هیجان

/hayajAn/

مترادف هیجان: اضطراب، تلاطم، شور، غضب، غلیان

متضاد هیجان: آرامش

برابر پارسی: شور، جوش و خروش

معنی انگلیسی:
ado, emotion, excitement, ferment, fever, fire, flutter, headiness, heat, drama, intensity, liveliness, madness, raciness, sensation, stir, suspense, thrill, twitter, wildness, tension, lather, bang, razzmatazz

لغت نامه دهخدا

هیجان. [ هََ ی َ ] ( ع مص ) هیج. هیاج. برانگیخته شدن. ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ) ( المصادر زوزنی ) ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ). انگیخته شدن. ( تاج المصادر بیهقی ). || برانگیختن. ( اقرب الموارد ). رجوع به هیج و هیاج شود. || ( اِمص ) جوش. جوشش. شور. ( یادداشت مرحوم دهخدا ).
- هیجان انگیز؛ شورانگیز.
- هیجان دم :
یک نیمه رخش زرد و دگر نیمه رخش سرخ
این را هیجان دم و آن را یرقان است.
؟
|| خشم و غضب.( فرهنگ فارسی معین ).

فرهنگ فارسی

برانگیخته شدن، مضطرب شدن، بجوش وخروش آمدن
( مصدر ) ۱- آشفته شدن . ۲- برانکیخته گشتن اضطراب . ۳- ( اسم ) خشم غضب .

فرهنگ معین

(هَ یَ ) [ ع . ] (مص ل . ) ۱ - آشفته شدن . ۲ - برانگیخته شدن ، اضطراب . ۳ - (اِ. ) خشم ، غضب .

فرهنگ عمید

۱. برانگیخته شدن، مضطرب گشتن، به جوش وخروش آمدن.
۲. اضطراب، جوش وخروش.

فرهنگستان زبان و ادب

{emotion} [روان شناسی] حالت برانگیختگی ای که با تغییرات بدنی و احساسی همراه است و ممکن است به بروز حرکت یا عملی منجر شود که نمایانگر نوع و شدت هیجان عارض شده بر فرد است

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] هیجان (روان شناسی). یکی از مباحث مطرح در روان شناسی، بحث هیجان است. اصطلاح هیجان از ریشه لاتین Emovere به معنی حرکت، تحریک و حالت تنش مشتق شده است. هیجان در زبان متداول با شور، احساس، انفعال و عاطفه معادل است.
در حال حاضر دو نوع کاربرد برای واژه هیجان وجود دارد: ۱ـ اصطلاحی پوششی برای تعداد نامعینی از حالات ذهنی. این همان معنایی است که ضمن صحبت از عشق، ترس و نفرت مورد نظر است. ۲ـ برچسبی برای زمینه ای از تحقیقات علمی که به بررسی عوامل محیطی، فیزیولوژیکی و شناختی این تجربیات ذهنی می پردازد.
مفاهیم ضمنی واژه هیجان
علاوه بر این کاربردها، اصطلاح هیجان مفاهیم ضمنی دیگری نیز دارد: حالات هیجانی به طور طبیعی، حاد تلقی می شوند و این حالات، تجارب ذهنی هستند که با احساسات تفاوت داشته و از نظر رفتاری با آشفتگی و اضطراب همراه هستند.
پورافکاری، نصرت ا...، فرهنگ جامع روان شناسی – روان پزشکی، تهران، فرهنگ معاصر، ۱۳۷۳، جلد ۱، ص۴۹۵.
هر هیجان شامل شناخت ها، اعمال و احساسات می باشد و تمامی هیجانات این مراحل را طی می کنند. ۱ـ احساس درون ذهنی۲ـ تحریک دستگاه خودکار۳ـ ارزیابی شناختی از موقعیت۴ـ ابراز هیجان۵ـ واکنش عمومی۶ـ گرایش عملی که مقدار هیجانی که از احساسی ناشی می شود و به صورت رفتار خاصی بروز می کند به تجربه فرد بستگی دارد.
اتکینسون، ریتال ال و همکاران، زمینه روان شناسی، رفیعی و همکاران، تهران، ارجمند، ۱۳۸۴، چاپ پنجم، جلد ۲، ص۵۱ - ۵۲.
...

دانشنامه عمومی

هیجان ( به انگلیسی: Emotion ) در روان شناسی معمولاً به احساس ها و واکنش های عاطفی گفته می شود. آمیگدال در مغز، ورودی های احساسی را پردازش می کند و پاسخ مناسب به آن ورودی را شکل می دهد. [ ۱] هر هیجان از سه مؤلفهٔ اساسی برخورد است:
• مؤلفهٔ شناختی، افکار، باورها و انتظارهایی که نوع و شدت پاسخ هیجانی را تعیین می کنند. آنچه برای یک فرد فوق العاده لذت بخش است، ممکن است برای دیگری کسل کننده یا آزاردهنده باشد.
• مؤلفهٔ فیزیولوژیکی که شامل تغییرات جسمی در بدن است. برای مثال، هنگامی که بدن از نظر هیجانی به واسطهٔ ترس یا خشم برانگیخته می شود، ضربان قلب زیاد می شود، مردمکها گشاد می شوند و میزان تنفس افزایش می یابد. اکثر هیجان ها شامل یک انگیختگی کلی و غیر اختصاصی دستگاه عصب هستند. با این حال در سال ۲۰۰۷ پس از انجام آزمایش های گوناگون روی میمونها محققان به این نتیجه رسیدند که مدارهای عصبی متفاوتی در آمیگدال برای پردازش دو هیجان ترس و غافلگیری فعال می شوند. [ ۲]
• مؤلفهٔ رفتاری، به حالت های مختلف ابراز هیجان ها اشاره می کند. جلوه های چهره ای، حالت های اندام و حرکت های بیانگر، و آهنگ صدا همراه با خشم، لذت، شادی، غم، ترس و هیجان های دیگر تغییر می کنند.
• جلوهٔ چهره ای مهم ترین شکل ارتباط هیجانی هستند. بررسی هایی که صورت گرفته اند، نشان می دهند که برخی از جلوه های خاصِ چهره ای، ذاتی هستند؛ و بنابراین، در همه جای دنیا آن ها را می شناسند.
• هیجان ها متشکل از الگوهای پاسخ های فیزیولوژیکی و رفتارهای مخصوص به نوع هستند؛ و در واقع غالباً از نظر مردم هیجان همان احساسی است که به فرد دست می دهد؛ ولی هیجان یک رفتار است نه یک تجربهٔ خصوصی و پدیده ای است که در بقای نوع و تولید مثل نقش دارد.
• از علایم هیجان می توان به تپش قلب و بالا رفتن فشار خون اشاره کرد.
باید متوجه بود که معنای عواطف و احساسات در گذر زمان دستخوش تغییراتی شده است. به خصوص در متن های ترجمه شده به فارسی باید توجه داشت که صحبت از کدام یک از آن دو است. برای مثال در فرهنگ استنفورد بیان شده است: برای عاطفه ای مثل ترس هنگام رو به رو شدن با یک خرس می توان اجزای منطقی مختلفی در نظر گرفت؛ جزء ارزیابانه ( تشخیص این که خرس خطرناک است ) ، جزء فیزیولوژیکی ( افزایش ضربان قلب و فشار خون ) ، جزء پدیدارشناسانه ( احساس ناخوشایند ) ، جزء قابل دیدن ( گشاد شدن مردمک ) ، جزء رفتاری ( میل به فرار ) ، وجزء ذهنی ( افزایش تمرکز ) اما کدام یک جزء اساسی عاطفه تلقی می شود؟
عکس هیجانعکس هیجانعکس هیجانعکس هیجانعکس هیجان

هیجان (آلبوم کارلی ری جپسن). هیجان ( انگلیسی: Emotion ) ( یا به سبک نوشتاری E•MO•TION ) سومین آلبوم استودیویی از خواننده کانادایی کارلی ری جپسن است. آلبوم در ۲۴ ژوئن ۲۰۱۵ در ژاپن و در ۲۱ اوت ۲۰۱۵ ازطریق اینترسکوپ رکوردز در سراسر جهان منتشر شد.
عکس هیجان (آلبوم کارلی ری جپسن)

هیجان (دیواندره). هیجان یک روستا در ایران است که در استان کردستان واقع شده است. [ ۱] هیجان ۱۷۲ نفر جمعیت دارد.
عکس هیجان (دیواندره)

هیجان (فیلم ۱۹۶۵). هیجان ( به انگلیسی: Thrilling ) فیلمی ایتالیایی در سبک کمدی محصول سال ۱۹۶۵ است که در سه بخش و توسط سه کارگردان مختلف ساخته شده است.
سه بخش: در اولی یک معلم دائماً نگران این فکر است که همسرش به او خیانت می کند. وقتی او به نزد یک روانشناس می رود به او اجازه می دهد که بفهمد ترسش مربوط به خیانت گهگاهی او به همسرش است. وقتی او ماجرای معشوقه اش را به همسرش می گوید، همسرش او را می بخشد. در بخش دوم یک زن شوهری دارد که او را با لباس یک شخصیت کمیک پوشانده است. در بخش آخر مجبور است شبش را در یک هتل رازآلود به خاطر خراب شدن خودرو خود بگذراند. [ ۱]
عکس هیجان (فیلم ۱۹۶۵)عکس هیجان (فیلم ۱۹۶۵)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

هََیَجان (emotion)
در روان شناسی، احساسی قدرتمند. حالتی پیچیده در بدن و ذهن است که از لحاظ جسمی موجب تغییرات فیزیولوژیکی مانند افزایش یا کاهش ضربان قلب، کاهش یا افزایش فعالیت برخی غدد، یا تغییر درجه حرارت بدن می شود و از لحاظ جنبه های ذهنی منجر به افزایش ادراک و گاه آشفتگی در تفکر و قضاوت می شود. در این حالت، فرد میل به بروز احساس دارد و ممکن است به رفتار غیرارادی دست بزند. واکنش های هیجانی اولیه عبارت اند از خشم، عشقو ترسکه به صورت پاسخی فوری در مقابل محرک های بیرونی روی می دهند یا حاصل فرآیند ذهنی غیر مستقیم، نظیر حافظه، تداعی یا درون نگری اند. هیجان موضوعی مشترک در زیست شناسی و روان شناسی است و بحث های بسیار برانگیخته است. چارلز دارویندر اثرش با عنوان بروز عواطف در انسان و جانوران(۱۸۷۲) استدلال کرد که هیجان هایی ویژه و بنیادی وجود دارند که موجب تحریک، و سپس موجب بروز رفتار آشکار می شوند. ویلیام جیمز، به عکس، اعتقاد داشت که هیجان ها در واقع حس تغییرات بدن اند و زمانی رخ می دهند که برخی وقایع مهیج پیش می آید؛ فیزیولوژیست دانمارکی، کارل لانگه(۱۸۳۴ـ۱۹۰۰) مستقلاً به همین نتیجه رسید. نظریۀ آن ها، معروف به نظریۀ جیمز ـ لانگهدر آ‎غاز قرن۲۰ به نقد کشیده شد. اخیراً روان شناس امریکایی، استانلی چستر، و دیگران پیشنهاد کردند که تغییرات احشایی کمابیش در همۀ هیجان ها یکسان اند، اما کیفیت احساسات، ازجمله ترس، شادی، وجد، و امثال این ها، بستگی به ارزیابی ادراکی و شناختی فرد از شرایط تازه، آشوب ها، و تناقضات محیط دارد.

هِی، جان (۱۸۳۸ـ۱۹۰۵)(Hay, John)
هِی، جان
سیاستمدار جمهوری خواه امریکایی. نخستین معاون وزیر امور خارجه بود (۱۸۷۸ـ۱۸۸۱). در ۱۸۹۷ در مراسم سوگند ریاست جمهوری ویلیام مکینلی، به سفارت امریکا در انگلستان منصوب و متعاقباً وزیر امور خارجه شد. پس از جنگ با اسپانیا (۱۸۹۸) هدایت مذاکرات صلح را برعهده داشت. همچنین تنظیم کنندۀ پیمان هی ـ پونسفوتبا انگلستان (۱۹۰۱) و حل وفصل کنندۀ مناقشۀ مرزی آلاسکا میان امریکا و کانادا (۱۹۰۳) بود. در سیلمایندیانا به دنیا آمد. در جریان جنگ داخلی امریکااز منشیان شخصی آبراهام لینکلنبود (۱۸۶۱ـ۱۸۶۵). از نوشته های اوست: ترانه های پایک کاونتی(۱۸۷۱)، روزهای کاستیلی(۱۸۷۱)، مجموعۀ اشعار (۱۸۹۰) و آبراهام لینکلن (۱۸۹۰) با همکاری جِی جی نیکولی.

مترادف ها

fit (اسم)
حمله، هیجان، بیهوشی، بند، تشنج، غش، قسمتی از شعر یا سرود

fret (اسم)
ساییدگی، تحریک، هیجان، اذیت، جیغ، تهییج، اخم، ترشرویی، بی حوصلگی

boil (اسم)
دمل، تحریک، هیجان، کورک، جوش، التهاب

excitation (اسم)
تحریک، هیجان، براشفتگی، برافروختگی، غلیان، برانگیختن، القاء، انفعال

agitation (اسم)
تحریک، پریشانی، تلاطم، هیجان، سراسیمگی، اشفتگی

excitement (اسم)
تحریک، هیجان، غلیان، شور، تهییج

thrill (اسم)
هیجان، لرز، لرزه

frenzy (اسم)
اشفتن، هیجان، دیوانگی، شور، شوریدگی، دیوانگی انی

dither (اسم)
هیجان

titillation (اسم)
هیجان، لذت، کیف، غلغلک، غلغلک اوری

fission (اسم)
هیجان، انشقاق، شکستن هسته اتمی

ignition (اسم)
هیجان، احتراق، اشتعال، سیستم جرقه، اتش گیری

tornado (اسم)
هیجان، گردباد، توفان، سیاه باد

fever (اسم)
هیجان، تب، مطبقه

tempest (اسم)
تندی، هیجان، جوش وخروش، تندباد، توفان

lather (اسم)
هیجان، کف صابون، کف یا عرق اسب

hysterics (اسم)
هیجان، حمله و تشنج، حمله گریه، حمله احساساتی، حمله خنده غیر قابل کنترل

unco (اسم)
هیجان، شخص غریبه

snit (اسم)
تحریک، هیجان، عصبانیت

stour (اسم)
بزرگ، هیجان، خشن، کشمکش

facetious (صفت)
هیجان، شوخ، لوس، اهل شوخی بیجا

فارسی به عربی

اعصار دوار , ایقاد , حمی , رغوة , عاصفة , غلیان , هیجان

پیشنهاد کاربران

هَیَجان
خیزان
معنی هیجان:شوق
معنی هیجان:عجله داشتن
هیجان: کنش یا نمایشی غیر معمول، کم و بیش تند و ناخواسته، برخاسته از خوشی یا درد در اندام ( در چهره به صورت تغییر رنگ و نما، در دست و پاها به صورت لرزش و در قلب به صورت افزایش ضربان ) ( https://www. cnrtl. fr/definition/emotion ) .
...
[مشاهده متن کامل]

همتای پارسی این واژه، پاتاناک می باشد که در خراسانی patanak گفته می شود.

شور
برانگیخته و برانگیختن بیشتر نزدیک به “عصبانی شدن” و “به هم ریختن” هستند تا به هیجان. هیجان ویژگی های سازگار تر و خوب تر دارد که برانگیختن ندارد.
هیجیدن = به هیجان آمدن، خیزیدن احساسات، برانگیخته شدن احساسات
هیجش، هیجمان = خیزش احساسات، هیجان
هیجیده = به هیجان آمده، هیجان زده
هیجاندن = خیزاندن احساسات، به هیجان آوردن

...
[مشاهده متن کامل]

هیجانش = خیزانش احساسات، تهییج
هیجاننده = خیزاننده احساسات، مهیج
{ریشهٔ واژه هیجان عربی، ‹هیج› است که به معنای برانگیختن و برانگیزاندن آمده است. به گمان من این ‹هیج› باید ریخت دیگری از همان ‹خیز› پارسی، ریشه کارواژهٔ خیزیدن، باشد. چه اینکه در زبان های ایرانی گاهی خ با ه، و همچنین ز با ج جابجا می شوند. برای نمونه ‹خور› و ‹هور› هر دو به معنای خورشید هستند. یا ‹جیر› در مازندرانی به معنای ‹زیر› و پایین می باشد.
از همین رو واژگان بالا را پیشنهاد می کنم. باشد که پسندیده شود}
#پیشنهاد_شخصی
#پارسی دوست

به گمان من، این واژه ریشه ایرانی دارد. ریشه این واژه ‹هیج› است که به معنای برانگیختن و برانگیزاندن آمده است. این ‹هیج› باید ریخت دیگری از همان ‹خیز› پارسی ریشه فعل های خیزیدن و خیزاندن باشد. چه اینکه در
...
[مشاهده متن کامل]
زبان های ایرانی گاهی خ با ه، و همچنین ز با ج جابجا می شوند. برای نمونه ‹خور› و ‹هور› هر دو به معنای خورشید هستند. یا ‹جیر› در مازندرانی به معنای ‹زیر› و پایین می باشد.

وجد
بروز هیجان
انگیختگی ؛ برانگیختن ، برانگیزش ، شورانگیز ، انگیختن ، انگیزشی
شوق فراوان
برانگیختگی
باریک ترین واژه ی برابر �هیجان� از دید من، �برانگیختگی� ( در برابر �آرامش� ) است. واژه ی �شور� نزدیک به �هیجان است؛ ولی برابر باریکِ آن نیست؛ بهترین شوند آن، همین است که می گوییم: �شور و هیجان�! واژه های پیوسته به همِ �جوش و خروش� از آن هم دورتر است.
...
[مشاهده متن کامل]

نمونه:
�آقا بزرگ خانواده� ( در حالیکه از شدت برانگیختگی رنگش سیاه شده ) :
خفه می شوی یا با دست های خودم خفه ات کنم؟
برگرفته از پیوند زیر:
https://www. behzadbozorgmehr. com/2015/07/blog - post_78. html

هم خانواده= مهیج، تهییج
ارام و قرار نداشتن
شور و اشتیاق

کسی که آرام و قرار ندارد .
کسی که از چیزی یا خبری شگفت زده می شود .
یکی هم خانواده ( هیجان ) رو بگه ؟!.
شوق داشت
اشتیاق، انرژی، انگیزه
اضطراب
آرام و قرار نداشتن
برانگیزش
برانگیختگی
شاید ازن واژه ریشه ایرانی دارد چون هیج به معنی سرخ است
خروشان
معنیش:مهیج
excitement
مشاهده ادامه پیشنهادها (١٠ از ٢٧)

بپرس