مصحف ابن مسعود

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پس از رحلت پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله وسلم) و پذیرفته نشدن مصحف علی(علیه السلام) ، علاوه بر زید، عده دیگری از بزرگان صحابه به جمع قرآن پرداختند از جمله: عبداللّه بن مسعود، ابی بن کعب، مقداد بن اسود، سالم مولی ابی حذیفه، معاذ بن جبل و ابوموسی اشعری
۱. ترتیب سوره ها چنین بود: سبع طوال، مئین، مثانی، حوامیم،ممتحنات و مفصلات.
۲. این مصحف ۱۱۱ سوره داشت، زیرا فاقد سوره حمد و سوره های معوذتین بود او بر این عقیده بود که ثبت سوره ها در مصحف برای حفظ آن از پراکندگی و گم شدن است و سوره حمد به جهت تکرار قرائت آن در نماز ها هرگز گم نمی شود یا آن که سوره حمد عدل قرآن است و نباید جز قرآن آورده شوداما دلیل نیاوردن دو سوره معوذتین این بود که این دو سوره را جز قرآن نمی دانست بلکه دعای چشم زخم (باطل السحر) می دانست که از جانب خدا بر پیامبر وحی شد، تا برای سلامتی حسنین آن را بخواند و آنان را از چشم زخم محفوظ دارد او هرگاه می دید که در مصحفی این دو سوره را نوشته اند، آن را پاک می کرد و می گفت: «غیر قرآن را با قرآن خلط نکنید و هرگز در نماز این دو سوره را نمی خواند».
۳. صاحب کتاب الاقناع روایتی نقل کرده که در آن آمده است در مصحف ابن مسعود برای سوره برائت «بسم اللّه الرحمان الرحیم» ثبت شده بود سپس می نویسد: نباید آن را معتبر دانست.
۴. این مصحف در بسیاری از آیات و کلمات قرآنی با مشهور مخالفت دارد، زیراابن مسعود بر این باور بود که می توان کلمات قرآن را به مترادف آن تبدیل کرد او می گفت: «هرگاه کلمه ای بر شما دشوار باشد یا برای خواننده فهم آن مشکل آید، می توان آن را به کلمه دیگر که سهل و واضح است و معنای آن را دارد، تبدیل کرد» او کلمه زخرف را به کلمه ذهب، و کلمه عهن را به کلمه صوف تبدیل می کرد زیرا معنای هر دو کلمه در هر دو موضع یکی است او در تعلیم یک نفر اعجمی که تلفظ کلمه اثیم بر وی دشوار بود، تجویز کرد تا به جای آن بگوید: «ان شجره الزقوم طعام الفاجر» به جای «طعام الاثیم».
۵. ابن مسعود در مصحف خود برخی کلمات را برای روشن شدن مراد آیه به کلمات دیگر تبدیل می کرد مثلا «والسارق و السارقه فاقطعوا ایدیهما» را به «فاقطعوا ایمانهما» تبدیل کرد، زیرا معلوم نبود مراد آیه کدام دست است و یا آیه «واقیموا الوزن بالقسط» را به صورت «و اقیموالوزن باللسان» ثبت کرده بود، زیرامعتقد بود اقامه وزن به واسطه زبانه ترازوست و یا آیه «انی نذرت للرحمان صوما فلن اکلم ال یوم انسیا» را «انی نذرت للرحمان صمتا» ثبت کرده بود، زیرا روزه صمت (سکوت) نذر کرده بود.
۶. او احیانا الفاظی را به منظور شرح و تفسیر در ضمن جمله ها و عبارات قرآن می افزود این گونه زوائد تفسیری که در کلام گذشتگان بسیار به چشم می خورد، در مواردی بود که موجب اشتباه با نص قرآنی نمی گردید مثلا در آیه «کان الناس امه واحده (فاختلفوا) فبعث اللّه النبیین مبشرین و منذرین و انزل معهم الکتاب بالحق لیحکم بین الناس فیما اختلفوا فیه» افزودن «فاختلفوا» برای روشن شدن این مطلب بود که بعثت انبیا پس از اختلاف بوده است بنابر نقل سیوطی از ابن مردویه، ابن مسعود می گفت: «در زمان پیامبر این آیه را این گونه تلاوت می کردیم: (یاایهاالرسول بلغ ما انزل الیک من ربک (ان علیا مولی المؤمنین) و ان لم تفعل فما بلغت رسالته واللّه یعصمک من الناس) » از این موارد در مصحف ابن مسعود بسیار است که برای روشن شدن مفهوم آیه، بر آیات افزوده شده است البته این افزودن ها پرسش هایی از جمله مساله تحریف را مطرح کرده است ولی بسیاری از این نسبت ها قطعی نیست و احتمال دخالت سیاست در جعل و نسبت خلاف به ابن مسعود بسیار می رود به ویژه که وی مخالفت هایی با حکام وقت داشت از طرف دیگر مواردی از این زیادت ها جنبه تفسیری و توضیحی دارد و در آن زمان بسیار متداول بوده است که صحابه در کنار مصحف خود مطالب تفسیری را می نوشتند، و به دیگران نقل می کردند تا مفهوم و پیام آیه در میان مردم حفظ شود.
ترتیب سوره ها در مصحف ابن مسعود
سیوطی از «کتاب المصاحف» ابن اشته ترتیب سوره ها در مصحف ابن مسعود را به شرح ذیل نقل می کند:
← سور طوال
۱. ↑ دینوری، ابن قتیبه، تاویل مشکل القرآن، ص ۲۴.
...

[ویکی فقه] مصحف ابن مسعود (علوم قرآنی).
...

پیشنهاد کاربران

بپرس