راهبرد

/rAhbord/

فرهنگستان زبان و ادب

{strategy} [علوم نظامی] 1. فن و علم توسعۀ نیروها و منابع نظامی و به کارگیری آنها در زمان جنگ برای تأمین حداکثر منافع ملی و افزایش احتمال پیروزی 2. برنامه ریزی و مدیریت منابع ملی اعم از اقتصادی و سیاسی و نظامی برای دستیابی به حداکثر منافع ملی در زمان صلح و افزای...

دانشنامه عمومی

راهبرد[ ۱] یا اِستراتِژی ( به انگلیسی: Strategy ) به معنی تعیین اهداف و طرح نمودن برنامه ای برای رسیدن به آنها است. به بیان دیگر راهبرد طرح درازمدتی است که برای نیل به یک هدف بلند مدت مشخص طراحی و تبیین می گردد. راهبرد مفهومی است که از عرصه نظامی نشأت گرفته و بعداً در سایر عرصه ها از جمله اقتصاد، تجارت و به ویژه عرصه سیاست و مملکت داری از کاربرد زیادی برخوردار شده است.
ریشه واژه «استراتژی» واژه یونانی «استراتِگیا» ( Strategia ) به معنای «فرماندهی و رهبری» است. اکنون معنای ساده استراتژی عبارت است از: یک طرح عملیاتی به منظور هماهنگی و سازماندهی اقدامات برای دستیابی به هدف. مفهوم لغوی استراتژی: واژه استراتژی از کلمه یونانی ( استراتگوس ) Strategos گرفته شده است. استراتگوس یا ( استراتژ ) به معنای لشکر است. استراتگوس به معنی فرماندهی ارتش هم به کار می رفت. بطور مثال، ارتش یونان باستان که از گروه های کوچک سربازانِ متعلق به خاندان های یونانی تشکیل شده بود، توسط افرادی به نام «استراتگوس» فرماندهی می شد. علاوه بر این، معانی زیر نیز برای استراتژی مطرح شده است: فن اداره جنگ، فن فرماندهی، فن جنگ و طرح نقشه برای جنگ.
راهبرد نظامی عموماً به استفاده از کل نیروها، در زمان صلح و جنگ، از طریق برنامه ریزی و توسعه در مقیاس بزرگ، برای اطمینان از امنیت و پیروزی است. [ ۲] به طور جزئی تر راهبرد نظامی به نقل و انتقال نیروها در پشت جبهه جنگ و در جبهه پیش از درگیر شدن با دشمن است. هنگامی که نیروهای نظامی در جبهه با نیروهای دشمن درگیر می شوند این دیگر راهکنش ( تاکتیک ) است و نه راهبرد. در دوران گذشته به ویژه در عصر جنگ های ناپلئونی تمایز آشکاری بین راهبرد و راهکنش وجود داشت و راهبرد به آنچه در پشت جبهه می گذشت مربوط بود و راهکنش به هدایت جنگ در میدان نبرد.
راهبرد شامل زمینه های کاری گوناگون می شود از جمله:
• راهبرد نظامی
• راهبرد بازاریابی
مدیریت راهبردی
• راهبرد نظری بازی ها
• راهبرد برنامه ریزی پی زبان شناسی ( شناخت رابطه اعصاب با زبان )
از ابتدای قرن بیستم با ظهور واژه «خط مشی و سیاست ملی» راهبرد در جایگاهی بین راهکنش و سیاست ملی قرار گرفت. این وضعیت موجب شد تا تعاریف سیاست ملی، راهبرد و راهکنش در دوران جنگ جهانی اول که از گستردگی زیادی برخوردار بود و کشورهای درگیر مجبور به نبرد در چند جبهه بودند ناکارا جلوه کند.
عکس راهبرد
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

مترادف ها

guideline (اسم)
راهنما، رهنمون، شاقول، راهبرد

فارسی به عربی

توجیه ، الإستراتیجیة

پیشنهاد کاربران

راهبرد یا اِستراتِژی ( به انگلیسی: Strategy ) به معنی تعیین اهداف و طرح نمودن برنامه ای برای رسیدن به آنها است.
راهبرد نوعی برنامه است که هدف یا منظور اصلی سازمان را بر حسب وظایف و خدماتی که به جامعه ارائه می کند معین می نماید.
منبع کتاب مدیریت سازمان های ورزشی دکتر سجادی
برنامه ریزی جهت رسیدن به عالی ترین اهداف وموفقیت درهمه زمینه ها. . .
استراتژی
سیاست، تدبیر، نگرش، رویکرد
از دیدگاه ( روانشناسی ) : منظور از راهبردی ( استراتژی ) یک برنامه یا نقشه کلی است که از مجموعه ای عملیات تشکیل می یابد و برای رسیدن به یک هدف معین طراحی و اجرا می شود.
اصلاح وابسته به راهبرد تاکتیک است. تاکتیک به یک تدبیر یا فن ویژه گفته می شود که در خدمت راهبرد قرار می گیرد.
آن چیزی یا ان منظوری که ما در یک مرکز تحقیقاتی از کلمه راهبر انتظار داریم، بیشتر به تاکتیک نزدیک است تا استراتژی. مثلا اگر قرار باشد یک پروژه تحقیقاتی برای دستیابی به دستگاهی نو که از ترافیک اتوبان ها،
...
[مشاهده متن کامل]
انرژی الکتریکی خلق کند، چگونه باید آغاز شود، چگونه ابهامات برطرف شوند و. . . چگونه طراحی بشود؟ چگونه باید فاز تحقیقات را برنامه ریزی کنیم؟. لذا در حال حاضر ما راهکارهای مختلفی را با هم در یک مجموعه جمع کرده ایم و نام این بسته راهکار را ساختار راهبردی پروژه. . . نهاده ایم. ( اما صادقانه بگویم نه تاکتیک و نه استراتژی برای جایگزینی با ان هدف نا مناسب نیستند )

مشی. خط و مشب
Strategy
تاکتیک
کاربرد آمیخته واژه ی «راهبرد»، بیش از آنکه برای واژه ی از ریشه لاتینی «استراتژی» درخور باشد، بگونه ای نسبی، همتراز واژه ای دیگر از ریشه لاتینی: «تاکتیک» است.
افزوده ی زیر از سوی کاربری که واژه ی «راهبرد» را همتراز «استراتژی» بشمار آورده، خود گویای درستی کاربرد «راهبرد» بجای «تاکتیک» است:
...
[مشاهده متن کامل]

«برنامه ریزی جهت رسیدن به اهداف؛ راههای رسیدن به اهداف برنامه»
«اهداف» یا همانا آماج ها در جمله ی یادشده، همانا «استراتژی» است که برای دستیابی به آن، راهبردهایی ( تاکتیک ) درخور برنامه ریزی می شوند.
بجای «استراتژی» می توان از آمیخته واژه ی «دوربرد» یا «سیاست دوربردی» سود جست.
ب. الف. بزرگمهر پنجم آذر ماه ۱۳۹۴

استراتژی ـ تدابیر
برنامه ریزی جهت رسیدن به اهداف؛ راههای رسیدن به اهداف برنامه
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١١)

بپرس