کمال الملک

/kamAlolmolk/

فرهنگ اسم ها

لغت نامه دهخدا

کمال الملک. [ ک َ لُل ْ م ُ ] ( اِخ ) محمد غفاری ملقب به کمال الملک ، نقاش بزرگ ایران. در حدود سال 1264 هَ.ق. در کاشان دیده به جهان گشود. افراد خانواده کمال الملک غالباً هنرمند و عموی او صنیعالملک و برادر بزرگش ابوتراب از نقاشان معروف زمان خود بودند. وی در 15 سالگی از کاشان به تهران آمد و وارد مدرسه دارالفنون شد و سه سال در آن جا به کسب علم و هنر پرداخت و در پایان سال سوم ناصرالدین شاه برای بازدید از مدرسه دارالفنون بدان جارفته بود با دیدن یکی از تابلوهای وی که صورت اعتضادالسلطنه رئیس دارالفنون بود، مورد تشویق و تحسین ناصرالدین شاه قرار گرفت و دستور داد که در شمس العماره اطاقی به او بدهند تا با خیال آسوده در آنجا بکار پردازد. در این دوره که چهار سال طول کشید از طرف ناصرالدین شاه لقب نقاش باشی یافت. نقاشیهای وی در این دوره متجاوز از 170 تابلو است. در سال 1310 هَ. ق. لقب کمال الملک یافت و به دریافت نشانهای طلا و نقره مدرسه دارالفنون و گل کمر مرصع و حمایل از درجه سرتیپی و انواع خلعتها و شالهای گرانبها نایل گردید و در همین دوره تابلوی معروف تالار آیینه را کشید که از شاهکارهای هنر نقاشی و اولین تابلویی است که امضای «کمال الملک » در آن به چشم می خورد. کمال الملک در اوایل سلطنت مظفرالدین شاه سفری به اروپا رفت و در موزه های معروف اروپا از قبیل لوور و ورسای و رم به مطالعه ٔآثار هنری نقاشان بزرگ اروپا پرداخت و از روی تابلوهای آنان کپی کرد و بیشتر به کارهای روبنس و رامبراند و تی سین توجه یافت ، تعداد کپی های وی از آثار این هنرمندان به دوازده تابلو می رسد. مدت اقامت کمال الملک در اروپا در حدود سه سال به طول انجامید و به هنگام سفر دوم مظفرالدین شاه به اروپا، در موزه لوور پاریس به حضور وی رسید و بنابه دستور و تأکید وی به ایران بازگشت و مورد عنایت و توجه مظفرالدین شاه واقع شد. درسال 1321 هَ. ق. برای سیاحت و زیارت عتبات به بین النهرین رفت و تابلوهای معروف «یهودیان فالگیر بغدادی » و «زرگر بغدادی و شاگردش » و «میدان کربلا» یادگار این مسافرت است. در سال 1329 هَ. ق. مدرسه صنایع مستظرفه را تأسیس کرد و به تربیت شاگردان پرداخت. در این دو دوره چند تابلو کشید که معروفترین آنها صورت سردار اسعد بختیاری و دورنمای مغانک و دو تابلواز دماوند و سه تابلو از شمیران و کوه البرز و تابلوهای دیگر است که از آثار بسیار پخته و هنرمندانه وی بشمار می رود. کمال الملک تا سال 1306 هَ. ش. سرپرستی این مدرسه را بر عهده داشت اما در همین سال بعلت اشکالات مختلف که از سالهای پیش آغاز شده بود تقاضای استعفا و تقاعد کرد و در سال 1307 هَ. ش. به حسین آباد نیشابور رفت و تا آخر عمر در آنجا ماند. این عزلت و انزوا دوازده سال طول کشید تا سرانجام در مرداد ماه 1319 هَ. ش. بدرود زندگی گفت و در مقبره شیخ عطار به خاک سپرده شد. ( نقل از مقاله عبدالحسین نوایی در مجله اطلاعات ماهانه سال سوم شماره های 4 و 5 ). ورجوع به مردان خودساخته صص 104-117 و پیام نو، سال دوم ، شماره 10 صص 81- 92 و مجله یغما سال سوم صص 338 - 342 و 361 - 365 و مجله یادگار سال دوم شماره 8 صص 62- 71 و سالنامه دنیا، شماره 8 صص 126 - 128 شود.

فرهنگ فارسی

سمیرمی علی بن احمد بن حرب از مشاهیر نویسندگان فارسی ( ف . ۵۱۶ ه ق . ) . وی وزیر محمود بن محمد بن ملکشاه شد . نام او را در جزو کارداران دولت سنجر نیز نوشته اند .

دانشنامه عمومی

کمال الملک (نقاشی). پرتره نیم رخ کمال الملک نقاشی رنگ روغن اثر کمال الملک است. این نقاشی بر روی کرباس و در سال ۱۳۰۴ خورشیدی کشیده شده است.
عکس کمال الملک (نقاشی)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

محمد غفّاری ( ۱۲۲۶ تا ۲۷ مرداد ۱۳۱۹ ) ، معروف به کمال المُلک، نقاش نامدار ایرانی در دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی بود. وی از مشهورترین و پرنفوذترین شخصیت های تاریخ معاصر ایران به شمار می آید. کمال الملک برادرزاده صنیع الملک، و یکی از اعضای لژ فراماسونری ایران موسوم به لژ بیداری بود.
...
[مشاهده متن کامل]

محمد غفاری، دومین پسر میرزابزرگ خان، از صاحب منصبان و کشاورزان خاندان معروف غفاری کاشان، و حاجیه مریم بیگم از خاندان معروف شیبانی این شهر بود. تاریخ تولد کمال الملک، ۱۲۲۶ هجری قمری است. از سوی دیگر، دوستان، شاگردان و زندگی نامه نویسان، تاریخ تولدش را میان ۱۸۴۸ تا ۱۸۶۳ میلادی گفته اند. ۱۸۴۸ را بیشتر زندگی نامه نویسان درست می دانند، و ۱۸۶۳، در آگهی ترحیم برادر کمال الملک، ابوتراب، در روزنامه شرف آمده است. این، بیشتر به سبب پاسخ نادرست خود کمال الملک درباره تاریخ تولدش است، که نشان می دهد «او در سال های نخستین سلطنت ناصرالدین شاه زاده شد».
کمال الملک از خانواده ای بود که از دوره افشاریه چندین هنرمند در آن بودند. او سال های نخستین زندگی را در مِلک پدری در روستای کله ، ۴۲کیلومتری کاشان، گذراند. برای همین، امروزه این روستا، روستای کمال الملک نامیده می شود. تحصیلات ابتدایی را در مکتب زادگاهش گذراند. پس از آن، پدر کمال الملک، که حرفه اش هم چون نیاکانش، نقاشی بود، او را با برادر بزرگش به تهران فرستاد تا در دارالفنون در رشته نقاشی ادامه تحصیل دهند.
محمد غفاری در ۱۲سالگی با برادرش به تهران رفت. سه سال تحصیل آن ها در دارالفنون موفقیت آمیز بود. ناصرالدین شاه هنگام بازدید از دارالفنون از تابلویی که او از چهره اعتضادالسلطنه، رئیس وقت دارالفنون، کشیده بود، خوشش آمد و دستور داد او را به عنوان نقاش دربار استخدام کنند.
محمد غفاری از نخستین تحصیل کردگان ایرانی در فرنگ و از افراد پرنفوذ دوره قاجار بود. او با خواهر مفتاح الملک، یکی از مقامات دربار، ازدواج کرد، و از او دارای دختری به نام نصرت و پسری به نام حسین علی خان شد.
او با حضور در دربار، نخست، «خان»، و سپس «پیش خدمت مخصوص» شد. پس از چندی ناصرالدین شاه، شیفته آثار او شد و خود به شاگردی او درآمد؛ و پس از این، او را در آغاز، «نقاش باشی» و سپس، «کمال الملک»، لقب داد. لقب «کمال الملک»، پیشنهاد محمدحسین فروغی بود. کمال الملک در مدت حضور در دربار، ۱۷۰ تابلو کشید که معروف ترین آن ها، تالار آینه است، و نخستین تابلویی ست که آن را به نام «کمال الملک» امضا کرده است.

کمال الملککمال الملککمال الملککمال الملککمال الملککمال الملک
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/کمال‌الملک

بپرس