بحوث فی علم الاصول

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] بحوث فی علم الاصول (صدر محمدباقر). بحوث فی علم الأصول، به زبان عربى، حاوى مجموعه درس هاى شهید آیت الله سید محمدباقرصدر(1350 - 1400ق)، از چهره هاى درخشان علماى شیعه در قرن حاضر است.
این دروس، توسط آیت الله سید محمود هاشمى حسینى، از علماى برجسته حوزه علمیّه قم و از شاگردان بزرگ آیت الله شهید سید محمدباقرصدر، تقریر شده است.
کتاب حاضر، کتابى ارزش مند براى دست یابى به نظریات اصولى شهید صدر است. او خود، در تقریظى که بر کتاب نگاشته، بر ارزش و اعتبار علمى آن تأکید کرده و آن را مطابق با نظریات و دیدگاه هاى اصولى خود دانسته است.
این کتاب که حاوى یک دوره کامل علم اصول است، یکى از منابع معتبر مورد استفاده طلاب و فضلاى حوزه علمیّه قم، در درس هاى خارج اصول است.
کتاب، در هفت جلد تنظیم شده است. جلد اول و دوم و سوم، حاوى مباحث دلیل لفظى و جلد چهارم و پنجم و ششم و هفتم، مشتمل بر مباحث حجج و اصول عملیه مى باشد.
در جلد اول، زیر عنوان «تمهید»، تعریف، موضوع و تقسیم علم اصول مفصلا بررسى شده است. مرحوم شهید صدر، خود، علم اصول را چنین تعریف کرده است: «علم الاصول هو العلم بالعناصر المشترکة فی الاستدلال الفقهى خاصة التى یستعملها الفقیه کدلیل على الجعل الشرعى الکلى». وى، موضوع علم اصول را ادله مشترک در استدلال فقهى مى داند.

[ویکی فقه] بحوث فی علم الاصول (صدر). کتاب «بحوث فی علم الاصول»، به زبان عربی ، حاوی مجموعه درس های شهید آیة الله، سید محمد باقر صدر (۱۳۵۰- ۱۴۰۰ ق)، از چهره های درخشان علمای شیعه در قرن حاضر است.
این دروس، توسط آیة الله، سید محمود هاشمی حسینی، از علمای برجسته حوزه علمیه قم و از شاگردان بزرگ آیة الله، شهید سید محمد باقر صدر، تقریر شده است.کتاب حاضر، کتابی ارزش مند برای دست یابی به نظریات اصولی شهید صدر است. او خود، در تقریظی که بر کتاب نگاشته، بر ارزش و اعتبار علمی آن تاکید کرده و آن را مطابق با نظریات و دیدگاه های اصولی خود دانسته است.این کتاب که حاوی یک دوره کامل علم اصول است، یکی از منابع معتبر مورد استفاده طلاب و فضلای حوزه علمیه قم ، در درس های خارج اصول است.
ساختار کتاب
کتاب، در هفت جلد تنظیم شده است. جلد اول و دوم و سوم، حاوی مباحث دلیل لفظی و جلد چهارم و پنجم و ششم و هفتم، مشتمل بر مباحث حجج و اصول عملیه می باشد.
گزارش محتوا
در جلد اول، زیر عنوان « تمهید »، تعریف، موضوع و تقسیم علم اصول مفصلا بررسی شده است. مرحوم شهید صدر، خود، علم اصول را چنین تعریف کرده است: «علم الاصول هو العلم بالعناصر المشترکة فی الاستدلال الفقهی خاصة التی یستعملها الفقیه کدلیل علی الجعل الشرعی الکلی». وی، موضوع علم اصول را ادله مشترک در استدلال فقهی می داند.در زیر عنوان «مباحث الدلیل اللفظی»، مطالب متنوعی، همچون دلالت لفظی و تفسیر آن، استعمال، علائم معنای موضوع له، بحث های لفظی در مورد حروف و هیئات، بحث های لفظی لغوی و... مطرح شده است.در جلد دوم، در زیر عنوان «مباحث الدلیل اللفظی»، بحث های مربوط به اوامر طرح شده است. در جلد سوم، در زیر عنوان «مباحث الدلیل اللفظی»، بحث نواهی، مفاهیم،عام و خاص ،مطلق و مقید و مجمل و مبین ذکر شده است.در جلد چهارم، در زیر عنوان «مباحث الحجج و الاصول العملیة»، از تقسیم مباحث حجج و اصول عملیه و مباحث مربوط به قطع و مباحث مربوط به ظن، سخن به میان آمده است.در جلد پنجم، در زیر عنوان «مباحث الحجج و الاصول العملیة»، از اصل برائت، تخییر، احتیاط و اقل و اکثر بحث شده است.در جلد ششم، در زیر عنوان «مباحث الحجج و الاصول العملیة»، مباحث استصحاب مطرح شده است.در جلد هفتم، در زیر عنوان «مباحث الحجج و الاصول العملیة»، از تعارض ادله شرعیه سخن گفته شده است.
ویژگی های کتاب
...

[ویکی نور] بحوث فی علم الاصول (مقرر عبدالساتر). «بحوث فی علم الاصول»، تقریرات درس اصول فقه آیة الله، سید محمد باقر صدر است که توسط شیخ حسن عبد الساتر، به زبان عربی، تقریر و شرح شده و در آن، کلیه مباحث اصول فقه تبیین شده است.
کتاب، در هشت جلد تنظیم شده است. روش شهید صدر در بیان مسائل اصولی، روشی برهانی و منطقی و فلسفی است و در هر موضوعی، جانب برهان و استقراء را ترک نمی کند، به طوری که سایر فرقه های اسلامی نیز نمی توانند نظریات او را در اصول فقه رد کنند.
در ابتدای جلد اول کتاب، تعریفی از علم اصول فقه ارائه شده و تعریف مشهور از علم اصول فقه و برخی تعریفات علمای دیگر، مانند آیة الله، سید ابو القاسم خویی و آیة الله، آقا ضیاء عراقی، مورد خدشه قرار گرفته است. نگارنده، معتقد است تعریف مشهور از علم اصول فقه، برخی از مباحث را، مانند بحث از حجیت قطع، از موضوع علم اصول فقه خارج می کند.
در ادامه، نویسنده، به بررسی موضوع علم اصول فقه پرداخته و در مورد تشخیص ملاک موضوع این علم، نظریات برخی از علمای معاصر را رد کرده و اقسام مباحث و مسائل این علم را تبیین کرده است.
در جلد دوم، به بحث در باره حقیقت وضع و راه تشخیص آن پرداخته شده و اقسام جعل لفظ برای معنا از منظر شهید صدر بیان گردیده است. در این راستا، نگارنده، به وضع تعیینی و تعیّنی اشاره کرده و ویژگی های آنها را بیان نموده و اقسام دیگری را که می توان برای وضع یک لفظ برای یک معنا تصور نمود، بررسی کرده است.

[ویکی نور] بحوث فی علم الاصول (مقرر هاشمی شاهرودی). کتاب «بحوث فی علم الاصول»، به زبان عربی، حاوی مجموعه درس های شهید آیت الله سید محمدباقرصدر(1350 - 1400ق)، از چهره های درخشان علمای شیعه در قرن حاضر است.
این دروس، توسط آیت الله سید محمود هاشمی حسینی، از علمای برجسته حوزه علمیّه قم و از شاگردان بزرگ آیت الله شهید سید محمدباقرصدر، تقریر شده است.
کتاب حاضر، کتابی ارزش مند برای دست یابی به نظریات اصولی شهید صدر است. او خود، در تقریظی که بر کتاب نگاشته، بر ارزش و اعتبار علمی آن تأکید کرده و آن را مطابق با نظریات و دیدگاه های اصولی خود دانسته است.
این کتاب که حاوی یک دوره کامل علم اصول است، یکی از منابع معتبر مورد استفاده طلاب و فضلای حوزه علمیّه قم، در درس های خارج اصول است.
کتاب، در هفت جلد تنظیم شده است. جلد اول و دوم و سوم، حاوی مباحث دلیل لفظی و جلد چهارم و پنجم و ششم و هفتم، مشتمل بر مباحث حجج و اصول عملیه می باشد.

[ویکی اهل البیت] بحوث فی علم الاصول(نوشته محمد باقر صدر). کتابی با موضوع قواعد علم اصول از محمدباقر صدر
کتاب حاضر حاصل مجموعه درس های شهید آیت الله سید محمدباقر صدر می باشد. این دروس توسط آیت الله سید محمود هاشمی حسینی از علمای برجسته حوزه علمیه قم و از شاگردان بزرگ آیت الله شهید سید محمدباقر صدر تقریر شده است.
کتاب «بحوث فی علم الأصول» یک دوره کامل علم اصول است که به بررسی مسائل این علم پرداخته است. این کتاب شامل تقریرات درس خارج اصول آیت الله شهید سید محمدباقر صدر می باشد که توسط یکی از برجسته ترین شاگردان ایشان به رشته تحریر درآمده است.
از برجسته ترین ویژگی های قوانین جاودانه اسلام، گستردگی افقهای قانونگذاری آن است. هیچ مسأله کوچک و بزرگی در زندگی فردی و اجتماعی انسانها نیست مگر آن که قوانین اسلام آن را دربرگرفته و حدود و جایگاه آن را مشخص نموده است. اما همه احکام اسلام در روشنی و صراحت یکسان نیستند و برای دستیابی به بسیاری از آنها نیاز به اجتهاد و استنباط احکام شرعی است.
برای اجتهاد نیز یک سری ضوابط و یک شیوه علمی وجود دارد که آن را به نظم درآورده و قانونمند نموده است و آن علم اصول فقه است. حضرت امام محمدباقر و امام جعفرصادق علیهماالسلام اولین پایه گذاران این علم هستند. روایاتی که از آن دو بزرگوار درباره مباحث گوناگون این علم روایت شده در کتاب هایی به نام «أصول آل الرسول» و «الأصول الأصلیة» و دیگر مجموعه های روایی جمع آوری شده است.
از اصحاب ائمه اطهار علیهم السلام نیز، هشام بن حکم (درگذشت 179 هجری قمری) کتاب «الالفاظ و مباحث ها» را نگاشت و یونس بن عبدالرحمان (درگذشت 208 هجری قمری) کتاب «اختلاف الحدیث و مسائله» را نگاشت و ابوسهل اسماعیل بن علی بن اسحاق نوبختی (درگذشت 260 هجری قمری) کتاب «إبطال القیاس» و «الخصوص والعموم» و «نقض اجتهاد الرأی علی الراوندی» را نگاشت.
علمای بزرگ شیعه نیز هر یک تألیفات ارزشمندی در این علم نگاشتند. بزرگانی مانند شیخ مفید، سید مرتضی، شیخ طوسی و علمای فراوان دیگر تا عصر حاضر که نوبت به شهید محمدباقر صدر رسید و می توان گفت: اوج شکوفایی این علم در این دوران قرار دارد.
شهید صدر با تسلط فراوان بر تمام آراء و نظریات در این علم، دارای دیدگاهی عمیق و گسترده می باشد و نظریات جدید و ابتکاری او افقهای تازه ای را در این علم گشوده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس