ایه سؤال

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آیه سؤال. آیه سؤال به آیه ۴۳ سوره نحل و آیه ۷ سوره انبیاء اطلاق می شود.
۱. ↑ نحل/سوره۱۶، آیه۴۳.
فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت، ج۱، ص۱۹۶.
...

[ویکی اهل البیت] آیه سؤال. آیه 43 سوره نحل/16 را که به لزوم پرسش از اهل ذکر فرمان داده، «آیه سؤال» گفته اند:
«فَاسْأَلُواْ أَهْلَ الذِّکْرِ إِن کُنتُمْ لاَتَعْلَمُونَ...»
شهرت این آیه به آیه سؤال، بیشتر در علم اصول مطرح است و از آن بر لزوم تقلید از فقیهان و نیز حجیت خبر واحد و حجیت فتوا استدلال کرده اند. در روایتی از امام باقر علیه السلام «اهل ذکر» بر امامان علیهم السلام تطبیق شده است.

[ویکی فقه] آیه سؤال (اصول). آیه ۷ سوره انبیا
آیه سؤال، از آیاتى است که اصولیون براى حجیت خبر واحد به آن تمسک کرده اند.در این آیه، خداوند مى فرماید: ﴿فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّکْرِ إِنْ کُنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ﴾؛ «اگر نمى دانید، از اهل اطلاع بپرسید».
انبیاء/سوره۲۱، آیه۷.
به این استدلال اشکالاتى شده است، از جمله این که: وجوب سؤال براى کسب علم است نه به معناى تعبد به آن.بسیارى از علما مانند «شیخ انصاری» در کتاب «رسائل» دلالت این آیه را بر مطلب نپذیرفته اند.
اصفهانی، محمد حسین، الفصول الغرویة فی الاصول الفقهیة، ص۲۷۶.
۱. ↑ انبیاء/سوره۲۱، آیه۷.
...

[ویکی فقه] آیه سؤال (اهل الذکر). آیه ۴۳ نحل، درباره پرسش نادانان از آگاهان می باشد.
به آیه ۴۳ سوره نحل "آیه سؤال" می گویند.
آیه مربوطه
(… فاسالوا اهل الذکر ان کنتم لا تعلمون)؛ "پس اگر نمی دانید از پژوهندگان کتابهای آسمانی جویا شوید".
نحل/سوره۱۶، آیه۴۳.
مقصود از "اهل الذکر" طبق روایات متعدد، امامان معصوم علیه السّلام هستند. بعضی نیز گفته اند مقصود، اهل کتاب یا اهل علم است.عین این آیه با تفاوتی اندک در آیه ۷ سوره انبیاء
انبیاء/سوره۲۱، آیه۷.
...

[ویکی فقه] آیه سؤال (علوم قرآنی). آیه ۲۴ صافات، درباره سوال از ولایت علی بن ابی طالب علیه السّلام در قیامت می باشد.
علاوه بر آیه ۴۳ سوره نحل،
نحل/سوره۱۶، آیه۴۳.
در آیات قبلی این سوره، بیان شده که فرشتگان عذاب، ظالمان و همفکران آنها را به ضمیمه بتها و معبودان دروغین یک جا کوچ می دهند و به سوی جاده جهنم، هدایت می کنند. در همین هنگام خطاب صادر می شود که آنها را متوقف سازید چون باید مورد بازپرسی قرار گیرند. اما پیرامون موضوعات مورد سؤال مصادیق مختلفی را مفسران بیان کرده اند، مثل: بدعتها، اعمال زشت و خطاها، توحید و لا اله الا الله، نعمت جوانی و تندرستی و عمر و مال و مانند اینها.
جواز عبور از صراط
و در روایت معروفی که از طرق اهل سنت و شیعه نقل شده، آمده است که از ولایت علی علیه السّلام سؤال می شود. شیخ طوسی در امالی از انس بن مالک از پیغمبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله وسلّم نقل می کند: «اذا کان یوم القیامه و نصب الصراط علی جهنم لم یجز علیه الا من معه جواز فیه ولایة علی بن ابی طالب، و ذلک قوله تعالی: (و قفوهم انهم مسؤلون) یعنی: عن ولایة علی بن ابی طالب علیه السّلام:«هنگامی که روز قیامت می شود و صراط بر روی جهنم نصب می گردد هیچکس نمی تواند از روی آن عبور کند مگر اینکه جوازی در دست داشته باشد که در آن ولایت علی علیه السّلام باشد و این همان است که خداوند می گوید: وقفوهم انهم مسؤلون.
تفسیر آیه سوال به ولایت علی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس