سید محمود هاشمی شاهرودی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آیت الله العظمی سید محمود هاشمی شاهرودی (مد ظله) در سال ۱۳۲۷ هجری شمسی در شهر نجف و در خانواده ی مذهبی و از سادات منسوب به امام حسین (ع ) چشم به جهان گشود. پدرش مرحوم آیت الله سید علی حسینی شاهرودی ، از شاگردان برجسته مرحوم آیة الله العظمی خویی (رحمة الله علیه) بود که بحث های اصول و فقه استاد خود را به رشته تحریر درآورد.
آیت الله العظمی سید محمود هاشمی شاهرودی(مد ظله) تحصیلات ابتدایی را در مدرسه علویه نجف به پایان رسانید و سپس به تحصیلات حوزوی روی آورد. او با توجه به موقعیت علمی خانوادگی و نیز با توجه به هوش و استعداد سرشار و کوشش فراوان خود، در مدتی اندک توانست دروس دوره سطح را به پایان رساند.پس از آن به حلقه درس آیت الله العظمی شهید سید محمد باقر صدر (اعلی الله مقامه الشریف) پیوست و سالها در خدمت استاد خود، مبانی اجتهاد در اصول و فقه را به خوبی آموخت و در درس دیگر مراجع آن روز نجف ـ از جمله امام خمینی (ره ) و آیت الله العظمی خویی (رحمة الله علیه) ـ نیز با جدیت شرکت جست و بهره های فراوان برد.
استادان
آیت الله العظمی سید محمود هاشمی شاهرودی(مد ظله) در سالهای تحصیل خود از محضر استادان بسیاری بهره برد. مهم ترین و اصلی ترین استاد او در درس خارج آیت الله العظمی شهید سید محمد باقر صدر بود. آن شهید سعید که از افتخارات شیعه و مرجعیت به شمار می آید، شاگردان بسیاری را به عالم اسلام ، تقدیم داشته است . شهید صدر که از حافظه و استعدادی سرشار برخوردار بود، توانست با نوآوریهای فراوان در فقه و اصول و دیگر علوم اسلامی و به روز ساختن مباحث علوم دینی و نیز نگاشتن کتب درسی در زمینه های یاد شده ، گام مهمی بری تعالی اسلام و تشیع بردارد و از این رهگذر، شاگردان او، همچون آیت الله العظمی سید محمود هاشمی شاهرودی(مد ظله)، این خدمات و اندیشه ها را پی گرفتند.از دیگر استادان آیت الله العظمی هاشمی شاهرودی(مد ظله) ، حضرت امام خمینی (قدس سره) و حضرت آیت الله العظمی خویی (رحمة الله علیه ) را می توان نام برد. معظم له سالها در محضر ایشان به تحکیم مبانی اجتهادی خود می پرداخت .
فعالیتهای علمی و فرهنگی
آیت الله العظمی هاشمی شاهرودی(مد ظله) تاکنون فعالیتهای بسیاری را در زمینه های علمی و فرهنگی به انجام رسانده است . در یکی از دیدارهای اعضاء مجلس اعلای عراق ، امام خمینی (ره ) با توجه به شناخت خود، از ایشان می خواهد که تدریس در حوزه علمیه قم را بر هر کاری ترجیح دهد و به تربیت طلاب مستعد در زمینه های علمی و اخلاقی بپردازد. معظم له نیز با ورود به ایران ـ در فروردین ۱۳۵۸ ـ به تدریس درس خارج فقه و اصول می پردازد که این تدریس تا هم اکنون نیز ادامه دارد و طلاب بسیاری از محضر ایشان بهره مند شده اند. ویژگی درس ایشان دقت فراوان ، تسلط بر مباحث و نوآوری در زمینه های متعدد و مختلف علمی است.آیت الله العظمی هاشمی شاهرودی (مد ظله) ریاست دو کنگرة مهم نقش زمان و مکان در اندیشه امام خمینی (ره ) و نخستین کنگره دایرة المعارف فقه اسلامی را بر عهده داشت که هر دو کنگره با استقبال بزرگان و فضلاء حوزه و دانشگاه و اندیشمندان خارجی و داخلی مواجه شد.از خدمات دیگر ایشان ، ریاست مؤسسه دایرة المعارف فقه اسلامی با حکم مقام معظم رهبری است . مقام معظم رهبری در حکم خود، خطاب به ایشان می فرماید: «جناب عالی را که چهره درخشانی در علم و عمل بوده و بحمدالله از مقام والایی در فقه و علوم مرتبط با آن برخوردارید، برای انجام این اقدام بزرگ ، شایسته دانسته و مسؤولیت ایجاد و اداره مؤسسه ای برای تهیه این دایرة المعارف را به جناب عالی محول می کنم ».از آیت الله العظمی هاشمی شاهرودی (مد ظله)مقالات فراوانی در فصلنامه فقه اهل بیت به چاپ رسیده است . همچنین وی در زمینه های گوناگون کتابهایی منتشر کرده است که برخی از آنها به شرح زیر است :۱ ـ بحوث فی علم الاصول (تقریرات درسهای اصول شهید صدر در ۷ جلد)؛ ۲ ـ کتاب الخمس (۲ جلد)؛ ۳ ـ مقالات فقهیه ؛ ۴ ـ قاعده فراغ و تجاوز؛ ۵ ـ حکومت اسلامی ؛ ۶ ـ جهان بینی اسلامی ؛ ۷ ـ تفسیر موضوعی بخشی از نهج البلاغه ؛ ۸ ـ تفسیر آیه «مودت ذی القربی »؛ ۹ ـ بحوث فی الفقه الزراعی؛ ۱۰ ـ محاضرات فی الثورة الحسینیة ؛ ۱۱ ـ الصوم ، تربیة و هدایة ؛ ۱۲ ـ کتاب الاجارة (۲ جلد)؛ ۱۳ ـ کتاب الزکاة ۱۴-کتاب المضاربة ۱۵-قراءات فقهیه معاصره ۱۶-بحثهایی پیرامون اصول فقه ۱۷- درسنامه اصول فقه ۱۸- رساله توضیح المسائل ۱۹- مناسک حج فارسی وعربی ۲۰ – الصوممسائلوردود ۲۱- پرسشها وپاسخهایی پیرامون روزه و.......
فعالیتهای سیاسی
...

[ویکی شیعه] سید محمود هاشمی شاهرودی (۱۳۲۷ش-۱۳۹۷ش) فقیه و سیاستمدار ایرانی متولد نجف. او در جوانی با تبعیت از مبنای فکری و سیره عملی استادش سید محمد باقر صدر، به فعالیت در حوزه علمیه نجف و مقابله با حکومت صدام پرداخت. با پیروزی انقلاب اسلامی ایران و بر اثر فشار حکومت صدام، با توصیه سید محمدباقر صدر راهی ایران شد. وی در این دوران مجلس اعلای اسلامی عراق را پایه گذاری کرد و هم زمان به تدریس و پژوهش در فقه و اصول ادامه داد.
عضویت در شورای نگهبان، عضویت و نایب رئیسی مجلس خبرگان رهبری، ریاست قوه قضاییه، ریاست هیئت عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه گانه، عضویت و ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام، از مهم ترین مسئولیت های وی در جمهوری اسلامی ایران بوده است.
سید محمود هاشمی شاهرودی در سال ۱۳۲۷ش در نجف متولد شد. پدرش سید علی هاشمی شاهرودی از شاگردان آیت الله خویی و مادرش دختر آیت الله سید علی مدد موسوی قائینی از علمای خراسان بود. او با نوه آیت‎الله سید محمود حسینی شاهرودی(۱۲۶۲-۱۳۵۳ش) ازدواج کرد.

[ویکی اهل البیت] آیت الله العظمی سید محمود هاشمی شاهرودی مدظله در سال 1327 هجری شمسی در شهر نجف و در خانواده ی مذهبی و از سادات منسوب به امام حسین علیه السلام چشم به جهان گشود. پدرش مرحوم آیت الله سید علی حسینی شاهرودی از شاگردان برجسته مرحوم آیت الله العظمی خویی رحمة الله علیه بود که بحث های اصول و فقه استاد خود را به رشته تحریر درآورد.
آیت الله العظمی سید محمود هاشمی شاهرودی مدظله تحصیلات ابتدایی را در مدرسه علویه نجف به پایان رسانید و سپس به تحصیلات حوزوی روی آورد. او با توجه به موقعیت علمی خانوادگی و نیز با توجه به هوش و استعداد سرشار و کوشش فراوان خود، در مدتی اندک توانست دروس دوره سطح را به پایان رساند.
پس از آن به حلقه درس آیت الله العظمی شهید سید محمد باقر صدر اعلی الله مقامه الشریف پیوست و سالها در خدمت استاد خود، مبانی اجتهاد در اصول و فقه را به خوبی آموخت و در درس دیگر مراجع آن روز نجف ـ از جمله امام خمینی و آیت الله العظمی خویی رحمة الله علیه ـ نیز با جدیت شرکت جست و بهره های فراوان برد.
آیت الله العظمی سید محمود هاشمی شاهرودی مدظله در سالهای تحصیل خود از محضر استادان بسیاری بهره برد. مهم ترین و اصلی ترین استاد او در درس خارج آیت الله العظمی شهید سید محمدباقر صدر بود. آن شهید سعید که از افتخارات شیعه و مرجعیت به شمار می آید، شاگردان بسیاری را به عالم اسلام ، تقدیم داشته است . شهید صدر که از حافظه و استعدادی سرشار برخوردار بود، توانست با نوآوری های فراوان در فقه و اصول و دیگر علوم اسلامی و به روز ساختن مباحث علوم دینی و نیز نگاشتن کتب درسی در زمینه های یاد شده ، گام مهمی بری تعالی اسلام و تشیع بردارد و از این رهگذر، شاگردان او همچون آیت الله العظمی سید محمود هاشمی شاهرودی مدظله، این خدمات و اندیشه ها را پی گرفتند.
از دیگر استادان آیت الله العظمی هاشمی شاهرودی مدظله، حضرت امام خمینی قدس سره و حضرت آیت الله العظمی خویی رحمة الله علیه را می توان نام برد. معظم له سالها در محضر ایشان به تحکیم مبانی اجتهادی خود می پرداخت .
آیت الله العظمی هاشمی شاهرودی مدظله تاکنون فعالیت های بسیاری را در زمینه های علمی و فرهنگی به انجام رسانده است . در یکی از دیدارهای اعضاء مجلس اعلای عراق ، امام خمینی با توجه به شناخت خود، از ایشان می خواهد که تدریس در حوزه علمیه قم را بر هر کاری ترجیح دهد و به تربیت طلاب مستعد در زمینه های علمی و اخلاقی بپردازد.
معظم له نیز با ورود به ایران ـ در فروردین 1358 ـ به تدریس درس خارج فقه و اصول می پردازد که این تدریس تا هم اکنون نیز ادامه دارد و طلاب بسیاری از محضر ایشان بهره مند شده اند. ویژگی درس ایشان دقت فراوان ، تسلط بر مباحث و نوآوری در زمینه های متعدد و مختلف علمی است.
آیت الله العظمی هاشمی شاهرودی مدظله ریاست دو کنگره مهم نقش زمان و مکان در اندیشه امام خمینی و نخستین کنگره دایرة المعارف فقه اسلامی را بر عهده داشت که هر دو کنگره با استقبال بزرگان و فضلاء حوزه و دانشگاه و اندیشمندان خارجی و داخلی مواجه شد.

پیشنهاد کاربران

بپرس