ملا رجب علی تبریزی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تبریزی، ملاّ رجب علی، عارف و حکیم شیعی قرن یازدهم است.
اهل تبریز بوده اما به دلیل اقامت طولانی در اصفهان به اصفهانی نیز شهرت یافته است.
تاریخ تولدش در منابع ذکر نشده است و در باره زندگی او اطلاع چندانی در دست نیست؛ همین قدر می دانیم که مدتها در سفر به سر می برده و به تحصیل علم پرداخته است.
تبریزی، پس از کسب درجه اجتهاد در بغداد ، به ریاضت و تزکیه نفس روی آورد؛ مرشد او در سلوک شناخته نیست.
وی همچنین مریدانی در سلوک داشت که نام ایشان نیز معلوم نیست.
او سپس به اصفهان رفت و تا پایان عمر در آن جا سکونت داشت و در ۱۰۸۰ در همان جا درگذشت.

مورد علاقه شاهان صفوی
ملا رجب علی تبریزی نزد همگان، خصوصاً شاه عباس دوم و پس از او شاه سلیمان صفوی ، از منزلت ویژه ای برخوردار بود، چنانکه شاه عباس دوم خود به دیدار او می رفت و از وی در باره احکام حکمت عملی استفسار می کرد.
شاه عباس دوم، همچنین به دلیل علاقه و ارادتی که به ملارجب علی تبریزی داشت، خانه ای در شمس آباد اصفهان (محله ای بیرون از دیوار شهر) برای وی خریداری کرد.
شاه سلیمان نیز به رغم بی میلی ملارجب علی تبریزی به سروکارداشتن با دربار، همواره مترصد فرصتی برای مصاحبت و دیدار با او بود.

تحصیل فلسفه
در باره استادانی که ملارجب علی تبریزی نزد آن ها فلسفه خوانده است، گزارشی در دست نیست، جز این که در برخی منابع متأخر او را شاگرد میرفندرسکی و تحت تأثیر آرا و تعالیم فلسفی او دانسته اند.
تبریزی در مدرسه شیخ لطف اللّه به تدریس فلسفه و علوم عقلی اشتغال داشت و در این زمینه شهرت فراوان یافت، چنانکه قزوینی می نویسد: « شفا و اشارات مانند موم در دستان او بود».
افندی ضمن اذعان به مهارت وی در حکمت ، او را در علوم دینی و ادبی و عربی بی اطلاع دانسته است، تا جایی که می نویسد رجب علی تبریزی در تألیف به زبان عربی ناتوان بود و شاگردانش عبارات و مطالب او را به عربی نگاشته اند.
اما نه تنها شواهدی دال بر صحت گزارش افندی در این خصوص در دست نیست، بلکه با توجه به تحصیل در بغداد و تدریس کتب عربی پیچیده و مشکل در حکمت از قبیل شفا و اشارات، اظهارنظر مذکور مردود می نماید.

← شاگردان فلسفی
...

[ویکی شیعه] ملاّ رجب علی تبریزی، عارف و حکیم شیعی قرن یازدهم هجری قمری است. وی نزد شاه عباس دوم و پس از او شاه سلیمان صفوی، از جایگاه ویژه ای برخوردار بود. معروف ترین استاد وی میرفندرسکی بود. در مدرسه شیخ لطف الله اصفهان به تدریس فلسفه و علوم عقلی اشتغال داشت و شاگردانی نیز تربیت کرد. برخی نظریات او را موافق با مذهب اسماعیلیه می دانند، بدون اینکه خودش بداند. او یکی از مهم ترین نظریه پردازان الاهیات تنزیهی در فلسفه شیعی است. سرانجام در ۱۰۸۰ق در اصفهان درگذشت.
ملاّ رجب علی اهل تبریز بوده اما به دلیل اقامت طولانی در اصفهان به اصفهانی نیز شهرت یافته است. تاریخ تولدش در منابع ذکر نشده است و درباره زندگی او اطلاع چندانی در دست نیست؛ همین قدر می دانیم که مدت ها در سفر به سر می برده و به تحصیل علم پرداخته است.
تبریزی، پس از کسب درجه اجتهاد در بغداد، به ریاضت و تزکیه نفس روی آورد؛ مرشد او در سلوک شناخته نیست. وی همچنین مریدانی در سلوک داشت که نام ایشان نیز معلوم نیست. ملاّ رجب علی به اصفهان رفت و تا پایان عمر در آنجا سکونت داشت و در ۱۰۸۰ در همانجا درگذشت.

[ویکی شیعه] ملاّ رجب علی تبریزی، عارف و حکیم شیعی قرن یازدهم هجری قمری است. وی نزد شاه عباس دوم و پس از او شاه سلیمان صفوی، از جایگاه ویژه ای برخوردار بود. معروف ترین استاد وی میرفندرسکی بود. در مدرسه شیخ لطف الله اصفهان به تدریس فلسفه و علوم عقلی اشتغال داشت و شاگردانی نیز تربیت کرد. برخی نظریات او را موافق با مذهب اسماعیلیه می دانند، بدون اینکه خودش بداند. او یکی از مهم ترین نظریه پردازان الاهیات تنزیهی در فلسفه شیعی است. وی در ۱۰۸۰ق در اصفهان درگذشت.
ملاّ رجب علی اهل تبریز بوده اما به دلیل اقامت طولانی در اصفهان به اصفهانی نیز شهرت یافته است. تاریخ تولدش در منابع ذکر نشده است و درباره زندگی او جز اینکه که مدت ها در سفر به سر می برده و به تحصیل علم می پرداخته،اطلاع چندانی در دست نیست.
تبریزی، پس از کسب درجه اجتهاد در بغداد، به ریاضت و تزکیه نفس روی آورد؛ مرشد او در سلوک شناخته نیست. وی همچنین مریدانی در سلوک داشت که نام ایشان نیز معلوم نیست. ملاّ رجب علی به اصفهان رفت و تا پایان عمر در آنجا سکونت داشت و در ۱۰۸۰ در همانجا درگذشت.

پیشنهاد کاربران

بپرس