ورزش

/varzeS/

مترادف ورزش: بازی، نرمش، تمرین، مشق، ممارست، اسب سواری، بسکتبال، پرش، پیاده روی، دو، شنا، فوتبال، کشتی، والیبال، هندبال

معنی انگلیسی:
athletics, exercise, gym, physical education, sport, gymnastics, training

لغت نامه دهخدا

ورزش. [ وَ زِ ] ( اِمص ، اِ ) ورزیدن. ( برهان ) ( آنندراج ). رجوع به ورزیدن شود. || اجرای مرتب تمرینهای بدنی به منظور تکمیل قوای جسمی و روحی. ( فرهنگ فارسی معین ). || کسب. ( منتهی الارب ). اکتساب. ( یادداشت مؤلف ). به دست کردن. به دست آوردن. حاصل کردن. تحصیل. اندوختن. گرد آوردن. عمل کردن. کار کردن. ( فرهنگ فارسی معین ) :
که چندین بورزید مرد جهود
چو روزی نبودش ز ورزش چه سود.
فردوسی.
هر کار که تو در جهان از بهر مرادی و شهوتی بکنی هم از آن وجه بر تو رنجی مستولی شود که ترا از ورزش آن پشیمان کند. ( کتاب المعارف ).
|| زرع. کشت. ( یادداشت مؤلف ) :
بماندند پیران بی پا و پر
بشد آلت ورزش و ساز و بر.
فردوسی.
|| شغل. عمل. حرفه. سعی. کار. ( ناظم الاطباء ). پیشه. ( فرهنگ فارسی معین ). کار با مشقت و تعب. محنت. ( ناظم الاطباء ) :
بشد رأی و اندیشه و کشت و ورز
که مردم ز ورزش همی گیرد ارز.
فردوسی.
شما دیر مانید و خرم بوید
به رامش سوی ورزش خود شوید.
فردوسی.
به مطبخ هوس و فکرت تو بی ورزش
هزار بره ناپخته هست و ناخورده.
سوزنی.
|| تمرین و مشق. ( یادداشت مؤلف ). ملکه. پراتیک. هرکاری که بسیار و پی درپی کنند برای آنکه در آن هنرمند و کامل شوند. ( آنندراج ). مداومت دادن در هر کاری. ( ناظم الاطباء ) :
با بلاهای دوست ورزش کن
خویشتن را بلندارزش کن.
اوحدی.
هرچه ورزش کنی همانی تو
نیکویی کن اگر توانی تو.
اوحدی.
|| کوشش و جهد. || فایده. حاصل. منفعت. || پرهیز. اجتناب. || زهد. || ریاضت و حرکات و اعمال مخصوصه که برای قوت اعمال بدنی همه روزه به جای می آورند. ( ناظم الاطباء ).

فرهنگ فارسی

ورزیدن
( اسم ) ۱ - عمل کردن کار کردن . ۲ - حصول . ۳ - کاشت زراعت : کسی را کجا تخم یا چارپای بهنگام ورزش نبودی بجای . ( شا ) ۴- عمل کار. ۵- شغل حرفه پیشه : شما دیر مانید و خرم بوید به رامش سوی ورزش خود شوید . ) ( شا ) ۶- اجرای مرتب تمرینهای بدنی بمنظور تکمیل قوای جسمی و روحی .

فرهنگ معین

(وَ زِ ) ۱ - (اِمص . ) تمرین ، کار پیاپی و مرتب . ۲ - (اِ. ) انجام حرکات بدنی خاص برای تقویت عضلات .

فرهنگ عمید

۱. کار پیاپی.
۲. پیاپی کردن کاری برای تمرین و عادت.
۳. حرکت دادن پیاپی اعضای بدن برای تقویت اعصاب و عضلات، هرگونه عمل و حرکتی که برای تقویت اعضا و به منظور حفظ تندرستی به تنهایی یا دسته جمعی انجام داده می شود.

فرهنگستان زبان و ادب

{sport} [ورزش] 1. هرگونه فعالیت تفریحی یا رقابتی، با وسیلۀ ورزشی یا بدون آن، که مستلزم میزانی از فعالیت جسمانی و مهارت باشد 2. در المپیک، یک یا چند رشته که زیر نظر یک فدراسیون بین المللی قرار دارد

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ورزش عاملی برای حفظ سلامتی و تامین نیازهای آدمی لازم است، و اسلام برای تندرستی و سلامتی ارزش زیادی قائل است. اوج توان جسمی و قدرت ورزشکار باید به جایی برسد که عمل به ارزش های انسانی را برای خود تکلیف و سرمشق بداند و سرلوحه زندگی خود قرار دهد.
رسیدن به سلامتی جسم و جان، از اموری است که انسان همیشه درپی آن بوده و هست. دین اسلام همواره به عنوان یک دین کامل و جهان شمول به تمامی زوایای یک زندگی سالم می اندیشد و همه راه های منتهی به سعادت دنیا و آخرت را برشمرده است. ارزش تندرستی را بیان می کند؛ حفظ بهداشت را لازم می داند و به ورزش و توجه به آن اهمیت داده است. اساساً حرکت، لازمه زندگی است. حرکت، جنب وجوش، افت وخیز و جهش و پرش و دویدن، عاملی برای حفظ سلامت، پویایی، بالندگی و نشاط است. سکون، نه تنها مانع رشد است، بلکه زیان های فراوانی به بار می آورد و بیماری های جسمی و روحی فراوانی را درپی دارد. با گذشت زمان و ماشینی شدن زندگی انسان و جایگزین شدن صنعت به جای بسیاری از فعالیت های جسمی و بدنی، نقش ورزش، آشکارتر شده است و در نتیجه رویکرد به کارهای ورزشی باید بیشتر شود. امروزه، نگاه به ورزش، متفاوت و انگیزه های پرداختن به آن نیز گوناگون است، ولی باید دانست که ورزش امری بی ارزش یا صرفاً سرگرم کننده و مایه گذران وقت نیست، بلکه بخشی از برنامه های لازم زندگی به شمار می رود که با مفاهیمی مانند: تندرستی، بهداشت، رشد، نشاط، آگاهی، سلامت روان و غیر آن ارتباط نزدیکی دارد. بی شک ورزش برای تامین نیازهای آدمی لازم است، ولی گاهی نیازهایی به وجود می آید که ضرورت پرداختن به ورزش را دو چندان می سازد.در مبارزه با سختی ها و مشکلات و نیز در رویارویی با دشمنان، آماده بودن جسمانی نیز برای رویارویی با این ناهنجاری ها امری ضروری به نظر می رسد. قرآن کریم در سفارش به افراد باایمان در آماده سازی خویش می فرماید:«هرچه در توان دارید نیرو و سلاح و اسب های ورزیده برای مقابله با دشمنان آماده سازید تا به وسیله آن دشمن خدا و دشمن خویش را بترسانید. » بنابراین، انسان باید ورزش را به عنوان جزئی از برنامه های روزانه خویش قرار دهد و از فایده های جسمی و روحی آن بهره مند شود.
انواع ورزش ها
امروزه ورزش، یکی از ضروریات زندگی است. این ضرورت از دو بعد فردی و اجتماعی، قابل بررسی است. اصولاً زندگی شهرنشینی، دوری از طبیعت، استفاده از غذاهای مصنوعی، نداشتن فعالیت بدنی لازم، آلودگی محیط زیست، عموم مردم را با شرایطی روبه رو می سازد که ره آورد آن چیزی جز ضعف و ناتوانی جسمی و افسردگی روحی و روانی نیست.ناگفته نماند که ارزش های مورد پذیرش هر جامعه تعیین کننده نوع فعالیت ها، روش ها و رشته های ورزشی در آن است. با مطالعه اقوام و ملت ها درمی یابیم که بعضی از ورزش ها، جایگاهی ارزشمند دارند. از بعضی دیگر نیز استقبال چندانی صورت نمی گیرد. در زمان حیات معصومین نیز مانند هر دوره دیگر، بعضی از ورزش ها رونق بیشتری داشته و مورد توجه بوده است. برای مثال، ارزش تیراندازی به آن اندازه است که پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله وسلّم) می فرماید: «عَلِّموا بَنیکُم الرَّمی فاِنَّه نِکایَةُ العَدُوّ؛ تیراندازی را به پسران تان بیاموزید که موجب شکست دشمن است». در اخبار دیگری از ائمه معصومین (علیهم السّلام) آمده که ورزش کشتی نیز همواره مورد تشویق ایشان بوده است. حضرت ابوطالب (علیه السّلام) فرزندان خود و برادرزاده هایش را جمع می کرد و آنها را به کشتی گرفتن وا می داشت و دیده می شد که حضرت علی (علیه السّلام) که کودکی بیش نبود با برادران و پسرعموهای خود کشتی می گرفت و بزرگ و کوچک شان را بر زمین می زد. همچنین، درباره اسب سواری و اسب دوانی نیز در اسلام سفارش بسیاری شده است. به گونه ای که پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و آله وسلّم) فرمود: «بهترین سرگرمی نزد خداوند، اسب دوانی و تیراندازی است». امام صادق (علیه السّلام) نیز شادابی را ده چیز می داند که یکی از آنها را سوارکاری می شمارد. شنا نیز از دیگر ورزش های مورد توجه اسلام است که آن را نشاط آور و عاملی برای سلامتی جسم و روح می داند. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) می فرماید: «حق فرزند بر پدرش این است که ... به او شنا کردن بیاموزد». جالب است بدانیم که امروزه پیاده روی به عنوان بهترین ورزش برای درمان بیماری ها شمرده شده و این حقیقتی است که پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) نیز درباره آن فرموده است: «خَیْرُ ما تَداوَیْتُمْ بِهِ الْمَشْیُ؛ بهترین چیزی که خود را با آن درمان می کنید، پیاده روی است». بخشی از آموزه های دیگر دینی بر رشته شمشیرزنی تاکید دارد. به گونه ای که امام علی (علیه السّلام) درباره تاثیر روانی حرکات رزمی بر حریف می فرماید: «با یاری گرفتن از گام های خویش، ضربت تیغ را کاری تر کنید». در روایتی از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) پرتاب نیزه نیز مورد تایید قرار گرفته است: «مسابقه در تیراندازی جایز است». در نهایت، دویدن و وزنه برداری نیز از ورزش های مورد توجه آموزه های دینی است. البته این بدان معنا نیست که اسلام به ورزش های دیگر، به ویژه رشته های جدیدی که با توجه به احکام فقهی و شرایط زمانی و مکانی مورد تایید قرار گرفته است، اهمیت ندهد. هرچند ورزش هایی هم وجود دارند که به سبب عوارض جانبی آن، از دایره تایید شرعی خارج شده اند.
ورزش و سلامتی
بدن به عنوان مرکب روح است و رابطه تنگاتنگی میان جسم و جان وجود دارد، به گونه ای که ضعف و ناتوانیِ هریک بر دیگری تاثیر مستقیم دارد و برای رسیدن به کمال، پاس داشت هر دو بُعد ضرورت دارد. سلامتی آن قدر اهمیت دارد که حضرت علی (علیه السّلام) می فرماید: «الصِّحَّةُ اَفْضَلُ النِّعَمْ؛ سلامتی بالاترین نعمت است». سلامتی، نعمت پربهایی است که اگر دچار کاستی شود، شیرینی های زندگی تبدیل به تلخی می گردد و انسان زمین گیر می شود. انسان های باایمان نسبت به حقوقی که بر گردن دارند، احساس وظیفه می کنند و از جمله حقوق، حق اعضا و جوارح بر انسان است، چنان که امام سجاد (علیه السّلام) در رسالة الحقوق به این حق اشاره می کند و می فرماید: «اِنّ لِجَسَدِکَ عَلَیْکَ حَقّاً؛ بدن تو بر تو حقی دارد». بی شک، یکی از راه های ادای حق اعضا، ورزش است. پس باید با ورزش، پاسدار سلامتی بدن باشیم. در قرآن مجید نیز داشتن نیروی بدنی، مایه برتری شمرده شده است. برای مثال، در انتخاب رهبر برای قوم، حضرت شموئیل برای مبارزه با جالوت، فردی به نام طالوت برگزیده شد که یکی از ویژگی هایش قدرت جسمی او بود.ناگفته نماند که در روایتی از نبی اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) نیز آمده است که: «نزد خداوند، مؤمن قوی، از مؤمن ضعیف بهتر و محبوب تر است».
ورزش و شادابی
...

دانشنامه عمومی

وَرزِش به همه گونه های فعالیت فیزیکی بدن گفته می شود که شرکت کنندگان آن می توانند به صورت منظم و سازمان یافته یا گاه به گاه در آن شرکت کنند و از آن برای بهبود تناسب اندامشان و تعادل روان یا فراهم آوردن سرگرمی و تفریح بهره ببرند. ورزش می تواند به صورت رقابتی برگزار شود که در این صورت باید بر پایهٔ رشته قوانینی که مورد توافق همگان است، یک یا چند برنده در آن مشخص گردد که در این گونه ورزش ها شرکت کنندگان باید درجه ای از توانمندی های مربوط به آن رشته به ویژه در رده های بالاتر را داشته باشند. ورزش به دو دسته کلی بخش می شود:[ ۱] [ ۲]
ورزش انفرادی
• ورزش تیمی
هم اکنون با در نظر گرفتن ورزش های تک نفره، صدها رشتهٔ ورزشی وجود دارد. ورزش های گروهی می تواند افراد را در قالب دو یا چند گروه دسته بندی کند و تیم ها با هم رقابت کنند. گونه هایی از فعالیت های غیر فیزیکی وجود دارد که گاهی آن ها را به ورزش نسبت می دهند و به آنها ورزش فکریگفته می شود؛ برای نمونه می توان به ورق بازی و بازی های تخته ای و فکری اشاره کرد.
تعریف ورزش به هدف و منظور از انجام آن بستگی دارد:
برای نمونه رقابت های شنا که در برابر هزاران نفر در یک استخر سرپوشیده ویژهٔ مسابقات انجام می گیرد یک گونه از ورزش به شمار می رود در حالی که شنا در یک استخر معمولی یا در دریا یک تفریح شمرده می شود. رشته های فراوانی در ورزش وجود دارند و مردم زمان و هزینه زیادی را چه به عنوان شرکت کننده و چه به عنوان تماشاگر صرف ورزش می کنند. ورزش و ورزش کردن طی سالیان طولانی از قالب یک تفریح و سرگرمی به قالب یک حرفه و فعالیت درآمده است و تعداد بی شماری از ورزشکاران حرفه ای در سراسر جهان از طریق ورزش به ثروت رسیده اند. این یکی دیگر از ویژگی های ورزش به شمار می آید. امروزه ورزش زنان نیز جایگاه ویژه ای در مجامع بین المللی پیدا کرده است. ولی با این وجود به ورزش بانوان آنگونه که در خور آن باشد توجه نمی شود که امید است در آینده ای نزدیک حمایت های ویژه ای از آن به عمل آید.
واژهٔ ورزش که از دیرباز معنای تمرین و ممارست داشت. هنگام تصویب «قانون ورزش اجباری در مدارس» در ۱۶ شهریور ماه ۱۳۰۶ خورشیدی به طور رسمی به معنای امروزی وارد قاموس واژگان دولتی ایران شده است. توسعهٔ ورزش ها، با توجه به گذشتهٔ کامل آن ها، مطالب مهمی را دربارهٔ دگرگونی های اجتماعی و دگرگونی های خود ورزش ها آشکار می نمایند.
عکس ورزشعکس ورزشعکس ورزشعکس ورزشعکس ورزشعکس ورزش
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

ورزش (sport)
ورزش اسبدوانی
ورزش اسبدوانی
فعالیت به منظور تمرین یا تفریح، به شکل انفرادی یا گروهی، اغلب شامل آزمون توانایی های بدنی و معمولاً به صورت بازی های رقابتی. ورزش های بسیار متنوعی وجود دارد، ولی می توان آن ها را در ۴ گروه دسته بندی کرد: ورزش های قهرمانی مانند شنا، ژیمناستیک و رشته های مختلف دو و میدانی، ورزش های مسابقه ای که مستلزم استفاده از وسایل حمل و نقل هستند مانند اسب دوانی، دوچرخه سواری، موتورسواری؛ ورزش های رزمی نظیر جودو و کشتی، و ورزش های توپی مانند بیس بال، تنیس و فوتبال. خاستگاه بسیاری از ورزش ها را مصر یا یونان باستان می دانند. برای مثال گمان می رود که اسب دوانی در تعقیب شکار با استفاده از سگ در ۳۰۰۰ پ م در مصر معمول بوده و مسابقۀ کشتی در ۳۰۰۰ سال پ م در بین النهرین سرزمینی که امروزه عراق نام دارد برگزار می شده است. شکلی از هاکی کمابیش در ۲۰۵۰ پ م در مصر وجود داشته و مشت زنی، دوومیدانی و شمشیربازی بیش از ۴هزار سال پیش شناخته شده بودند. تعدادی از بازی های توپی امروزی مشتق از بازی هایی هستند که در اواخر قرون وسطا در اروپا بازی می شده اند؛ مثلاً در فرانسۀ قرن ۱۲ بازی لاسول ابداع شده بود و در آن ۲ تیم با هم به مبارزه می پرداختند تا توپی را به درون دروازه ای برانند. در قرن چهاردهم استول بال به وجود آمد که پدر بیس بال و کریکت بود. تحول بیشتر ورزش ها از شکل تفریحی به صورت رقابتی در قرون ۱۸ و ۱۹ اتفاق افتاد و رشته هایی نظیر کریکت، فوتبال، فوتبال راگبی، گلف و تنیس با اقبال روزافزون روبرو شدند. کریکت در اواخر قرن ۱۸ شهرت پیدا کرد و نخستین باشگاه های فوتبال در دهۀ ۱۸۲۰ تشکیل شدند و اولین لیگ فوتبال در ۱۸۸۸ شکل گرفت. اگرچه بیشتر رشته های ورزشی در حال حاضر به صورت حرفه ای برگزار می شوند و تولید درآمد می کنند، رشته های بسیاری نظیر شنا، فوتبال، دوچرخه سواری در قالب آماتوری نیز سازمان دهی می شوند. در قرن بیستم پخش تلویزیونی رقابت ها منجر به برگزاری مسابقات بیشتر در هر رشته شده است. همچنین تلویزیون به رشد و گسترش بسیاری رشته های ورزشی کمک کرده است.

مترادف ها

exercise (اسم)
تمرین، ورزش، مشق

play (اسم)
بازی، تفریح، نمایش، ورزش، نمایشنامه، نواخت، لهو، نواختن ساز و غیره، سرگرمی مخصوص

sport (اسم)
بازی، سرگرمی، شوخی، ورزش، الت بازی، نمایش تفریحی، شکار و ماهیگری و امثال آن

pastime (اسم)
سرگرمی، تفریح، ورزش، مشغولیات، کار وقت گذری

callisthenics (اسم)
ورزش، ورزش سبک

practice (اسم)
عادت، عمل، تمرین، ممارست، ورزش، عرف، مشق، تکرار، برزش

exercitation (اسم)
تمرین، استعمال کردن، ورزش، تمرین دادن، بکارانداختن

practice (فعل)
عمل کردن، ورزش، تمرین کردن، ممارست کردن، برزیدن

practise (فعل)
ورزش، تمرین کردن، ممارست کردن، برزیدن

فارسی به عربی

تمرین , ریاضة , ممارسة

پیشنهاد کاربران

*ورزش که امید زندگی می باشد
آیین و روید زندگی می باشد
آنجا که تمدن ساختارِش یابد
ورزش به نوید زندگی می باشد
شهرام*
ورزشت. کورشت. خورشت. آرشت. پیشاماکابران تا پایماکاربران و تا پساماکاربران چه روندی بر واژگان و گذارده ها از نهاد و گزارهء آنها روا خواهد شد.
رشته ورزشی � صمد نیکخواه بهرامی� :بسکتبال
"شهراوندی و شهراوردی".
"به دور از شهراشوبی. "
ورزش ها در جهان می رسانند که مردم به شهراوردی دل بستگی دارند و؛
ارزشی به شهراشوبی نمیدهند.
ورزش نخست و اوّل ملّی ما در ایران ورزش کشتی می باشد.
ورزش نخست واوّل جهانی ما در ایران توپا میباشد.
همهء ورزش ها باارج وارزش هستند.
همهء ورزش ها ناب می باشند.
ورزشها در لری بختیاری
توپَ:توپ
توو وازی:فوتبال
لِی لَغَّد:تکواندو
کَلاگُمبَلی:ژیمنستیک
دَس وُر زَمبیل:بسکتبال
توپَ وُر آستِمُو:والیبال
مُست وَنی:بکس
از ورزشها:سپکتاکرا
اسپرت
ورزش ب زبان سنگسری
مشق meshegh
واژه ورزش
معادل ابجد 513
تعداد حروف 4
تلفظ varzeš
معادل انگلیسی sport
مرتبط با ورزش
نقش دستوری اسم
ترکیب ( اسم مصدر )
مختصات ( وَ زِ )
آواشناسی varzeS
الگوی تکیه WS
شمارگان هجا 2
...
[مشاهده متن کامل]

منبع واژه های مصوّب فرهنگستان
فرهنگ فارسی معین
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
واژه ورزش از ریشه ی دو واژه ی پارسی یعنی ورزیدن وبرزیدن پارسی درست شده است.
واژه ورزیدن
معادل ابجد 277
تعداد حروف 6
تلفظ varzidan
ترکیب ( مصدر لازم ) [پهلوی: varzītan] ‹برزیدن›
مختصات ( وَ دَ ) ( مص ل . )
منبع فرهنگ فارسی معین
فرهنگ فارسی هوشیار
واژه برزیدن
معادل ابجد 273
تعداد حروف 6
تلفظ barzidan
ترکیب ( مصدر متعدی ) [پهلوی: varžītan] ‹ورزیدن› [قدیمی]
مختصات ( بَ دَ ) ( مص م . )
منبع فرهنگ فارسی عمید
فرهنگ فارسی هوشیار

معنی به فارسی : حرکاتی که به بدن کمک میکنه سالم باشه
معنی به انگلیسی : ( Some motions that help body be healthy ( exercise
مثال : At school we do exercise
در مدرسه ما ورزش می کنیم
Exercise => ورزش
Body activities
اموزش در توسعه و مراقبت از بدن اعم از تمرینات ساده
Sport
وورش به معنی دویدن است
وورش به تنامی گروه هاى فعالیت فیزیکى بدن کفته می سود
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ١٧)

بپرس