عبدالکریم حق شناس

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] در این مقاله به زندگانی و اخلاق فردی و اجتماعی حضرت آیت الله حق شناس خواهیم پرداخت. امید است که رهروان سیر و سلوک معنوی بهره وافر را ببرند.
آیت الله حاج میرزا عبدالکریم حق شناس از علما و فضلای به نام تهران در سال ۱۲۹۸ش در تهران به دنیا آمد. پدر را در ایام طفولیت و مادر را در اوایل بلوغ از دست داد. مادرش بانویی با تقوا و طاهر بود. آقای حق شناس می گفت:«حتی پس از وفات از برکات ایشان بهره مند بودم. شبی در عالم خواب مادرم لامپی بدون سیم، اما روشن را به دست من داد. (مصاحبه به حجة الاسلام محمد علی جاودان)»پس از وفات مادر مدتی به منزل دایی رفت. وقتی به محضر شیخ محمد حسین زاهد (شیخ محمدحسین زاهد، حمیدرضا جعفری) رسید، فرمود: «خداوند، رزاق است و مناسب است به جای تکیه به دایی، روی پای خود بایستی»، لذا شرایطی فراهم کرد که زندگی مستقلی داشته باشد.
اساتید
پس از گذراندن پنجم دبیرستان دارالفنون، در سال آخر، دبیرستان را رها کرد و به حوزه آمد و دروس مقدمات و سطح را فراگرفت.ایشان بخشی از دروس حوزه را از این اساتید فراگرفت:۱ ـ مرحوم میرزا عبدالعلی تهرانی: شرح لمعه۲ ـ شیخ محمدرضا تنکابنی: دوره سطح۳ ـ میرزا طاهر تنکابنی: فلسفه و منطق۴ ـ آیت الله شاه آبادی : فلسفه (منظومه)۵ ـ امامزاده زیدی: فلسفه۶ ـ امام خمینی: اسفار۷ ـ آیت الله العظمی بروجردی: خارج فقه۸ ـ آیت الله سید محمد حجت کوه کمری: خارج فقه۹ ـ آیت الله سید محمدتقی خوانساری: خارج فقه (تنظیم بر اساس آنچه گنجینه دانشمندان و مصاحبه با حجة الاسلام جاودان و سایت حجة الاسلام قائم مقامی آمده است)
← اساتید اخلاق
میرزا عبدالکریم در سال ۱۳۱۸ش به قم، سفر کرد. و در این دوره بیشترین استفاده را از محضرت آیت الله العظمی حاج آقا حسین بروجردی و امام خمینی برد.وی از آیت الله بروجردی به عنوان استاد طراز اول یاد و از بعد علمی و معنوی ایشان داستانهایی نقل می کرد.هم چنین از امام خمینی رحمة الله علیه استفاده اخلاقی و معنوی نیز می برد، حتی مدتی هم حجره ایشان بود. (مصاحبه با حجة الاسلام محمد علی جاودان)ابتدای آشنایی ایشان با امام خمینی رحمة الله علیه اینگونه بود که روزی خدمت ایشان رسید و تقاضای حضور در درس اسفار کرد. امام رحمة الله علیه فرمود: «باید شما را امتحان کنم.» وی پس از آزمون در درس حاضر شد. امام بعدها به او گفته بود: «اگر می دانستم به درس آقای شاه آبادی رفته اید، از شما امتحان نمی گرفتم. (مصاحبه با حجة الاسلام محمد علی جاودان)
بازگشت به تهران
...

[ویکی شیعه] میرزا عبدالکریم حق شناس تهرانی(۱۲۹۸-۱۳۸۶ش) از عارفان و اساتید اخلاق در تهران. وی متولد تهران بود در درس سید محمد حجت کوه کمری، سید محمدتقی خوانساری و امام خمینی شرکت کرد، عرفان و علوم عقلی را از محمد علی شاه آبادی و میرزا مهدی آشتیانی آموخت. حق شناس به اصرار آیت الله بروجردی به تهران رفت و تا آخر عمر به تدریس و تربیت طلاب و عامه مردم در این شهر پرداخت. او در سال ۱۳۸۶ش در تهران درگذشت و در حرم عبدالعظیم حسنی دفن شد.
میرزا عبدالکریم در سال ۱۲۹۸ش در تهران متولد شد. پدرش علی نام داشت که یکی از صاحب منصبان فرمانداری تهران بود و از این رو به علیخان شهرت داشت. نام خانوادگی شان ابتدا صفاکیش بود، اما سال ها بعد برای رفع مشکل سربازی به حق شناس تغییر داد. پدر در دوران طفولیت عبدالکریم فوت کرد و سرپرستی او تا سن ۱۵ سالگی بر عهده مادر بود.
عبدالکریم تحصیلات ابتدایی و مقدمات را نزد شیخ محمد رضا تنکابنی آموخت و سپس به قم رفت تا از محضر دیگر اساتید نظیر سید محمد حجت و سید محمد تقی خوانساری در دروس فقه و اصول استفاده کند. مدتی نیز نزدامام خمینی فقه و اصول آموخت و در بحث اخلاق هم مراوداتی با ایشان داشت. وی عرفان را نزد شاه آبادی و بخشی از علوم عقلی را نزد میرزا مهدی آشتیانی گذراند.

پیشنهاد کاربران

بپرس