مرتضی مطهری

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شهید آیت الله مرتضی مطهری یکی از شخصیت های برجسته و کم نظیر در تاریخ اسلام و یکی از دانشمندان اسلام شناس و محققان توانا به شمار می رود که با تلاش و مجاهدت فراوان توانست در تمامی رشته های معارف اسلامی، صاحبنظری ژرف اندیش و محققی دقیق و در پاره ای حوزه ها همچون فلسفه، فقه و اصول در قله اجتهاد قرار گیرد.
در روز ۱۳ بهمن ۱۲۹۸ شمسی، خدای کریم به عالم ربانی حاج شیخ محمد حسین مطهری و همسر مؤمنش ـ سکینه ـ فرزندی هدیه کرد
لمعاتی از شیخ شهید، ص ۸.
او در دوازده سالگی عطر روح بخش گلستان بزرگ حوزه علمیه مشهد را احساس کرد و عاشقانه به آن جا روی کرد
مجموعه آثار استاد شهید مطهری، ج ۱، ص۹.
مطهری با دقت، سرعت، نظم و تلاشی ستودنی به آموختن علوم اسلامی مشغول شد او نزد آیت الله صدوقی، کتاب «مطول» را فرا گرفت و در محضر آیت الله مرعشی نجفی، «شرح لمعه» را بیاموخت. او هم چنین از استادانی بزرگ همانند آیات سید صدر الدین صدر، سید محمد رضا گلپایگانی، سید احمد خوانساری، سید محمد تقی خوانساری، سید محمد حجت، سید محمد محقق یزدی ـ معروف به داماد ـانگجی و میرزا مهدی آشتیانی _که سلام خدا بر همگی آنان_ در علوم گوناگون بهره مند شد.دیدار با عالم ربانی حاج میرزا علی آقا شیرازی اصفهانی، مرتضی را وارد دنیایی جدید و شگفت انگیز کرد. حاج میرزا علی آقا با نهج البلاغه می زیست، با آن تنفس می کرد و روحش با این کتاب همدم و جمله های گرانقدر آن، ورد زبانش بود. و مهم تر آن که به هر آن چه می دانست عمل می کرد و راستی که مرد حقیقت و معنویت بود.
مطهری، مرتضی، سیری در نهج البلاغه، ص ۱۰ـ۱۲.
...

[ویکی شیعه] مرتضی مطهری (۱۲۹۸- ۱۳۵۸ش)، مشهور به شهید مطهری و استاد مطهری، متفکر و نویسنده شیعه در قرن ۱۴ و از شاگردان علامه طباطبائی و امام خمینی. او یکی از موثرترین روحانیان معاصر ایرانی در تفسیر آموزه های اسلام مطابق با نیاز روز محسوب می شود. مطهری در کلام و فلسفه اسلامی متبحر بود و آثاری در این باب دارد. پیش از انقلاب اسلامی، مبارزات فکری مطهری در مقابله با جریانات فکری مارکسیستی در ایران نقش قابل توجهی در رویگردانی جوانان از این تفکرات داشت. او از بنیان گذاران حسینیه ارشاد است. روزآمدسازی و تبیین آموزه های اسلام و تشیع، از ویژگی های فعالیت های فکری مطهری است. مطهری، آموزه های اسلامی را که پیشتر در قالب بیاناتی پیچیده ارائه می شد، به سبک ویژه خود، به صورت آسان و با زبان روز در اختیار مخاطبان قرار می داد. کتاب های او در موضوعات مختلف دینی بارها به زبان های مختلف منتشر شده است. مطهری از افراد تاثیرگذار و رهبران فکری انقلاب اسلامی ایران به شمار می رود. وی ریاست شورای انقلاب را تا روز شهادت بر عهده داشت.
سالروز شهادت مرتضی مطهری، در ایران روز معلم خوانده شده و آیین های بزرگداشتی در همین ارتباط برگزار می شود.
مرتضی مطهری در ۱۳ بهمن ۱۲۹۸ش در فریمان از توابع مشهد به دنیا آمد. پدرش محمدحسین مطهری از روحانیون خوشنام محلی بود. از ۱۳ سالگی (سال ۱۳۱۱ش) به حوزه علمیه مشهد رفت و بعد از چهار سال تحصیل در حوزه علمیه مشهد، در سال ۱۳۱۵ وارد حوزه علمیه قم شد. هشت سال در درس آیت الله بروجردی و ۱۲ سال در درس امام خمینی شرکت کرد.

پیشنهاد کاربران

مرتضی مطهری فریمانی ( ۱۳ بهمن ۱۲۹۸ – ۱۱ اردیبهشت ۱۳۵۸ ) روحانی شیعه، استاد فلسفهٔ اسلامی و کلام اسلامی و تفسیر قرآن، عضو هیئت موتلفه اسلامی و از نظریه پردازان نظام جمهوری اسلامی ایران بود. وی پیش از انقلاب ۱۳۵۷ استاد دانشکده الهیات دانشگاه تهران بود و پس از انقلاب به ریاست شورای انقلاب منصوب شد.
...
[مشاهده متن کامل]

مطهری از شاگردان خمینی و بنیانگذاران و عضو مکتب متاع بود و در شامگاه ۱۱ اردیبهشت ۱۳۵۸ پس از آخرین جلسه مکتب متاع در منزل یدالله سحابی پس از خروج از جلسه در خیابان پارک امین الدوله، هدف گلولهٔ یکی از افراد گروه فرقان قرار گرفت و پس از انتقال به بیمارستان طرفه کشته شد. سید روح الله خمینی علاقهٔ زیادی به وی داشت، تا آن جا که پس از مرگش گفت: «فرزند عزیزی را که پارهٔ تنم و حاصل عمرم بود، از دست دادم». در ادبیات نظام جمهوری اسلامی ایران از وی با عنوان «معلم شهید» یاد شده است.
مرتضی مطهری در ۱۳ بهمن ۱۲۹۸ در شهر فریمان از توابع مشهد در خانواده ای روحانی با اصالت سیستانی زاده شد. پدرش شیخ محمد حسین کیخا ( مطهری ) ، نوه شیخ محمد علی کیخا از معتمدین سیستان از دهکده کنگ پیران بخش پشت آب شهرستان زابل بود. محمد علی کیخا بیش از یک قرن پیش برای نزدیکی بیشتر به حرم امام رضا و حوزه علمیه مشهد از شهرستان زابل در استان سیستان و بلوچستان به شهرستان فریمان در استان خراسان مهاجرت کرد. مرتضی مطهری در کودکی برای فراگیری دروس ابتدایی به مکتبخانه رفت. در سن دوازده سالگی به حوزه علمیه مشهد رفت و به تحصیل مقدمات علوم اسلامی پرداخت. در سال ۱۳۱۶ برای تکمیل تحصیلات خود عازم حوزه علمیه قم شد. اندکی پیش از سفر مطهری به قم، عبدالکریم حائری یزدی، بنیانگذار حوزه علمیه درگذشته بود و ریاست حوزه را سه تن از مدرسان بزرگ آن سید محمد حجت، سید صدرالدین صدر و سید محمدتقی خوانساری به عهده گرفته بودند.
محمد حسین، پدر مرتضی مطهری از شخصیت های مورد توجه در روستای فریمان بوده است. پدر مطهری از شاگردان آخوند خراسانی بوده است. پدر مطهری در سال ۱۳۵۰ شمسی در سن ۱۰۱ سالگی فوت کرد. گفته می شود که مادر وی اطلاعاتی دربارهٔ طب سنتی داشت و به معالجه زنان روستای فریمان می پرداخته است. مطهری از پدر خود با عنوان طبیب روحانی و از مادرش با عنوان طبیب جسمانی یاد کرده است.

مرتضی مطهریمرتضی مطهریمرتضی مطهریمرتضی مطهریمرتضی مطهری
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/مرتضی_مطهری
کتاب جاذبه و دافعه علی علیه السلام و کتاب علل گرایش به مادیگری ( به ضمیمه ماتریالیسم در ایران ) چاپ و منتشر شده است

بپرس