عمره مبتوله

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عمره ، زیارت خانه خدا و از شکوهمندترین مراسم و اعمالی است که همه ساله میلیون ها دل باخته کعبه ، از دیار خود عاشقانه به سویش پر می کشند تا با انجام آن ، هر یک به میزان آگاهی و شعور خویش ، بهره ای برگیرند و قلب خود را از عشق و محبت خدا لبریز کنند .
« عمره » ، در لغت به معنای زیارت است و آن از « عماره » گرفته شده ؛ زیرا زائر بیت الله به وسیله زیارت خانه ، سبب آبادانی آن جا می شود . و در اصطلاح فقهی ، نام مناسک و اعمال مخصوصی است که در میقات و نیز در مکه انجام می گیرد . عمره دو قسم است : ۱ . عمره تمتّع ۲ . عمره مفرده ( مبتوله ) .
معنای لغوی عمره مبتوله
مبتوله در لغتمرحوم طریحی در ذیل ماده « بَتَلَ » آورده است :« والمبتول ، المقطوع و منه الحجّ المبتول و العمرة المبتولة ، و فی الحدیث ؛ العمرة المبتولة علی صاحبها طواف النساء » . « مبتول به معنای جدا شده و تنها مانده است و از همین باب است گفته می شود : « حج مبتول » ، و « عمره مبتوله » . و در حدیث آمده است : کسی که عمره به تنهایی انجام دهد ، باید طواف نساء هم به جا آورد . » زبیدی می گوید : « و التبتّل : التفّرد » . بنابراین ، روشن شد که « عمره مبتوله » همان عمره است که به تنهایی و بدون حج انجام می شود و از همین رو است که به آن ، « عمره مفرده » می گویند .
مشترکات عمره تمتع و عمره مفرده
۱ . عمره مفرده به صورت مستقل از حج انجام می گیرد ولی عمره تمتّع را باید با حج به جا آورد ؛ بدین ترتیب که نخست عمره تمتع و پس از آن حج به جا آورده می شود .۲ . عمره تمتع طواف نساء ندارد و در عمره مفرده واجب است به جا آورده شود .۳ . در عمره مفرده ، زائر ( مرد ) مُخَیَّر است پس از سعی ، میان حلق و تقصیر و در عمرة تمتّع ، همه باید تقصیر کنند .۴ . عمره تمتّع و حج ، دریک سال با هم انجام می شود ولی عمره مفرده چنین نیست .۵ . عمره تمتع را در طول سال تنها یک بار ، در ماه های حج به جا می آورند ولی عمره مفرده را در تمام سال می توان انجام داد . اما بهترین وقتِ آن در ماه رجب است که روایات زیادی در فضیلت و برتری آن وارد شده است . از این عبادت و عمل معنوی ، در قرآن کریم و روایات اهل بیت (علیهم السلام) با تعابیر و عبارات گوناگون یاد شده است :
« عمره » در قرآن
...

پیشنهاد کاربران

بپرس