی آمریکایی به کارگردانی اندرو جی. کوهن است که در ۳۰ ژوئن ۲۰۱۷ توسط کمپانی وارنر برادرز منتشر شد. از جمله بازیگران این فیلم می توان به ویل فرل، رایان سیمپکینز، جیسون مانزوکاس، نیک کرول و امی پولر اشاره کرد.
عکس خانه (فیلم ۲۰۱۷)

خانه (فیلم ۲۰۲۲). خانه ( به انگلیسی: The House ) پویانمایی کمدی سیاه استاپ موشن ساخت سال ۲۰۲۲ برای بزرگسالان است که سه داستان گوناگون پیرامون یک خانه را در دوره های زمانی و شخصیت های مختلف روایت می کند. این مجموعه برای نتفلیکس توسط استودیو نکسوس در لندن با داستان هایی به کارگردانی اما دی سواف، مارک جیمز رولز، نیکی لیندروت فون باهر و پالوما بائسا کارگردانی شده است.
در دوره های مختلف، یک خانوادهٔ فقیر، یک توسعه دهنده مضطرب و یک صاحب خانهٔ خسته به یک خانهٔ مرموز در این کمدی تاریک گره خورده اند.
میا گاث در نقش میبل
کلاودی بلکلی در نقش پنه لوپی
متیو گود در نقش ریموند
مارک هیپ در نقش آقای توماس
میراندا ریچاردسون در نقش خاله کلاریس
جاشوآ مک گوایر در نقش عمو جورجی
استفانی کل در نقش عمه النور بزرگ
• بارنی پیلینگ در نقش آقای ون شونبیک
جارویس کوکر در نقش توسعه دهنده
ایون لومبارد در نقش همسر عجیب وغریب
سون وولتر در نقش شوهر عجیب وغریب؛ این آخرین نقش ولتر پیش از مرگش بود.
• بیمینی بون بولاش در نقش افسر پلیس شماره ۱
• عایشه آنتوان در نقش افسر پلیس شماره ۲
سوزان ووکوما در نقش رزا
هلنا بونهام کارتر در نقش جن
پل کی در نقش کاسمس
• ویل شارپ در نقش الیاس
در وبسایت راتن تومیتوز، ٪۹۷ از ۳۴ بررسی منتقدین مثبت است و این فیلم میانگینِ امتیاز ۷٫۴/۱۰ را در اختیار دارد. اجماع این وب سایت چنین می نویسد: «چه دوستدار و دلبسته پویانمایی های استاپ موشن باشید و چه در جستجوی چیزی عمیق، شگرف و گیرا باشید، خانه حس خانه بودن را به شما می دهد. »[ ۱] این فیلم در متاکریتیک، که از میانگین وزنی استفاده می کند، بر اساس نظر ۱۰ منتقد امتیاز ۷۱ از ۱۰۰ را کسب کرده که نشان گر «نقدهای عموماً مطلوب» است. [ ۲]
عکس خانه (فیلم ۲۰۲۲)

خانه (فیلم هندی ۲۰۱۷). خانه ( به تلوگویی: Gruham ) یا او ( به تامیلی: Aval ) فیلمی محصول سال ۲۰۱۷ و به کارگردانی میلیند رائو است. در این فیلم بازیگرانی همچون سیدارت نارایان، آندریا جرمیا و آتول کولکارنی ایفای نقش کرده اند.
عکس خانه (فیلم هندی ۲۰۱۷)

خانه (مجموعه تلویزیونی). خانه ( لهستانی: Dom ) یک مجموعهٔ تلویزیونی درام تاریخی لهستانی است که در سال ۱۹۸۰ منتشر شد. این مجموعه، داستان زندگی ساکنان یک خانه مسکونی در خیابان «زِوُتا» در ورشو را مابین سال های ۱۹۴۵ تا ۱۹۸۰ روایت می کند.
توماش بورکووی
هانا لاخمن
دانیل اولبریخسکی
کشیشتف پیه چینسکی
توماش مندژاک
یوزف نوواک
باربارا راخوالسکا
ریشارد باچیارلی
ماچئی دامینتسکی
ائوگنیوش کامینسکی
ماریان وانچ
یاتسک دوماینسکی
• کریستینا رودکوفسکا - اوله ویچ
یولانتا ژوئوموفسکا
ماوگوژاتا بوگداینسکا
استانیسواف زاچیک
آندژی نیمیرسکی
استانیسواف باناشوک
آرتور یانوشاک
آندژی گرابارچیک
یوزف نالبرچاک
تادئوش هانوسِک
یاتسک بورکوفسکی
زوفیا ریشووْنا
روبرت روگالسکی
یانوش بوکوفسکی
کاژیمیش ویسوتا
آنا چیه پیلفسکا
وویچیخ ویسوتسکی
مارتسل شِـتِن خِلم
مارتا کلوبوویچ
داریوش بیسکوپسکی
یوآنا پاتسوا
کشیشتف گُشتیوا
کریستینا کوئوجِـیچیک
میخاو برایتن والد
کشیشتف کوئوباشوک
هالینا روویتسکا
گژگوش کووالچیک
توماش زالیفسکی
آنا میلفسکا
گژگوش ماوِتسکی
اِوا سِـروا
واتسواف کووالسکی
بارتوش ابوخوویچ
مونیکا کفیاتکوفسکا
پاوئو توخولسکی
برنارد کراوچیک
یولانتا فراشینسکا
ماچئی کوزووفسکی
اوا گاوریلوک
کاتاژینا هرمان
هنریک بیستا
زیگمونت مالانوویچ
لئونارد آندژیفسکی
هلنا کوالچیکووا
زبیگنیف بوچکوفسکی
• ماگدالنا استوژینسکا - براوئر
یژی تورِک
آگنیشکا کوتولانکا
ویرگیلیوش گرین
یوانا اشتپکوفسکا
مارک بوکوفسکی
ماگدالنا وویچیک
آدام فرنتسی
کشیشتف تینیـِتس
ادیتا اولشوفکا
بارتوش ژوکوفسکی
بوژنا دیکل
یان انگلرت
ماریا چونلیس
تادئوش یانچار
باربارا سووتیشیک
امیل کاراویچ
استانیسواف باریا
آندژی زائورسکی
ویتولد پیرکوش
هنریک گوونبیفسکی
مارچین ترونسکی
هانا اشلشینسکا
میه چیسواف خرینیه ویچ
یژی بونچاک
ایگور اشمیاووفسکی
آنا رومانتوفسکا
• اِوا کانیا
• اِوا لِمانسکا
• پیوتر فرونچوسکی
• یانوش کوئوشینسکی
• ریشارد کوتیس
• کشیشتف کُلبرگر
• اِوا بواشچیک
• تادئوش اومنیتسکی
• امیلیا کراکوفسکا
• بوهدان وازوکا
• استانیسواف گاولیک
• آرتور بارچیش
• آندژی گاورونسکی
• آنا چیترو
• آندژی فدوروویچ
• ایزابلا اولِـینیک
• یژی موس
• مارچین چارنیک
• ماریان روئوکا
• یان پنچک
• مارچین دوروچینسکی
• اِوا ژِنتک
• ماوگوژاتا لیپمان
• استانیسواف نیوینسکی
• یاتسک بورتسوخ
• جک رکنیتس
• آگنیشکا دیگانت
• یان ویچورکوفسکی
• پیوتر شفدس
• زوفیا پرچینسکا
• یوستینا دوتسکا
• پیوتر گرابوفسکی
• استانیسواف یاسکوئوکا
عکس خانه (مجموعه تلویزیونی)

خانه (مستند). خانه فیلم مستندی است که در سال ۲۰۰۹ توسط یان آرتوس برتراند ساخته شده است. بخش اعظم فیلم را تصویرهای جذابی تشکیل می دهد که به صورت هوایی از زمین گرفته شده است. موضوع فیلم، تنوع حیات در کره خاکی و خطری است که از سوی بشر متوجه آن می گردد. این مستند به طور همزمان در ژوئن ۲۰۰۹ در بسیاری از سینماهای دنیا و شبکه های مختلف تلویزیونی به نمایش درآمد. نسخه کامل این فیلم به چندین زبان زنده بر روی وب گاه یوتوب قابل دسترسی است. پخش همزمان این فیلم در ۱۸۱ کشور جهان، رکورد تعداد نمایش فیلم را در تاریخ از آن خود کرد. نسخهٔ ۱۱۸ دقیقه ای این فیلم در سال ۱۳۸۹ توسط شبکه مستند سیما به تهیه کنندگی و صداگذاری بهزاد زهرایی به زبان فارسی پخش گردید. راوی متن: مریم شیرزاد و مترجم سید حسین امین بوده اند.
مستند خانه با داستان چگونگی شکل گیری کره زمین و پیدایش زندگی بر روی آن آغاز می شود. سپس به تاریخ حیات بشر می پردازد و نشان می دهد که از دویست هزار سال پیش تا کنون بشر چگونه بر زمین حاکم شده و موجودات دیگر را فرمان بردار خود ساخته و آن ها را از قلمرو خود بیرون کرده است. در این مسیر به روایت انقلاب کشاورزی و در پی آن شهرنشینی و تمدن در عصر مدرن می پردازد. استفاده از منابع انرژی زیرزمینی باعث گسترش و آسان شدن کشاورزی می شود و این مسئله افزایش جمعیت و گسترش شهرهای بزرگ را در پی دارد. فیلم نشان می دهد که با رشد فزاینده استخراج منابع زیرزمینی و افزایش جمعیت کره زمین در سده بیستم چرخه حیات بر روی زمین به مخاطره افتاده است و بحران های زیست محیطی بزرگی پدید آمده اند که در پاره ای از موارد غیرقابل جبران به نظر می رسند. برداشت بیش از اندازه از رودخانه ها و سفره های آب زیرزمینی بدون این که اجازه تجدید به منابع داده شود منجر به بحران آب در جهان شده است. افزایش نیاز به فراورده های کشاورزی و زمین های زراعتی به همراه منافع اقتصادی منجر به جنگل زدایی شده است. با از میان رفتن جنگل ها عنصر کربن به اتمسفر زمین بازگشته و برهم خوردن تعادل در اتمسفر زمین موجب گرم شدن دمای آن شده است. یخ های قطب شمال به سرعت در حال ذوب شدن هستند و آب دریاها و اقیانوس ها بالا خواهد آمد. بسیاری از شهرها و کلان شهرها در کنار دریاها قرار دارند و بالا آمدن آب دریاها بحران مهاجرت را در جوامع انسانی به همراه خواهد آورد. جهت بادهای اصلی در اتمسفر زمین در حال تغییر است و این مسئله به وقوع خشک سالی در بسیاری از اقلیم های انجامیده است. زندگی بر روی کره زمین بر اساس زنجیره ای از همکاری و همزیستی گونه های گیاهی و موجودات زنده ممکن شده بود و در فیلم نشان داده می شود که دخالت بی رحمانه انسان بر این چرخه چگونه زنجیره حیات را در آستانه فروپاشی قرار داده و زمین را با بحران مواجه کرده است.
عکس خانه (مستند)

خانه (موسیقی متن). خانه: موسیقی متن اصلی فیلم ( انگلیسی: Home: Original Motion Picture Soundtrack ) یک آلبوم موسیقی متن برای انیمیشن ۲۰۱۵ خانه است. این آلبوم با همراهی ترانه های ضبط شده از ریانا، کایاسزا، چارلی ایکس سی ایکس و جنیفر لوپز است. آلبوم در ۲۳ مارس ۲۰۱۵ ازطریق وستباری رود و راک نیشن منتشر شد.
عکس خانه (موسیقی متن)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

خانِه
اصطلاحی معادل نیم جمله در موسیقی قدیم ایران. در گذشته، هنگامی که برروی شعر آهنگی ساخته می شد، موسیقی معادل هر مصراع را خانه می گفتند. خانۀ پیشرو نام یکی از فرم های قدیم موسیقی است. یکی از خانه های پیشرو را که تکرار می شده و در اصطلاح امروز حالت ترجیع داشته، زخمه می نامیدند.

جدول کلمات

کد

مترادف ها

house (اسم)
خانقاه، منزل، مسکن، جا، برج، نشیمن، خانه، سرای، اهل خانه، جایگاه، اهل بیت، محل سکنی، منزلگاه

domicile (اسم)
مسکن، مقر، خانه، مقام، محل اقامت، اقامت گاه

home (اسم)
موطن، خانه، شهر، اقامت گاه، میهن، وطن

lodge (اسم)
منزل، جا، انبار، خانه، کلبه، شعبه فراماسون ها

room (اسم)
جا، فضا، خانه، اتاق، محل

building (اسم)
ساختمان، بناء، عمارت، خانه

cell (اسم)
باطری، پیل، خانه، حفره، سلول، یاخته، حجره، زندان تکی، سلول یکنفری

shack (اسم)
خانه، کلبه، کاشانه، خانه کوچک وسردستی ساخته شده

socket (اسم)
جا، کاسه، خانه، حفره، حدقه، پریز، بوشن، گوده، جای شمع، کاسه چشم

quarterage (اسم)
جا، خانه، قسط سه ماهه، مزد سه ماهه

فارسی به عربی

بیت , غرفة , کوخ , مسکن , مقبس , منتجع , منزل

پیشنهاد کاربران

امروزه در تالشی به خانه کَء گفته میشه که احتمالا کوتاه شده و تغییر شکل داده همان خانه هست که خود خانه هم تغییر شکل داده یک واژه دیگه هست. شکل دیگه خانه در تالشی به صورت خوُمَ وجود داره که به گودی و حفره
...
[مشاهده متن کامل]
که ماکیان برای تخم گذاری ایجاد میکنن گفته میشه همچنین شکل دیگش به صورت خم هست که به ظرف بزرگ گلی حفره مانند گفته میشه که در فارسی به صورت خُم هست. و شکل دیگش در تالشی به صورت واژه خوُمَ توُ هست که به سر شیر جمع اوری شده طی چند روزه از شیر نجوشیده گفته میشه که برای کره گیری استفاده میشه که سطحش به شکل یک توده حباب دار دیده میشه ، این واژه از دو بخش خوُمَ و توُ درست شده که توُ همون تف فارسی هست و خوُمَ هم جابه جایی حرف نون و میم رو داشته و به شکل خوُنَ بوده و پیشتر هم جابه جایی حرف لام به نون درش اتفاق افتاده و به شکل خوُلَ بوده و امروزه به شکل خل در تالشی به معنی سوراخ و حفره هست ودر اصل معنی خوُمَ توُ = حفره تف هست که از شکل ظاهری این سر شیر گرفته شده . در انگلیسی این واژه به شکل hole یعنی سوراخ وجود داره که جابه جایی حرف خا به ها درش اتفاق افتاده . و شکل دیگه این واژه در انگلیسی foam هست که همون کف و بزاق هست و به پوکه فشنگ هم در انگلیسی گفته میشه، در این واژه جابه جایی حرف خا و فا رخ داده و جابه جایی حرف نون و میم و پیشتر هم جابه جایی حرف نون و حرف لام داشته و واژه foam در اصل به شکل khoal بوده که باز از همین معنی سوراخ و حفره گرفته شده. و واژه دیگه در انگلیسی home هست که درش جابه جایی میم و نون داشته و پیشتر جابه جایی لام به نون داشته و همچنین جابه جایی حرف خا و ها . شکل دیگه خانه در تالشی به صورت خونی به معنی چشمه هست که در اصل خولی = سوراخی هست که در کردی به صورت کانی گفته میشه و از همین معنی حفره و سوراخ هست. در نتیجه خانه از واژه خوُل به معنی سوراخ و حفره یا فضای خالی که در زبان های ایرانی با تفاوت های کمی وجود داره گرفته شده که تو سنگ یا زمین کنده میشد یا به طور طبیعی وجود داشته.

در زبان لکی : مال
خاُنه، خانه
در لری بختیاری
هووه، مالگه:خانه
توو:اتاق
چالَه دُو:اشپزخانه
خانه فارسی رایج خونه ، xone. پهلوی xoneg, فارسی باستان honeg, از ریشه pong. به معنی منشأ، مبدأ , جای برآمدن ، جای بیرون زدن ، شکوفا شدن ، به دنیا آمدن
همچنین از همین ریشه ببینید خان xAn, و xon به معنی چشمه و سفره همچنین ببینید رود خانه یا رودخونه rodxone به معنی آب چشمه
...
[مشاهده متن کامل]

و pone چشمه و phuhara رودخانه واژگان بسیاری از این ریشه در زبان فارسی در رست هست که از حوصله این گفتمان خارج است و گمراه کننده همین که ریشه و معنی روشن . . . .

خانه ( انگلیسی: Ghar ) یک فیلم به کارگردان مانیک چاترجی است که در سال ۱۹۷۸ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به وینود مهرا و ریکا اشاره کرد.
خانه
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/خانه_(فیلم_۱۹۷۸)
خاَنه
:
دکتر کزازی در مورد واژه ی " خانه" می نویسد : ( ( خانه در پهلوی هانگhānag و خانگxānag به معنی اتاق است و در این کاربرد و معنی ویژگی سبکی است. ) )
( ( از آن خانهٔ دخت خورشید روی
برآمد همی تا به خورشید بوی ) )
( نامه ی باستان ، جلد اول ، میر جلال الدین کزازی ، 1385، ص۴۱۳ )
خانه واژه ای فارسی است و از �خاناگ� در فارسی میانه گرفته شده است
این واژه با واژه های �هوم� در ارمنی - �اوموس� در یونانی و �اما� در سانسکریت هم ریشه می باشد
اگر خانه از ریشه خان تورکی نیست و ریشه ان خانک هست بجای خاندان هم باید میگفت خانکدان نه خانیدان که کاملا ترکی بودن ان محرز است.
دوست من هر نظری حداقل باید حاوی رفرنس یا استدلال باشد عبارتی از قبیل صد درصد ترکی یا صد درصد فارسی بدون هیچ منبع و ادله قابل قبول نیست.
کلمه خان رو هم اقای دهخدا و هم معین به عنوان ترکی دسته بندی کردند، به نظرم استخراج خانه از خانات به معنی خان نشین ها کاملا مشخص هست
ارایه منبع از زبان پارتی خود تاییدی است بر اینکه فارسی نیست. اگر کلمه ای ریشه اش پارتی باشد دیگر قارسی نیست
خانه از ریشه خان گرفته شده. خانات به معنی ابادی و خانه ها هست این کلمه ترکی هست به هیچ وجه فارسی نیست.
خانه به زبان سنگسری
کِه keh
واژه خانه
معادل ابجد 656
تعداد حروف 4
تلفظ xāne
نقش دستوری اسم
ترکیب ( اسم ) [پهلوی: xānak]
مختصات ( نِ ) [ په . ] ( اِ. )
آواشناسی xAne
الگوی تکیه WS
شمارگان هجا 2
منبع واژگان مترادف و متضاد
فرهنگ فارسی عمید
خانه -
در واژه شناختی هندواروپائی هاوس hawes یا مسکن گزیدن و ( هیچ نزدیکی با house انگلیسی ندارد ) در هندوایرانی باستان هاوس Haws - ودر فارسی میانه خانگ، در فارسی باستان وهنم vahanam یا خانه ودر اوستا ونگه ( vaŋh, “to dwell, remain” ) ودر سانسکریت واس vasو واساتی vasaty
...
[مشاهده متن کامل]

Inherited from Middle Persian 𐭡𐭩𐭲𐭠 ( xānag, “house” ) , from Old Persian *vahanam ( “house” ) , from Proto - Iranian *wāhana ( “habitation” ) , from Proto - Iranian *Hwah - ( “to dwell, remain” ) , from Proto - Indo - Iranian *Hwas - ( “to dwell, inhabit; to stay a night” ) , ultimately from Proto - Indo - European *h₂wes - ( “to dwell, live, reside; to stay, spend the night” ) .

حروف - خ - ژ - در تورکی وجود نداشته و بعدا وارد شده، چه طور پس خانه میشه تورکی، اون زمان که واژه خانه ساخته شد شما عزیزان اصلا وجود نداشتید، تازه هزاران سال بعد که پا به تاریخ گذاشتید بیابان گرد و چادر نشین بودید و چیزی از خانه در ذهنتان نمیگنجید
خانه واژه ای ایرانی است به معنی جای محصور و گردار شده زمینه یا سطحی دور و بر آن دیوار کشی شده باشد
همچنین تا چندی پیش در سرزمین های غربی و شمال غربی ایران زمین به مجاز در معنی /همسر /نیز بوده است.
منزل ، اقامتگاه
خانه ربطی به خان نداره و خان هم واژه ای ایرانی و سغدی است ، بیشتر واژه های ترکی ریشه سغدی ( ایرانی ) دارند ، مثل همین خان ، یا اتاق و . . . کلن زبان ترکی واژه چندانی نداره و همه برگرفته از چین و زبان های
...
[مشاهده متن کامل]
ایرانی و عربی است ، زبان ددمنشان ( وحشیان ) بیابانگرد ترک ، چیزی در حد جنگل نشینان گینه پاپوا و آمازون بود ، یعنی چیزی در حدود چند صد واژه.

خانه در پهلوی خانک و از ریشه کند و کندن میباشد
کندن: در پهلوی کنتن kantan بوده است .
( ( فرود آمد از تخت ویله کنان
زنان بر سر و گوشت ِ بازو کنان . ) )
( نامه ی باستان ، جلد اول ، میر جلال الدین کزازی ، 1385، ص 245. )
...
[مشاهده متن کامل]

واژه ی " کندن " فارسی ، پس از سیر در زبان های غیر ایرانی با تغییر لهجه و معنی به شکل " خندق ، قنات، کانال " در آمده و دوباره به زبان فارسی بازگشته است و امروزه با همان شکل تغییر یافته در زبان فارسی کاربرد دارد .

واژگان ( خان، مان، خانه ) واژگان پارسی هستند:
مک کنزی در نبیگِ ( A CONCISE PAHLAVI DICTIONARY ) آورده است:
در رویه 20 :
bun - xan : source
در رویه 93 , 94 : ( عکس پیوستی )
خانه
خانه به معنای خونه یا جایی که ادم در این زندگی میکنم چهار دیواری خانه به معنای یک قصر بزرگ با قسمت های مختلف که ادم در ان ارامش میگیرد . 💜🙏
🚫دروغ های بزرگ پانترک ها در باره ی آباد🚫
می گویند که آباد از آوادانیق گرفته شده😳!!!
من واژه ی آوادانیق را به دو روش ریشه یابی می کنم:
1=آو ( آب ) دان ( دارنده ) یق، یخ ( پسوند ترکی )
آو=در زبان کوردی به آب 《آو》میگویند.
...
[مشاهده متن کامل]

دان=واژه ی اصیل فارسی به معنی دارنده.
یخ، یق=پسوند ترکی.
همانگونه که دیدید آوادانیق هم واژه ای فارسی و ایرانیست فقط پسوندش ترکی است که آن هم طبیعیه.
واژه ی ( آو ) آب بدلیل نزدیکی دو قوم کرد و ترک با یک دیگر وارد زبان ترکی شده . مانند:کچ ( کُردی ) ( دختر ) بصورت ( قز ) یا ( قیز ) به ترکی راه یافته.
2=آو ( اُو ) دان ( دارنده ) یخ، یق ( پسوند ترکی )
اُو=درترکی به معنی ( خانه ) است.
دان=این واژه ی فارسی به معنی دارنده که وارد این واژه ی ترکی هم شده.
یخ، یق=پسوند ترکی.
واژه ی آوادانیق در واقع به این صورت بکار میرود. که به معنی خانه داری است.
مانند=
《بونون ( بنین ) آوادانیقی چوخ پیس دی》
《خانه داری یا خانه، این خیلی بد ( پَست ) است》
🚫پس هیچ وقت دروغ های ( پانترک ها ) را باور نکنید. 🚫

🏠 خانه:
《واژه ای فارسی است》
پارسی باستان: کانا
پارسی پهلوی: خانک
پارسی نوین: خانه
آریایی های نخستین "خانه" های خود را در دل کوه می کندند، ازین رو آن ها را کان/کن ( به معنی کنده شده ) یا کور/گور ( به معنی فرورفته ) می نامیدند. خانه های روستای�#میمند�در استان کرمان که به عنوان نخستین زیستگاه بشر در جهان در یونسکو به ثبت رسیده اند نیز در دل کوه کنده شده اند. در پارسی واژگان بسیاری از ریشه "کان" ساخته شده اند که نمونه هایی را در زیر می بینید:
...
[مشاهده متن کامل]

کلبه ( =خانه کوچک )
کومه ( =آلونک )
خیمه ( =خانه چادری )
کُم ( =نام پارسی شهر قم )
کنام ( =آشیانه )
کانکس ( =خانه فوری )
کانک ( =قنات )
کان ( =معدن )
کن ( =روستایی در شمال تهران )
کند ( =شهر، مانند تاشکند و سمرکند )
کندو ( =خانه زنبور )
کنیز ( =بانوی خانه )
کد/ کده ( =سرا، مانند دانشکده: خانه دانش )
کدیور ( =خانه دار )
واژه پارسی "خانه" یک واژه آریایی است که به ریخت های گوناگون و نزدیک به هم در دیگر زبان های آریایی نیز بکار رفته است:
پارسی: xane
آلبانی: komb
انگلیسی: home
تاتی: kia
تالشی: ka
پشتو: kur
هندی: ghar
فنلاندی: koti
فرانسوی: g�te
یونانی: katoik�a

وثاق. [ وُ ] ( اِ ) خانه. ( کشف ) ( لطایف ) ( غیاث اللغات ) . حجره و سرا. این کلمه که در نظم و نثر فارسی آمده و اغلب آن را عربی گمان کنند و به کسر واو خوانند، کلمه ترکی است به ضم واو. در اصل به معنی خیمه و خرگاه بوده و آن همان است که ما امروزه اطاق میگوئیم و می نویسیم و در ترکی استانبولی ادا گویند. ( نشریه دانشکده ادبیات تبریز ) . کازیمیرسکی نیز این کلمه را ترکی داند :
...
[مشاهده متن کامل]

آلوده منت کسان کم شو
تا یک شبه در وثاق تو نان است.
انوری.
دوش سرمست آمدم به وثاق
با حریفی همه وفا و وفاق.
انوری.
از زرکش و ممزج و اطلس وثاق من
چون خیمه خزان و شراع بهار کرد.
خاقانی.
شب عید چون درآمد ز در وثاق گفتی
که ز شرم طلعت او مه عید برنیاید.
خاقانی.
آن شعاع آفتاب اندر وثاق
قرص او اندرسپهر چارطاق.
مولوی.
آن جهان است اصل این پر غم وثاق
وصل باشد اصل هر هجر و فراق.
مولوی.
ما خود ز کدام خیل باشیم
تا خیمه زنیم در وثاقت.
سعدی.
ای معبر مژده ای فرما که دوشم آفتاب
در شکرخواب صبوحی هم وثاق افتاده بود.
حافظ.
- وثاق پیرزن ؛ خانه و حجره ای است که پیرزنی در درون دولتخانه و بارگاه انوشیروان داشت و هر چند انوشیروان از او خواست که به قیمت اعلی بخرد او نفروخت. ( برهان ) :
طاق ایوان جهانگیرو وثاق پیرزن
از نکونامی طراز فرش ایوان دیده اند.
خاقانی.

پارسی باستان ( هخامنشی ) : کانا
پارسی میانه ( پهلوی ساسانی ) : خانک
پارسی نوین: خانه
خانوار: خانه وار ( وار به چم دارنده: امیدوار، سوگوار )
خانِواده: خانه واده ( واده پسوند نسبیت اوستایی: کِواده، نواده:نوه واده )
...
[مشاهده متن کامل]

خانمان: خانه مان ( در پهلوی نیز به کار میرفته: xānmān )
مان [فرهنگ معین]:
۱. اسباب و اثاثیه خانه ۲. مثل و مانند ۳. خانه ۴. به صورت پسوند در کلمات مرکب آید و به معنی محل، جا و خانه ۵. در بعضی کلمات به معنی "منش" و "اندیشه" آید: شادمان، قهرمان . ۶. از ریشه فعل اسم معنی ( اسم مصدر )
( قهرمان در پهلوی ساسانی کوهرومان kuhr - u - mān به چم فرد کار اندیش و چاره یاب بوده )
اون دوستی که میگوید "شاهد این هستیم که این واژه هارا به اسم پهلوی زده اند" همه این واژگان مستند هستند و در فرهنگ نامه های مختلف مثل فرهنگ پهلوی دیوید نیل مکنزی و فرهنگ فارسی به پهلوی دکتر بهرام فره وشی و فرهنگ پهلوی دکتر یدالله منصوری اردبیلی ثبت شده اند، چیزی که اعتبار ندارد ارتباط خانه و قونماق است و کسی با "مطالعه" در مکتب بی در و پیکر پانطورکیسم زبانشناس نمیشود.

پارسی باستان: کانا
پارسی پهلوی: خانک
پارسی نوین: خانه
آریایی های نخستین "خانه" های خود را در دل کوه می کندند، ازین رو آن ها را کان/کن ( به معنی کنده شده ) یا کور/گور ( به معنی فرورفته ) می نامیدند. خانه های روستای میمند در استان کرمان که به عنوان نخستین زیستگاه بشر در جهان در یونسکو به ثبت رسیده اند نیز در دل کوه کنده شده اند. در پارسی واژگان بسیاری از ریشه "کان" ساخته شده اند که نمونه هایی را در زیر می بینید:
...
[مشاهده متن کامل]

کلبه ( =خانه کوچک )
کومه ( =آلونک )
خیمه ( =خانه چادری )
کُم ( =نام پارسی شهر قم )
کنام ( =آشیانه )
کانکس ( =خانه فوری )
کانک ( =قنات )
کان ( =معدن )
کن ( =روستایی در شمال تهران )
کند ( =شهر، مانند تاشکند و سمرکند )
کندو ( =خانه زنبور )
کنیز ( =بانوی خانه )
کد/ کده ( =سرا، مانند دانشکده: خانه دانش )
کدیور ( =خانه دار )
واژه پارسی "خانه" یک واژه آریایی است که به ریخت های گوناگون و نزدیک به هم در دیگر زبان های آریایی نیز بکار رفته است:
پارسی: xane
آلبانی: komb
انگلیسی: home
تاتی: kia
تالشی: ka
پشتو: kur
هندی: ghar
فنلاندی: koti
یونانی: katoika

( اسم ) [پهلوی: xānak] xāne ۱. بنایی که انسان، به ویژه خانواده در آن زندگی می کند؛ منزل.
۲. جایی که جانوران در آن زندگی می کنند؛ لانه؛ کنام.
۳. هریک از چندضلعی های موجود در یک صفحه: خانهٴ شطرنج، پیراهن چهارخانه.
...
[مشاهده متن کامل]

۴. [قدیمی] اتاق.
۵. مکان انجام دادن کاری، مانند آهنگری، تیمار کردن، چاپ کردن، و عبادت کردن در کلمات آهنگرخانه، تیمارخانه، چاپخانه، و عبادتخانه.
۶. ( نجوم ) [قدیمی] هریک از بخش های ناهموار منطقةالبروج.
۷. [قدیمی] اتاق.
����������������������������
اون زمان که واژه خانه و دخمه ( دژ خانه ) در کتاب اوستا بکار میرفت، ترکا دقیقا کجا بودن که حالا ادعا دارن خانه ترکی مغولیِ؟؟؟؟
⟨ خانهٴ باد: ( نجوم ) [قدیمی، مجاز]
برج میزان:
سنبلهٴ چرخ را خرمن شادی بسوخت / آتش خورشید کرد خانهٴ باد اختیار ( خاقانی: ۱۸۳ ) .
⟨ خانه خانه: ( قید )
۱. خانه به خانه.
۲. ( صفت ) دارای خانه های متعدد؛ دارای شکل های چهارگوش مانند صفحۀ شطرنج.
⟨ خانهٴ خدا: [مجاز]
۱. کعبه.
۲. مسجد.
⟨ خانهٴ کمان: [قدیمی] سوراخ موجود در میانۀ کمان، در کنار محل دست گرفتن، که تیر را از آن می گذرانند؛ کمان خانه.

( اسم ) [پهلوی: xānak] xāne ۱. بنایی که انسان، به ویژه خانواده در آن زندگی می کند؛ منزل.
۲. جایی که جانوران در آن زندگی می کنند؛ لانه؛ کنام.
۳. هریک از چندضلعی های موجود در یک صفحه: خانهٴ شطرنج، پیراهن چهارخانه.
...
[مشاهده متن کامل]

۴. [قدیمی] اتاق.
۵. مکان انجام دادن کاری، مانند آهنگری، تیمار کردن، چاپ کردن، و عبادت کردن در کلمات �آهنگرخانه�، �تیمارخانه�، �چاپخانه�، و �عبادتخانه�.
۶. ( نجوم ) [قدیمی] هریک از بخش های ناهموار منطقةالبروج.
۷. [قدیمی] اتاق.
⟨ خانهٴ باد: ( نجوم ) [قدیمی، مجاز]
برج میزان:
سنبلهٴ چرخ را خرمن شادی بسوخت / آتش خورشید کرد خانهٴ باد اختیار ( خاقانی: ۱۸۳ ) .
⟨ خانه خانه: ( قید )
۱. خانه به خانه.
۲. ( صفت ) دارای خانه های متعدد؛ دارای شکل های چهارگوش مانند صفحۀ شطرنج.
⟨ خانهٴ خدا: [مجاز]
۱. کعبه.
۲. مسجد.
⟨ خانهٴ کمان: [قدیمی] سوراخ موجود در میانۀ کمان، در کنار محل دست گرفتن، که تیر را از آن می گذرانند؛ کمان خانه.

جای باش
اون زمان که واژه خانه و دخمه ( دژ خانه ) در کتاب اوستا بکار میرفت، ترکا دقیقا کجا بودن که حالا ادعا دارن خانه ترکیه؟
خانه کلمه ای ترکی است . خان . خانه . خانوار . خانواده . خانمان . همشون برگرفته از خان میباشند . و ریشه شون ترکی هست . اون دوستی که میخواد به زور فارسی اش کنه اینو بدونه با علم اتیمولوژی میشه ریشه تمامی کلمات رو پیدا کرد . دیگر زمان تحریف گذشته است .
خانه به زبان عبری : ‬הבית ( habait )
خانه به زبان عربی : البیت ( albait )


آقا رضا خواهشمندم زمانیکه آگاهی و دانایی به اندازه ندارید هیچگونه ایده پردازی چرت و پرت نکنید!مرغ پخته بهت بخنده!قالا یی که شما میگی ترکسازی واژه [قلعه ]عربیه و برابرش قصر هم نوشتی عربیه! فارسیش میشه کاخ مانند کاخ آپادانا و کاخ خسرو و. . .
...
[مشاهده متن کامل]

و همینطور اون چالا که نوشتی ریشش فارسیه درستش میشه [چاله] نه چوله که چاله ترکسازیش شده چالا
اون چاله چوله اصطلاح است باهم بکار میره! چاله ینی [گودی ]ولی چوله ینی [خمیده و کج] اون چالایی که در ترکی میگن معنی گودی میده که چاله است نه چوله!

joint
( خودمانی ) خانه، ساختمان، مکان
come on over to my joint
به خانه ی من بیا
پارسی باستان: کانا
پارسی پهلوی: خانک
پارسی نوین: خانه
آریایی های نخستین "خانه" های خود را در دل کوه می کندند، ازین رو آن ها را کان/کن ( به معنی کنده شده ) یا کور/گور ( به معنی فرورفته ) می نامیدند. خانه های روستای میمند در استان کرمان که به عنوان نخستین زیستگاه بشر در جهان در یونسکو به ثبت رسیده اند نیز در دل کوه کنده شده اند. در پارسی واژگان بسیاری از ریشه "کان" ساخته شده اند که نمونه هایی را در زیر می بینید:
...
[مشاهده متن کامل]

کلبه ( =خانه کوچک )
کومه ( =آلونک )
خیمه ( =خانه چادری )
کُم ( =نام پارسی شهر قم )
کنام ( =آشیانه )
کانکس ( =خانه فوری )
کانک ( =قنات )
کان ( =معدن )
کن ( =روستایی در شمال تهران )
کند ( =شهر، مانند تاشکند و سمرکند )
کندو ( =خانه زنبور )
کنیز ( =بانوی خانه )
کد/ کده ( =سرا، مانند دانشکده: خانه دانش )
کدیور ( =خانه دار )
واژه پارسی "خانه" یک واژه آریایی است که به ریخت های گوناگون و نزدیک به هم در دیگر زبان های آریایی نیز بکار رفته است:
پارسی: xane
آلبانی: komb
انگلیسی: home
تاتی: kia
تالشی: ka
پشتو: kur
هندی: ghar
فنلاندی: koti
فرانسوی: g�te
یونانی: katoik�a

سرا، منزل، مسکن، دار، بیت، آپارتمان، کاشانه، اتاق، وثاق، حجره، چاردیواری، سرپناه، اقامتگاه، ساختمان مسکونی، ماوا، کلبه، سراچه، آلونک، کوخ، دولت سرا، قصر، کاخ، لانه، آشیانه، غار، سوراخ، کنام، بوم، میهن
ادامه به همین دلیل و چرایی است که ما به چشمه اصلی میگوییم سرچشمه و به مرحله ها و ادامه و شاخه ایی که از سرچشمه یا چشمه جدا میشوند میگوییم رودخانه یعنی خانه یا مرحله یک سرچشمه خان دوم سرچشمه خان یا مرحله سه سرچشمه یا رودخانه
خانه به مزد گرفتن: اجاره کردن خانه ، بالکنایه پنهان شدن .
خانه در کوچه ای مگیر به مزد
که دران کوچه شحنه باشد دزد
( هفت پیکر نظامی، تصحیح دکتر ثروتیان، ۱۳۸۷ ، ص 560 )
جایی که انسان از آن شروع ومیکند و یا در آنجا پایان میپذیرد
کد
منزل
خانه در گذشته بهش سرا گفته میشده و به اطاق یا اتاق میگفتند خانه
منزل
اطاق
غرفة
بیت
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ٤٦)

بپرس