حکم شرک

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حکم شرک (قرآن). شرک ، در لغت به معنای نصیب قرار دادن ، و درهم آمیخته شدن دو شریک است و در اصطلاح قرآنی، مراد از شرک، شریک و مثل و مانند قراردادن برای خداوند متعال است.
حرمت شرک به خدا و دعوت مردم به پرستش غیر الله:• «قل تعالوا اتل ما حرم ربکم علیکم الا تشرکوا به شیــا.. بگو: بیایید آنچه را پروردگارتان بر شما حرام کرده بخوانم، و آن اینکه چیزی را شریک او قرار مدهید، و به پدر و مادر نیکی کنید، و فرزندانتان را از بیم فقر نکشید- ما شما و آنها را روزی می دهیم- و به کارهای زشت نزدیک نشوید چه آشکار آنها و چه پنهان آنها (مانند گناهان عملی و اعتقادی، یا گناهان آشکار در نظر مردم و پوشیده از آنها)، و نفسی را که خدا محترم شمرده و کشتنش را حرام کرده جز به حق (نظیر قصاص یا حدود یا دفاع و غیره) نکشید. اینهاست که خدا شما را بدان سفارش کرده، شاید بیندیشید.»• «یـایها النبی اذا جاءک المؤمنـت یبایعنک علی ان لا یشرکن بالله شیــا... واستغفر لهن الله ان الله غفور رحیم ای پیامبر، هنگامی که زن های مؤمن نزد تو آمدند تا با تو بیعت کنند بر اینکه چیزی را شریک خدا نسازند و دزدی نکنند و زنا نکنند و اولادشان را نکشند و فرزند افترایی را (بچه دیگران یا حرام زاده خود را) نیاورند که او را به شوهر خود ببندند به این ادعا که فرزند اوست که از میان شکم و پاهایشان بیرون آمده، و تو را در هیچ کار نیکی (که فرمان مولوی دادی) نافرمانی نکنند، پس با آنها بیعت کن و برایشان از خداوند آمرزش بخواه، که خداوند آمرزنده و مهربان است.»• «... ان لاتشرک بی شیــا.. و (به یاد آر) هنگامی که برای ابراهیم جایگاه خانه کعبه را آماده کردیم (که پایه های آن را روی شالوده ای که آدم نهاده بود بالا برد و گفتیم) که برای من (در مراسم حجّ این خانه) چیزی را شریک قرار مده و خانه مرا برای طواف کنندگان و قیام کنندگان (به عبادت) و رکوع و سجده کنندگان (از پلیدی های معنوی و ظاهری) پاکیزه گردان.»• «... ولا تکونن من المشرکین و مبادا (دشمنان) تو را از (عمل و ابلاغ) آیات خداوند پس از آنکه بر تو فرود آمده بازدارند؛ و به سوی پروردگارت دعوت کن و هیچ گاه از مشرکان مباش.»• «ما کان لبشر ان یؤتیه الله الکتـب والحکم والنبوة ثم یقول للناس کونوا عبادا لی من دون الله... هیچ بشری را نسزد و ممکن نباشد که خداوند او را کتاب (آسمانی) و حکمت یا ولایت امر و پیامبری دهد، سپس او به مردم بگوید: به جای خدا بندگان من باشید! و لکن (می سزد که بگوید) مردمانی خداپرست و تربیت یافتگان و علماء دین باشید از آن رو که آموزگاران کتاب هستید و از آن رو که آن را به خوبی فرا گرفته و می خوانید.»
اقسام شرک
قرآن کریم بیش از ۱۸۰ بار واژه شرک را به صورت ها و صیغه های مختلف به کار برده است؛ بر اساس آیات قرآن کریم شرک به خداوند متعال اقسام مختلفی دارد که رایج ترین مفهومی که واژه شرک در قرآن، در آن معنا به کار برده شده است معنای «شرک عبادی» و «شرک در ربوبیت» است.
← شرک در ربوبیت
شرک به خدا آثار سویی دارد که گوشه ای از آن را در اینجا می آوریم:
عذاب دوزخ
...

پیشنهاد کاربران

بپرس