پسران بنی اسرائیل

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پسران بنی اسرائیل (قرآن). در آیات مختلف قرآن کریم که بحث قوم بنی اسرائیل و فرعونیان مطرح شده، آمده است فرعونیان پسران بنی اسرائیل را ذبح می کردند.
پسران بنی اسرائیل، به دست فرعونیان ذبح می شدند.واذ نجینـکم من ءال فرعون... یذبحون ابناءکم...(و (نیز به یاد آورید) آن زمان که شما را از چنگال فرعونیان رهایی بخشیدیم؛ که همواره شما را به بدترین صورت آزار می دادند: پسران شما را سر می بریدند؛ و زنان شما را (برای کنیزی) زنده نگه می داشتند. و در اینها، آزمایش بزرگی از طرف پروردگارتان برای شما بود.)
تفسیر آیه فوق
ان فرعون علا فی الارض وجعل اهلها شیعا یستضعف طـائفة منهم یذبح ابناءهم...(فرعون در زمین برتری جویی کرد، و اهل آن را به گروه های مختلفی تقسیم نمود؛ گروهی را به ضعف و ناتوانی می کشاند، پسرانشان را سر می برید و زنانشان را (برای کنیزی و خدمت) زنده نگه می داشت؛ او به یقین از مفسران بود!) " علو" در زمین کنایه از ستمگری و بلندپروازی است. و کلمه" شیع" جمع" شیعه" و به معنای فرقه است، در مجمع البیان گفته: " کلمه" شیع" به معنای فرقه ها است، و هر فرقه یک شیعه است، و اگر شیعه نامیدند، بدین جهت است که بعضی بعض دیگر را پیروی می کنند" . و گویا مراد از اینکه فرمود: " فرعون اهل زمین را شیعه شیعه کرد"، این باشد که اهل زمین را- که گویا منظور از آنان اهل مصر باشد، و الف و لام در" الارض" برای عهد بوده باشد- از راه القای اختلاف و تفرقه افکنی دسته دسته کرد، تا کلمه آنان متفق نشود، و یک دل و یک جهت نباشند، تا نتوانند بر او بشورند، و علیه او قیام نموده و امور را بر او دگرگون سازند، آن طور که عادت همه ملوک است، که چون می خواهند قدرت خود را گسترش داده و سلطنت خود را تقویت کنند، این نقشه را به کار می برند. و کلمه" یستحیی" از" استحیاء" است، که به معنای زنده نگاه داشتن است.
امتحان بزرگ بنی اسرائیل
کشته شدن پسران بنی اسرائیل، امتحانی بزرگ و سخت برای آنان بود.واذ نجینـکم من ءال فرعون... یذبحون ابناءکم... و فی ذلکم بلاء من ربکم عظیم. واذ انجینـکم من ءال فرعون یسومونکم سوء العذاب یقتلون ابنآءکم ویستحیون نسآءکم وفی ذلکم بلآء من ربکم عظیم. ((به خاطر بیاورید) زمانی را که از (چنگال) فرعونیان نجاتتان بخشیدیم! آنها که پیوسته شما را شکنجه می دادند، پسرانتان را می کشتند، و زنانتان را (برای خدمتگاری) زنده می گذاشتند؛ و در این، آزمایش بزرگی از سوی خدا برای شما بود.) واذ قال موسی لقومه اذکروا نعمة الله علیکم اذ انجـیکم من ءال فرعون یسومونکم سوء العذاب ویذبحون ابنآءکم ویستحیون نسآءکم وفی ذلکم بلاء من ربکم عظیم. از ظاهر آیه بر می آید که جمله" و فی ذلکم" اشاره به شکنجه هایی باشد که بنی اسرائیل از آل فرعون می دیدند. بعضی از مفسرین گفته اند: این آیه خطاب به اسرائیلی های زمان رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلّم است، و برایشان منت می گذارد آن رفتاری را که خداوند با پدران ایشان در زمان فرعون کرده بود، و لیکن مناسب تر با سیاق کلام این است که خطاب به همان بنی اسرائیل زمان فرعون بوده باشد که چنان نعمت بزرگی را از یاد برده و نجات از آن بلای عظیم را فراموش کردند، و از این قبیل خطاب ها یعنی خطاب به مردمی که در زمان خطاب وجود نداشته اند در قرآن یافت می شود.
حفظ نظام فرعونی
...

پیشنهاد کاربران

بپرس