حضین بن منذر رقاشی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حُضَین بن مُنْذِر رَقاشی، از یاران امام علی علیه السلام و از اشراف و بزرگان قبیله بَکر بن وائل است.
در منابع، نام او به صورت حُصَین نیز آمده، اما صورت صحیح آن حُضَین است. او به نام یکی از مادربزرگهایش، رِقاشه دختر ضَبیعه، منسوب است. کنیه های وی را ابومحمد، ابوحَفْص و در بیشتر منابع، ابوساسان ضبط کرده اند. ابن مَنْجَوَیه (متوفی ۴۲۸) گفته که ابوساسان لقب او و ابومحمد کنیه اوست.
تولد و وفات حضین
از تاریخ تولد وی اطلاعی نیست. امین احتمال داده است که در سال سوم هجری به دنیا آمده باشد. درباره تاریخ مرگ او، اختلاف اندکی در منابع وجود دارد. به نوشته بخاری او بعد از سال یکصد هجری، و به نوشته ابن منجویه در سال ۹۹هجری درگذشت. در صحت دو روایتی که در آن حضین یکی از نخستین کسانی ذکر شده که پس از سَقیفه به علی علیه السلام پیوسته، به دلیل سن کم حضین در آن هنگام، تردید شده است.
سن حضین در جنگ صفین
باتوجه به فتح سمرقند در سال ۹۳ به دست قُتَیبَة بن مُسْلِم و حضور حضین بن منذر در مجلس قتیبه در این سال و نیز تصریح حضین به نود سالگی خود در آن سال در یکی از سروده هایش، حضین احتمالا در جنگ صفّین ۳۴ ساله بوده و بر این اساس گفته ابویقظان سُحَیم بن حفص (متوفی ۱۹۰)، که حضین را در نبرد صفّین نوزده ساله ذکر کرده، نادرست است.
پسران حضین
...

[ویکی شیعه] حُضَین بن مُنْذِر رَقاشی معروف به ابوساسان انصاری از یاران امام علی (ع)، راویان حدیث، و از اشراف و بزرگان قبیله بَکر بن وائل است. وی در جنگ جمل و صفین حضور داشت و امیرالمومنین (ع) در دوران حکومت خود وی را حاکم اصطخر کرد. در منابع اهل سنّت و شیعه از حضین به عنوان فردی ثقه یاد شده است.
در منابع، نام او به صورت حُصَین نیز آمده، اما صورت صحیح آن حُضَین است. او به نام یکی از مادربزرگ هایش، رِقاشه دختر ضَبیعه، منسوب است. کنیه های وی را ابومحمد، ابوحَفْص و در بیشتر منابع، ابوساسان ضبط کرده اند. ابن مَنْجَوَیه (متوفی ۴۲۸) گفته که ابوساسان لقب او و ابومحمد کنیه اوست.
در منابع اهل سنّت و شیعه از حضین به عنوان فردی ثقه یاد شده است. حضین را شاعری زبان آور معرفی کرده اند. ابیات پراکنده ای از او در منابع آمده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس