خاندان بیات

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خاندان بیات یکی از بزرگترین خاندان های سیاسی ساکن در اراک هستند که از اواخر دوره قاجار پا به عرصه سیاست نهادند و به بالاترین مقامات کشوری دست یافتند. ممکن است که این خاندان، با بیات های زرند که عبدالله مستوفی در کتاب خود به آن اشاره داشته است، برسد؛ ولی اطلاع دقیقی در دسترس نیست.
اولین نفر معروف سیاسی از این خاندان عباسقلی بیات بود که توانست از طرف مردم اراک به مجلس آن زمان راه یابد. پس از وی پسرش مرتضی قلی بود که علاوه بر رسیدن به مجلس، توانست نایب رییس مجلس نیز شود و بعدها به بالاترین مقام سیاسی کشور که یک فرد عادی می توانست به آن دست یابد، یعنی نخست وزیری منصوب شود. از دیگر اعضای مهم این خاندان می توان به مصطفی قلی و عزت الله اشاره نمود که هر یک به مقامات سیاسی بلندی دست یافتند. از عمده دلایل موفقیت این خاندان، املاک و اموال فراوانی بود که ایشان در شهر اراک داشتند.
سهم الملک بیات
حاج عباسقلی معروف به سهم الملک بیات در سال ۱۲۳۵ (ه. ش) متولد شد. پدرش حاج علینقی نظام لشکر از سرمایه داران و مالکین بزرگ اراک بود. حاج عباسقلی دختر حاج مرتضی قلی و نجم السلطنه را به همسری اختیار نمود. همسر وی خواهر مادری دکتر مصدق بود. حاج عباسقلی علاوه بر داشتن اموال و املاک فراوان در شهر اراک، به امور سیاسی نیز می پرداخت و توانست در دوره سوم از طرف مردم اراک به مجلس راه یابد. سال وفات وی مشخص نشد.
سهام السلطان بیات
مرتضی قلی معروف به سهام السلطان فرزند عباسقلی بیات در سال ۱۲۶۶ (ه. ش) متولد شد. وی نماینده مجلس از دوره چهارم تا سیزدهم بود و در بیشتر دوره ها به عنوان نایب رییس در مجلس شورای ملی حضور داشت. وی در مجلس از اعضای فراکسیون قیام بود و همیشه به عنوان نماینده این حزب شناخته می شد؛ سهام السلطان بیات از جمله اصلاح طلبان مجلس بود؛ اصلاح طلبان گروهی از افراد به اصطلاح مثبت مجلس از احزاب دمکرات ها، اعتدالیون و بیطرفان بودند که با هم و در درون مجلس، اکثریت را تشکیل می دادند و به آن ها اصلاح طلبان می گفتند.
← فعالیت مهم سیاسی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس