کوه نور


معنی انگلیسی:
koh - i - noor

لغت نامه دهخدا

کوه نور. [ هَِ ] ( اِخ ) نام الماسی است متعلق به انگلیس ، وزنش 103 قیراط. ( از یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). یکی از بزرگترین ( حدود 50 گرم ) و زیباترین الماسهای دنیا. این الماس در 57 ق.م. متعلق به یکی از راجه های هندی به نام «اویین » در سرزمین راجپوتانا از ممالک هند بود. در سال 1526 م. که «بابرشاه » هند را تسخیرکرد، آن را تصاحب نمود تا در سال 1729 م.نادرشاه پس از تسخیر هند آن را که بر تاج محمدشاه هندی می درخشید، دید و گفت : «این کوهی از نور است » و از آن تاریخ نام «کوه نور» بر آن ماند. پس از نادرشاه کوه نور به دست مهارجه «راجیت سینگ » افتاد، سپس شرکت هند شرقی آن را به دست آورد و به ملکه ویکتوریا هدیه کرد ( 1849 م. ) و اینک جزو جواهرات سلطنتی انگلستان است و دولت هند ادعای مالکیت آن را دارد. ( فرهنگ فارسی معین ). و رجوع به ایرانشهر ج 1 صص 458-459 شود.

فرهنگ فارسی

یکی از بزرگترین ( حدود ۵٠ گرم ) و زیباترین الماسهای دنیا . این الماس در ۵۷ ق م . متعلق بیکی از راجه های هندی بنام [ اویین ] در سرزمین راجپوتانا از ممالک هند بود . در سال ۱۵۲۶ م . که با برشاه هند را تسخیر کرد آنرا تصاحب نمود تا در سال ۱۷۲۹ م . نادرشاه پس از تسخیر هند آنرا که بر تاج محمد شاه هندی میدرخشید دید و گفت : [ این کوهی از نور است ] و از آن تاریخ نام کوه نور بر آن ماند . پس از نادر شاه کوه نور بدست مهاراجا [ راجیت سینگ ] افتاد سپس شرکت هند شرقی آنرا بدست آورد و بملکه ویکتوریا هدیه کرد ( ۱۸۴۹ م . ) و اینک جزو جواهرات سلطنتی انگلستان است و دولت هند ادعای مالکیت آنرا دارد .

دانشنامه عمومی

کوه نور (فیلم ۱۹۶۰). کوه نور ( به هندی: Kohinoor ) فیلمی هندی محصول سال ۱۹۶۰ و به کارگردانی اس. یو سانی است. در این فیلم بازیگرانی همچون دیلیپ کومار، مینا کوماری، لیلا چیتنیس و کوم کوم ایفای نقش کرده اند.
عکس کوه نور (فیلم ۱۹۶۰)

کوه نور (الماس). کوه نور، با وزن ۱۰۵٫۶ قیراط ( ۲۱٫۱۲ گرم ) ، یکی از بزرگ ترین الماس تراش خوردهٔ جهان است. این الماس در گذشته ۱۸۶٫۰۶۲۵ قیراط برابر ۳۷٫۲۱ گرم وزن داشت که در تراش سال ۱۸۵۴ وزن آن کاهش یافت. [ ۴] این الماس امروزه بر روی تاج الیزابت، شهبانوی مادر قرار دارد. کوه نور مشهورترین الماس غیرقابل ارزش گذاری جهان است[ ۵] .
الماس کوه نور هم اکنون بخشی از جواهرات سلطنتی پادشاهی بریتانیا است که بعد از سرقت از ایران به انگلستان رفت و نمونه جایگزین و بدل آن در برج لندن در بریتانیا به نمایش درآمده است. این الماس جفتِ الماس پرآوازه دریای نور است که هر دو از کهن ترین جواهرات شناخته شده در جهان هستند. [ ۶] این الماس درشت سال ها میان حاکمان هند، مغولستان، افغانستان، ایران و بریتانیا دست به دست شده است.
الماس کوه نور که در ابتدا بر روی تخت طاووس بود، پس از جنگ ایران و هند به همراه جفت آن یعنی الماس دریای نور توسط نادرشاه از هند به ایران آورده شد. بعد از مرگ نادرشاه از روی تخت کنده و دزدیده شد و از ایران خارج گردید. پس از الحاق پنجاب در سال ۱۸۴۹، در زمان سلطنت ۱۱ ساله ماهاراجه امپراتوری سیک، دولیپ سینگ، که تحت تأثیر سایه حکومت می کرد. متحد کمپانی، گلاب سینگ، اولین مهاراجه جامو و کشمیر که قبلاً این سنگ را در اختیار داشت، توسط کمپانی هند شرقی به ملکه ویکتوریا داده شد. [ ۷]
این سنگ قیمتی از ناحیه قلعه باستانی گلکنده در نزدیکی حیدرآباد در ایالت آندرا پرادش هند[ ۸] در سال ۱۶۵۶ میلادی به دست آمد و توسط میرزا محمد میر جمله وزیر مشهور ایرانی عبدالله قطب شاه به شاه جهان پادشاه گورکانی هند تقدیم شد و در آنجا ماند. [ ۹]
در سال ۱۷۳۹ میلادی نادرشاه پس از تسخیر هند، این الماس را که بر تاج محمدشاه گورکانی می درخشید، دید و گفت: «این کوهی از نور است» و از آن تاریخ نام کوه نور بر آن ماند. [ ۸] او این الماس را به همراه دو قطعه الماس دیگر دریای نور ( در موزه جواهرات ملی ایران ) و مغول کبیر ( که جواهرشناسان دنیا معتقدند همان الماس اورلف است که بر روی گرز امپراتوری کاترین دوم روسیه در مجموعه الماس های کاخ کرملین نگهداری می شود ) به عنوان غنائم جنگی از هند بیرون آورد. [ ۱۰]
الماس کوه نور پس از مرگ نادرشاه، توسط احمدشاه درانی به افغانستان انتقال یافت و در حدود ۷۰ سال در افغانستان نگهداری گردید.
عکس کوه نور (الماس)عکس کوه نور (الماس)عکس کوه نور (الماس)عکس کوه نور (الماس)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

الماسی از گنجینۀ اورنگ زیبپادشاه گورکانی هند. در ۱۷۳۹ (۱۱۵۰ ق)، نادرشاه در حمله به هند آن را به غنیمت گرفت. سیکها آن را به هند بازگرداندند. دولت بریتانیا، پس از آن که پنجاب را مستعمرۀ خود کرد (۱۸۴۹)، این الماس را هم به دست آورد.

پیشنهاد کاربران

بپرس