محمد بن ادریس شافعی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] محمد بن ادریس بن عباس بن عثمان مشهور به «امام شافعی» یکی از ائمه چهارگانه اهل سنت و پیشوای مذهب شافعی می باشد.
محمد بن ادریس بن عباس بن عثمان مشهور به «امام شافعی» یکی از ائمه چهارگانه اهل سنت و پیشوای مذهب شافعی، در سال ۱۵۰ هجری (سال وفات ابوحنیفه) در غزه از شهرهای شام و به نقلی در یمن به دنیا آمد. تولد شافعی در شهر غزه از شهرت بیشتری برخوردار است. از خود شافعی نیز نقل شده است: «من در غزه متولد شدم و سپس در حالی که دو سال داشتم به مکه آورده شدم». شافعی در همان ایام کودکی و قبل از دو سالگی، پدرش را از دست داد. مادرش فاطمه دختر عبیدالله بن حسن بن حسین بن علی بن ابیطالب (علیه السّلام) وی را به مکه برد.
نسب
در خصوص نسب شافعی بهتر است به این نکته اشاره کنیم که نسب وی با بنی هاشم و بنی امیه در عبدمناف به هم می رسد. وی از فرزندان مطلب بن عبدمناف (عبدمناف جد سوم پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) می باشد) است در واقع عبدمناف جد نهم او محسوب می شود.
تحصیل
شافعی از همان سنین کودکی به مکتب خانه رفت و به تعلیم قرآن و مسائل دینی پرداخت قرآن را در ۷ سالگی آموخت و به سرعت مدارج ترقی را طی کرد.وی به منظور فرا گرفتن درس تفسیر و حدیث به محضر سفیان بن عیینه (بزرگترین استاد فقه در شهر مکه در این زمان) و برای فرا گرفتن درس فقه و احکام دین به محضر "مسلم بن خالد زنجی" شتافت. و ابن ادریس در همین زمان در تفسیر به درجه ای رسید که بزرگترین استاد تفسیر مکه "سفیان بن عیینه"، هرگاه سؤالی در زمینه تفسیر آیه ای پیش می آمد به وی اشاره می کرد و می گفت: از این نوجوان بپرسید.در علم فقه و احکام دین نیز به حدی از تخصص و آگاهی رسید که مسلم بن خالد زنجی، بزرگترین استاد فقه، در بیست سالگی، وی را به فتوا دادن مجاز نمود و خطاب به او گفت: «ای ابا عبدالله کار فتوا دادن را آغاز کن به خدا وقت آن فرا رسیده است که تو این وظیفه را انجام دهی».
سفرهای علمی
...

[ویکی شیعه] محمد بن ادریس شافعی(۱۵۰-۲۰۴ق) معروف به امام شافعی، سومین فقیه از فقهای چهارگانه اهل سنت است. مالک بن انس (دومین فقیه از فقهای چهارگانه اهل سنت)، مهم ترین استاد او و احمد بن حنبل (چهارمین فقیه از فقهای اهل سنت)، مهم ترین شاگرد او بوده است.
شافعی دوست دار اهل بیت پیامبر و امام علی(ع) بود. او اشعار مختلفی در وصف و محبت آنان سروده و در زمانی که بیان فضائل امام علی (ع) جرم حساب می شد، به بیان مناقب او پرداخته است. شافعی در زمان هارون الرشید توسط عده ای شیعه خوانده شد.
فقه شافعی با وجود اصرار و تأکید بسیار بر حدیث، از روش های عقلی نیز استفاده کرده است. فقه او در جهان اسلام طرفداران بسیاری دارد و به عنوان نزدیک ترین فقه اهل سنت به شیعه معرفی شده است.

پیشنهاد کاربران

محمد ادریس الشافعی ( ۱۵۰–۲۰۴ه‍. ق ) ملقب به أبو عبدالله، و معروف به امام شافعی از علما اهل سنت بود. نام کامل وی ( أبو عبدالله محمد بن إدریس بن عباس بن عثمان بن شافع بن سائب بن عبدالله بن عبد یزید بن المطلب بن عبد مناف بن قصی بن کلاب بن مرة بن کعب بن لؤی بن غالب بن فهر بن مالک بن النضر وهو قریش بن کنانة بن خزیمة بن مدرکة بن إلیاس بن مضر بن نزار بن معد بن عدنان، الشافعی المطّلبی القرشی. یلتقی فی نسبه مع النبی محمد فی عبد مناف بن قصی ) بود. وی در ماه رجب سال ۱۵۰ هجری قمری برابر با ۷۶۸ میلادی در شهر غزه از سرزمین فلسطین ( و به قولی در سوریه ) به دنیا آمد. پدرش همراه مسلمانان از مکه به فلسطین ناحیه الرُباط و غزه و عسقلان هجرت کرد. مدت کمی بعد از تولد شافعی پدرش در غزه فوت کرد. بعد از فوت پدر، شافعی و مادرش به مکه بازگشتند. مادر شافعی، «فاطمه» ( أم حبیبه ) نام داشت که از قبیله ازد بود. الأزدیة، یکی از قبائل معروف در یمن السعید ( یمن پر برکت، بخش سر سبز و پرآب سرزمین یمن ) بود. نسب شافعی به عبد مناف می رسد که جد اعلای محمد پسر عبدالله است؛ بنابراین شافعی از جهت پدر قریشی است. عبدمناف چهار پسر داشت به نام های هاشم، مطلب، نوفل و عبدشمس که شافعی از نسل برادر هاشم، مطلب است. شافعی در مکه در زمینه علوم فقهی پیشرفت می کند و یکی از علماء برجسته آن دیار می شود. وی بنا به ترتیب زیر سومین فقیه بزرگ از فقهای اهل سنت است.
...
[مشاهده متن کامل]

• ابوحنیفه نعمان بن ثابت
• مالک ابن انس
• محمد بن ادریس شافعی
• احمد ابن حنبل
پیروان محمد بن ادریس شافعی به شافعی مشهورند.
شافعی آثار تألیفی زیادی دارد که برخی از آن ها در زیر فهرست شده اند:
۱ - الرسالة القدیمة ۲ـ الرسالة الجدیدة ۳ـ اختلاف الحدیث ۴ـ جماع العلم ۵ـ ابطال الاستحسان ۶ـ احکام القرآن ۷ـ بیاض الغرض ۸ـ صفة الأمر والنهی ۹ـ اختلاف مالک و الشافعی ۱۰ـ اختلاف العراقیین ۱۱ـ فضائل قریش ۱۲ـ الأم ۱۳ـ السُـنَن ۱۴ـ المبسوط ۱۵ـ المسند الشافعی ۱۶ - دیوان الشافعی
• جعفر بن محمد الصادق ( متوفی ۱۴۸ ه‍. ق )
• مالک ابن انس ( متوفی ۱۷۹ هـ. ق )
• مسلم بن خالد المخزومی ( متوفی ۱۸۰ هـ. ق )
• محمد بن الحسن ( متوفی ۱۸۹ هـ. ق )
• سفیان بن عیینه ( متوفی ۱۹۸ هـ. ق )
• سیده نفیسه ( متوفی ۲۰۸ هـ. ق )
• یحیی بن حسان ( متوفی ۲۰۸ هـ. ق )

محمد بن ادریس شافعیمحمد بن ادریس شافعیمحمد بن ادریس شافعیمحمد بن ادریس شافعیمحمد بن ادریس شافعیمحمد بن ادریس شافعی
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/محمد_بن_ادریس_شافعی

بپرس