طبقات المفسرین

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] طبقات المفسرین ( الداودی). کتاب طبقات المفسرین تألیف شمس الدین محمد بن علی بن احمد الداوودی است. کتاب پیرامون بررسی مفسران اسلامی است که در حوزه تفسیر تلاش نموده و دارای تالیفاتی می باشند.
مؤلف که خود از دانشمندان اسلامی قرن دهم هجری می باشد در این کتاب به بررسی حدود ۷۰۰ نفر از مفسران پرداخته است وی کتاب خود را به صورت معجم و بر اساس اسامی افراد مرتب نموده و در ابتدای هر قسمت بیان می کند که این قسمت مربوط به چه کسانی است مثلا کسانی که اسامی آنها با محمد شروع می شود و... که این نوع مرتب کردن، دسترسی به افراد مورد نظر را آسان نموده است روش بیان مطالب در کتاب بدین صورت است که پس از ذکر نام فرد مورد نظر، حسب و نسب و همچنین محل تولد آنرا متذکر شده آنگاه شرح مختصری از زندگی، تالیفات، اساتید و شاگردان او ارائه کرده است. از طرف دیگر با مقایسه این کتاب و کتاب طبقات مفسران سیوطی که در آن تعداد کمی بررسی شده است به دست می آید که مؤلف آن برای تهیه مطالب کتاب، آثار و کتابهای متعددی را مطالعه نموده است لذا این کتاب نسبت به کتابهای مشابه آن کاملتر است و از همین جهت می تواند منبع مناسبی برای تالیف در بحث تاریخ تفسیر و مفسران قرار گیرد
ساختار کتاب
با توجه به اینکه کتاب پیرامون معرفی مفسران اسلامی نوشته شده و مؤلف آن را بر اساس نام مرتب نموده است. لذا کتاب فصل بندی نشده است.
ویژگی ها
۱- به جنبه های مختلف زندگی مفسران توجه نموده جزئیاتی از زندگی آنان را متذکر می شود ۲- برخی از ویژگی های علمی و رشته ای تخصصی آنان را بیان می نماید ۳- در توضیح و شرح احوال آنها از اقوال دیگران نیز استفاده نموده است ۴- از تالیفات آنان، هر چه که در دسترس بوده است نام می برد ۵- نسب آنان را به طور کامل ذکر می کند ۶- مفسران فرقه های مختلف را ذکر می کند و اختصاص به مفسران اهل سنت ندارد ۷- مرتب کردن کتاب بر اساس نام مفسران که این کار باعث می شود که به راحتی بتوان فرد مورد نظر را پیدا نمود ۸- نسبت به کتابهای قبلی (همچون طبقات مفسران سیوطی) تعداد بیشتری را ذکر و بررسی کرده است ۹- نام اساتید و اسامی شاگردان آنها را ذکر می کند ۱۰- چنانچه در کتابهای دیگر، شرح حال آنها وجود داشته باشد آدرس دهی کرده است ۱۱- در برخی از موارد نسبت به تالیفات آنان اظهار نظر نموده است ۱۲- اگر چنانچه مفسر مورد بحث زندگی او جنبه های مختلفی داشته باشد شرح بیشتری نسبت به او ارائه نموده است مانند رقم ۲۸۸ که در آن زندگی عز الدین ابو محمد السلمی ملقب به سلطان العلماء را در ۱۲ صفحه بیان کرده است.
محاسن
...

[ویکی فقه] طبقات المفسرین (أدنه وی). کتاب طبقات المفسرین تألیف احمد بن محمد الادنروی کتاب پیرامون یکی از موضوعات علوم قرآنی ، یعنی تاریخ تفسیر و مفسران نوشته شده است.
مؤلف که از علماء قرن یازدهم هجری می باشد در این کتاب به شرح حال و معرفی حدود ۶۴۰ نفر از مفسران اسلامی پرداخته است. و مطالب آن را بر اساس زمان و قرن تنظیم نموده، که در فصل اول و دوم، مفسرین از صحابه و تابعین را شرح می دهد و از فصل سوم تا یازدهم، مفسران قرن دوم تا قرن دهم و بعد از آن را بررسی کرده است. و برای اینکه از حجم کتاب بکاهد، در ابتدای آن متذکر می شود که در شرح حال مفسران از چه کتابهایی استفاده نموده و نام آن ها را می برد از آنجا که در برخی از موارد در شرح حال مفسران به صورت اختصار مطالب را بیان نموده است این مطلب از ارزش و اعتبار کتاب مقداری کاسته است ولی با توجه به مطالبی که از طرف محقق کتاب به آن اضافه شده و منابع دیگری را متذکر شده باعث شده است که کتاب بتواند منبع مناسبی برای استفاده عموم قرار گیرد.

[ویکی فقه] طبقات المفسرین (ابهام زدایی). طبقات المفسرین ممکن است عنوان برای کتاب های ذیل باشد: • طبقات المفسرین ( الداودی)، تألیف شمس الدین محمد بن علی بن احمد الداوودی• طبقات المفسرین (أدنه وی)، تألیف احمد بن محمد الادنروی• طبقات المفسرین (سیوطی)، تألیف جلال الدین عبدالرحمن بن ابی بکر السیوطی
...

[ویکی فقه] طبقات المفسرین (ادنه وی). کتاب طبقات المفسرین تألیف احمد بن محمد الادنروی کتاب پیرامون یکی از موضوعات علوم قرآنی ، یعنی تاریخ تفسیر و مفسران نوشته شده است.
مؤلف که از علماء قرن یازدهم هجری می باشد در این کتاب به شرح حال و معرفی حدود ۶۴۰ نفر از مفسران اسلامی پرداخته است. و مطالب آن را بر اساس زمان و قرن تنظیم نموده، که در فصل اول و دوم، مفسرین از صحابه و تابعین را شرح می دهد و از فصل سوم تا یازدهم، مفسران قرن دوم تا قرن دهم و بعد از آن را بررسی کرده است. و برای اینکه از حجم کتاب بکاهد، در ابتدای آن متذکر می شود که در شرح حال مفسران از چه کتابهایی استفاده نموده و نام آن ها را می برد از آنجا که در برخی از موارد در شرح حال مفسران به صورت اختصار مطالب را بیان نموده است این مطلب از ارزش و اعتبار کتاب مقداری کاسته است ولی با توجه به مطالبی که از طرف محقق کتاب به آن اضافه شده و منابع دیگری را متذکر شده باعث شده است که کتاب بتواند منبع مناسبی برای استفاده عموم قرار گیرد.
ساختار کتاب
کتاب دارای ۱۲ فصل می باشد که فهرست مطالب آن به قرار زیر است فصل اول: مفسران از صحابه در قرن اول هجری فصل دوم: مفسران از تابعان در قرن اول فصل سوم تا یازدهم: مفسران از قرن دوم تا قرن یازدهم فصل دوازدهم: درباره مفسرین که تاریخ تولد و یا وفات آنان در طبقات مختلف وجود ندارد. فصل سیزدهم: درباره کسانی که پیرامون فروع تفسیر کتاب نوشته اند.
ویژگی های کتاب
۱- تعداد قابل توجهی از مفسران را مورد بحث قرار داده است ۲- در شرح حال آنها، نسب آنها را بطور کامل ذکر می کند ۳- مفسران را طبقه بندی نموده است. ۴- چنانچه فرد مورد بحث دارای تالیفاتی باشد آنها را نام می برد ۵- نام کسانی که از آنها قرآن را آموخته و نزد آنان حفظ کرده است را متذکر می شود ۶- در برخی از موارد طریق نقل روایت و یا قرائت قرآن را ذکر می کند ۷- نام اساتید و شاگردان هر مفسری را بیان می کند ۸- تاریخ تولد و وفات را ذکر می کند ۹- کسانی که تاریخ تولد و یا وفات آنها مجهول است.
کاستیها
...

[ویکی نور] طبقات المفسرین (ادنه وی). طبقات المفسرین تألیف احمد بن محمد الأدنه وی
کتاب پیرامون یکی از موضوعات علوم قرآنی،یعنی تاریخ تفسیر و مفسران نوشته شده است.مؤلف که از علماء قرن یازدهم هجری می باشد در این کتاب به شرح حال و معرفی حدود 640 نفر از مفسران اسلامی پرداخته است.و مطالب آن را بر اساس زمان و قرن تنظیم نموده، که در فصل اول و دوم، مفسرین از صحابه و تابعین را شرح می دهد و از فصل سوم تا یازدهم، مفسران قرن دوم تا قرن دهم و بعد از آن را بررسی کرده است و برای اینکه از حجم کتاب بکاهد،در ابتدای آن متذکر می شود که در شرح حال مفسران از چه کتابهایی استفاده نموده و نام آن ها را می برد.
از آنجا که در برخی از موارد در شرح حال مفسران به صورت اختصار مطالب را بیان نموده است این مطلب از ارزش و اعتبار کتاب مقداری کاسته است ولی با توجه به مطالبی که از طرف محقق کتاب به آن اضافه شده و منابع دیگری را متذکر شده باعث شده است که کتاب بتواند منبع مناسبی برای استفاده عموم قرار گیرد.
کتاب دارای 12 فصل می باشد که فهرست مطالب آن به قرار زیر است
فصل اول:مفسران از صحابه در قرن اول هجری

[ویکی نور] طبقات المفسرین (داودی). طبقات المفسرین تألیف شمس الدین محمد بن علی بن احمد الداوودی
کتاب پیرامون بررسی مفسران اسلامی است که در حوزۀ تفسیر تلاش نموده و دارای تألیفاتی می باشند مؤلف که خود از دانشمندان اسلامی قرن دهم هجری می باشد در این کتاب به بررسی حدود 700 نفر از مفسران پرداخته است.
وی کتاب خود را به صورت معجم و بر اساس اسامی افراد مرتب نموده و در ابتدای هر قسمت بیان می کند که این قسمت مربوط به چه کسانی است مثلا کسانی که اسامی آنها با محمد شروع می شود و... که این نوع مرتب کردن،دسترسی به افراد مورد نظر را آسان نموده است.
روش بیان مطالب در کتاب بدین صورت است که پس از ذکر نام فرد مورد نظر، حسب و نسب و همچنین محل تولد آنرا متذکر شده آنگاه شرح مختصری از زندگی، تألیفات، اساتید و شاگردان او ارائه کرده است.
از طرف دیگر با مقایسۀ این کتاب و کتاب طبقات مفسران سیوطی که در آن تعداد کمی بررسی شده است به دست می آید که مؤلف آن برای تهیه مطالب کتاب، آثار و کتابهای متعددی را مطالعه نموده است لذا این کتاب نسبت به کتابهای مشابه آن کاملتر است و از همین جهت می تواندمنبع مناسبی برای تألیف در بحث تاریخ تفسیر و مفسران قرار گیرد

[ویکی فقه] طبقات المفسرین (سیوطی). کتاب طبقات المفسرین تألیف جلال الدین عبد الرحمن بن ابی بکر السیوطی می باشد. کتاب درباره یکی از موضوعات علوم قرآنی یعنی طبقات المفسرین نوشته شده است.
مؤلف که از دانشمندان معروف و نامی در رشته علوم قرآن محسوب می شود و از خود آثار فراوانی در این باره برجای گذاشته است، در این کتاب به شرح طبقات مفسرین پرداخته است که در این خصوص تعداد ۱۳۶ مفسر نامی از مفسران را معرفی نموده است وی در ابتدا مفسرین ران به چهار طبقه تقسیم، که عبارتند از: مفسران از صحابه و تابعین، مفسران از اهل حدیث ، مفسران از علماء اهل سنت و مفسرین از معتزله و شیعه . آنگاه در ادامه می گوید دو قسم اول شرح حال آنها در کتابهای مختلف ذکر شده است و از آنجا که طبقه چهارم را درباره آنها تحقیق ننموده، لذا به ذکر طبقه سوم یعنی مفسران از اهل سنت پرداخته است. و برای این کار کتابهای مختلف و فراوانی را مطالعه نموده تا توانسته است آنها را معرفی نماید و در تعریف آنها، ابتدا نام، سپس اساتید و شاگردان مکتب او را ذکر و در پایان آثار و تالیفات او را معرفی می نماید
ساختار کتاب
با توجه به اینکه کتاب درباره طبقات مفسرین نوشته شده و مؤلف در مقام معرفی برخی از مفسران معروف بوده است و تمام مطالب آن اختصاص دارد به شرح مختصری از زندگی آنها، لذا کتاب از طرف مؤلف فصل بندی نشده و نمی توان آنرا فصل بندی نمود
محاسن
۱- سیوطی برای پر کردن خلا در این باره وارد میدان شده و کتابش نخستین اثری است که به نگارش درآمده و از این جهت باید آن را از منابع و مصادر اولیه برای طبقات مفسران به شمار آورد. ۲- روش نیکو در ارائه مطالب: که ابتدا نسب، سپس مذهب مفسر، بضاعت علمی، اساتید، شاگردان، تالیفات و در صورتی که مفسر از ویژگی برجسته ای برخوردار بوده را مطرح و در پایان به تاریخ ولادت و وفات و محل دفن فرد ترجمه شده می پردازد. ۳- داشتن ترتیب الفبایی که برای مراجعه به مفسر مورد نظر کار را سهل می نماید. ۴- داشتن فهارس اعلام، قبائل، امم و فرق، اماکن و فهرست کتب ۵- هرچند کتاب یاد شده تحقیق اساسی نشده اما لجنه ای زیر نظر ناشر آن با نسخه اصلی تطبیق و دارای پاورقی های خوبی می باشد و لااقل مصادر مفسران ترجمه شده در پاورقی آورده شده است. ۶- دخالت ندادن ذهنیت منفی نسبت به مفسران شیعی و... هرچند که در آغاز کتاب آنها را به حاشیه رانده است. ۷- حتی الامکان سعی شده ترجمه ها خلاصه و مفید آورده شوند.
کاستیها
...

[ویکی نور] طبقات المفسرین (سیوطی). طبقات المفسرین تألیف جلال الدین عبدالرحمن بن ابی بکر السیوطی
کتاب دربارۀ یکی از موضوعات علوم قرآنی یعنی طبقات المفسرین نوشته شده است.مؤلف که از دانشمندان معروف و نامی در رشتۀ علوم قرآن محسوب می شود و از خود آثار فراوانی در این باره برجای گذاشته است،در این کتاب به شرح طبقات مفسرین پرداخته است که در این خصوص تعداد 136 مفسر نامی از مفسران را معرفی نموده است وی در ابتدا مفسرین ران به چهار طبقه تقسیم، که عبارتند از:مفسران از صحابه و تابعین، مفسران از اهل حدیث، مفسران از علماء اهل سنت و مفسرین از معتزله و شیعه.
آنگاه در ادامه می گوید دو قسم اول شرح حال آنها در کتابهای مختلف ذکر شده است و از آنجا که طبقۀ چهارم را دربارۀ آنها تحقیق ننموده، لذا به ذکر طبقۀ سوم یعنی مفسران از اهل سنت پرداخته است. و برای این کار کتابهای مختلف و فراوانی را مطالعه نموده تا توانسته است آنها را معرفی نماید و در تعریف آنها، ابتدا نام، سپس اساتید و شاگردان مکتب او را ذکر و در پایان آثار و تألیفات او را معرفی می نماید
با توجه به اینکه کتاب دربارۀ طبقات مفسرین نوشته شده و مؤلف در مقام معرفی برخی از مفسران معروف بوده است و تمام مطالب آن اختصاص دارد به شرح مختصری از زندگی آنها، لذا کتاب از طرف مؤلف فصل بندی نشده و نمی توان آنرا فصل بندی نمود.
می باشند که وی درصدد پرداختن به تراجم آنها برنیامده و جز افرادی انگشت شمار چون زمخشری،جبائی، و...مد نظر مؤلف نبوده اند.بدین ترتیب سیوطی از صدها مفسر تا زمان خود(911 م)فقط به ترجمه 136 تن از مفسران پرداخته و بسیاری دیگر تعمدا به حاشیه رانده شده اند.

پیشنهاد کاربران

بپرس