اَنار، انار خوراکی (
نام علمی: Punica granatum) یکی از میوه های درختی است که دانه هایی اغلب قرمز، و گاهی سفید، یا رنگ هایی بین آن دو دارد. رنگ پوست آن نیز اغلب قرمز و گاه سیاه یا تقریباً زرد است؛ این میوه در معدود کشورهای جهان نظیر
ایران، افغانستان، پاکستان، عراق و ترکیه کشت می شود به همین خاطر عضو مرغوب ترین میوه های جهان است؛ و عضو ۱۰ میوهٔ برتر جهان است.
«جاودانان» یا
گارد جاویدان، سربازان برگزیده
ایران باستان، نیزه هایی به شکل انار داشتند.
در قرآن، سه بار از این میوه نام برده شده است. (در
سوره الرحمن از آن به عنوان میوه بهشتی یاد شده است)
رنگی که به این میوه تشبیه شده است }
از سال ۱۳۸۸، در اواخر مهر ماه هر سال، جشنواره انار در روستای
مردانقم برگزار می شود. جاذبه اصلی این جشنواره اجرای موسیقی
عاشقی توسط
عاشقهای معروف منطقه
ارسباران است.
همچنین در روستای
تنگ طه شهرستان داراب در اواسط شهریور ماه، جشنواره انار برگزار می گردد.
انار در دین
یارسان مقدس شمرده شده و به عنوان «نیاز» همراه با نذری مقدس دعا داده شده و در مراسم آئینی خورده می شود. ضمن اینکه انار یکی از نمادهای این دین به شمار می رود.
شبه جزیره میانکاله با وسعت بیش از ۱۰ هزار هکتار بعنوان بزرگترین باغ انار ارگانیک و خودروی جهان در شرق دریاچه خزر قرار دارد.
اَنار بومی کشور ایران تا کوه های
هیمالیا در شمال
هند است و یکی از اولین گیاهان اهلی شده است. ایران با تولید سالانه ۸۰۰ هزار تن اَنار، بزرگ ترین تولیدکنندهٔ اَنار در دنیا بوده و هندوستان دومین کشور تولیدکننده است.
در ایران شهرستان های
ساوه،
نی ریز و
فردوس به ترتیب بزرگ ترین تولیدکنندگان اَنار هستند.
بیش از ۷۰۰ رقم اَنار در کلکسیون مرکز تحقیقات کشاورزی یزد نگه داری می شود.