مدینه فاضله


برابر پارسی: آرمانشهر

معنی انگلیسی:
utopia

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جامعه آرمانی و مدینه فاضله در نگاه متفکران مسلمان شیعی در جامعه جهانی مهدوی با رهبری حاکم معصوم و حاکمیت قوانین الهی خلاصه می گردد.
مدینه فاضله از دو کلمه مدینه و فاضله ترکیب یافته که در لغت و اصطلاح معنای خاصی دارد.
← مدینه فاضله در لغت
از مباحثی که با موضوع تحقیق ارتباطی تنگاتنگ دارد؛ بررسی ادوار تاریخ بر اساس فلسفه نظری است که در آن به سیر تکاملی یا نزولی جامعه ها نظر و توجه می کند. در این باره دیدگاه های متفاوتی وجود ندارند. برخی مانند نیچه به تکرار تاریخ و برخی به دوره ای بودن تاریخ و جامعه معتقدند و نیز عده ای مانند توین بی تاریخ را بی ظهور و افول تمدن ها می داند. از نظر توین بی، افول تمدن ها از وقتی آغاز شده اند که سلسله داران، متولیان و مدیران آنها در برابر تهاجم های نوین پاسخ های کهنه را تکرار کرده اند. وی از دلایل افول یک تمدن، نظامی شدن شدید و وسعت فتوحات را یادآوری می کند و معتقد است هرچه متصرفات یک تمدن وسیع تر گردد. برای حفظ آنها به ارتشی بزرگ تر و نیرومندتر، نیازمند خواهیم شد و این نه ما به قوت بلکه ما به ضعف تمدن می شود.
← دیدگاه تکامل جامعه و تاریخ
مدینه فاضله، نعمتی است که قرآن مجید ، به آن نوید داده است: «وعد الله الذین آمنوا منکم و عملوا الصالحات لیستخلفنکم فی الارض کما استخلف الذین من قبلکم ولیمکنن لهم دینهم الذی ارتضالهم و لیبدلنهم من بعد خوفهم امنا یعبدوننی لایشرکون بی شیئا و من کفر بعد ذالک فاولئک هم الفاسقون؛ خداوند به کسانی از شما (مسلمانان) که ایمان آورده و کارهای شایسته کرده اند وعده داده است که قطعا آنها را در روی زمین جانشین (خود) کند و حکومت بخشد همان گونه که کسانی را که پیش از آنها بودند (مانند مؤمنان قوم نوح و قوم هود و صالح و قوم یونس ) جانشین ساخت، و حتما آن دینی را که برای آنها پسندیده است (دین اسلام) برای آنها مستقر و استوار سازد، و بی تردید حال آنها را پس از بیم و ترس به امن و ایمنی تبدیل نماید به طوری که تنها مرا بپرستند و چیزی را شریک من قرار ندهند. و هر که پس از این (نعمت بزرگ) کفران ورزد، چنین کسانی به حقیقت نافرمانند.».در دلالت این آیه می توان گفت: این آیه شامل تمام امت اسلامی است که بعضی از مفسرین گفته اند که این آیه به دلیل بیانیه بودن «من» در کلمه «منکم» بر عموم مسلمین دلالت می کند، علامه طباطبایی آن را بعضیه گرفته است و وعده استخلاف در زمین را مختص مؤمنین، آن هم کسانی که عمل صالح انجام می دهند، می داند؛ چیزی که آیه بر آن دلالت می کند همان وعده تحقق مدینه فاضله می باشد، با هر تفسیری که از آیه ممکن است. در روایات نیز برای ایجاد مدینه فاضله مطالبی فراوان رسیده است. ابن ابی الحدید می گوید: امامیه می گویند که احادیث آخرالزمان درباره وعده ظهور امام غائبی است که در پایان دنیا مالک همه زمین می شود ولی یاران معتزلی ما می گویند که وعده به ظهور امام غائبی است که در آخرالزمان همه زمین را تصرف می کند و بر همه کشورها پیروز می شود.
ارکان مدینه فاضله
...

مترادف ها

utopia (اسم)
خیال پرستی، مدینه فاضله، دولت یا کشور کامل و ایده الی

پیشنهاد کاربران

مَدینەیِ فاضِله: آرمانشهر، ناکجاآباد، آرزوآباد، شهرِ آرزوها
مدینه فاضله
never - never land
شهر آرزوها
اتوپیا . .
ناکجاآباد
به نظر فارابی ، مدینه فاضله، جامعه است که بر اساس قوانین الهی شکل می گیرد.
معادل فارسی مشهور : آرمان شهر
معادل فارسی مهجور: ناکجا آباد
معادل انگلیسی: اتوپیا

بپرس