علی بن هلال جزائری

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شیخ علی بن هلال جزائری، زاهد و متقی و جامع المعقول و المنقول بوده است استاد روایت ابن فهد حلی است و بعید نیست که استاد فقه او نیز هم او باشد می گویند در عصرخودش شیخ الاسلام و رئیس شیعه بوده است محقق کرکی شاگرد او بوده و او را به اوصاف فقاهت و شیخ الاسلامی ستوده است ابن ابی جمهور احسائی نیز فقه را نزد اوتحصیل کرده است .
او یکی از بزرگان فقهای امامیه در قرن دهم می باشد که در معارف معقول ومنقول یکتای عصر خویش بوده و در روزگار خویش ریاست مذهبی و فقهی شیعه به او منتهی گردیده است.او یکی از معروف ترین مشایخ روایتی فقها و بزرگان دین می باشد که نام او درسلسله اجازات اغلب بزرگان فقاهت و روایت دیده می شود فقیه ناموری مانند محقق کرکی (متوفی ۹۴۰ ه ق) و ابن ابی جمهور احسائی و جمعی از اکابر و بزرگانی از مکتب فقهی او برخاسته اند.محقق نامبرده در سال ۹۰۹ او را به عنوان «شیخ الاسلامی» و فقیه اهل بیت (ع) بودن می ستاید و ابن ابی جمهور نیز که فقه، اصول فقه و منطق، و بالخصوص تهذیب القواعد، و قسمتی از مختلف علامه را از وی کسب فیض نموده است و معترف است که با کثرت اساتید و مشایخ خویش، تنها به پاس عظمت و جلالت قدر استادش ابن هلال، به ذکر نام وی کفایت می کند و دیگر اساتید خویش را به احترام و عظمت نام او یاد نمی کند .او یکی از علمای معاصر شاه اسماعیل اول، سرسلسله سلاطین صفویه بوده است.
گفتار دانشمندان درباره او
وفات او در سال ۹۳۷ ه ق در نجف رخ داد و عمر او نزدیک به ۷۰ سال بوده است

[ویکی اهل البیت] کلیدواژه: علی بن هلال جزائری، جزائر، لقب شیخ الاسلام
شیخ علی بن هلال جزائری، زاهد و متقی و جامع المعقول والمنقول بوده است. استاد روایت ابن فهد حلی است و بعید نیست که استاد فقه او نیز هم او باشد، می گویند در عصر خودش شیخ الاسلام و رئیس شیعه بوده است. محقق کرکی شاگرد او بوده و او را به اوصاف فقاهت و شیخ الاسلامی ستوده است. ابن ابی جمهور احسائی نیز فقه را نزد او تحصیل کرده است.
جزائر نام ناحیه ای در کنار رود شوشتر نزدیک بصره است که کشاورزی خوبی دارد علما و بزرگان متعددی از آنجا برخاسته اند و هم نام کشوری است که مرکز آن «الجزیره» بوده که بعد از قاهره و اسکندریه، بزرگترین و آبادترین بلاد اسلامی در آفریقا می باشد که علما و فقهای متعددی از هر دو محل برخاسته اند که شخصیت مورد ترجمه ما، شیخ علی بن هلال یا به تعبیر کامل تر، علی بن محمد بن هلال یکی از متولدین آن محل اول می باشد و علما دیگر نیز مانند سید نعمت الله جزائری و دیگران از آن محل برخاسته اند.
او یکی از بزرگان فقهای امامیه در قرن دهم می باشد که در معارف معقول و منقول یکتای عصر خویش بوده و در روزگار خویش ریاست مذهبی و فقهی شیعه به او منتهی گردیده است.
او یکی از معروف ترین مشایخ روایتی فقها و بزرگان دین می باشد که نام او در سلسله اجازات اغلب بزرگان فقاهت و روایت دیده می شود. فقیه ناموری مانند محقق کرکی (متوفی 940 هـ.ق) و ابن ابی جمهور احسائی و جمعی از اکابر و بزرگانی از مکتب فقهی او برخاسته اند.
محقق نامبرده در سال 909 او را به عنوان «شیخ الاسلامی» و فقیه اهل بیت علیهم السلام بودن می ستاید و ابن ابی جمهور نیز که فقه، اصول و منطق و بالخصوص تهذیب القواعد و قسمتی از مختلف علامه را از وی کسب فیض نموده است و معترف است که با کثرت اساتید و مشایخ خویش، تنها به پاس عظمت و جلالت قدر استادش ابن هلال، به ذکر نام وی کفایت می کند و دیگر اساتید خویش را به احترام و عظمت نام او یاد نمی کند.
او یکی از علمای معاصر شاه اسماعیل اول، سرسلسله سلاطین صفویه بوده است.
عنوان و لقب شیخ الاسلام نخستین بار در زندگی این فقیه بزرگوار به چشم می خورد و شاید جلوتر از او نیز بکار رفته باشد، ولی ما نخستین بار در زندگی این فقیه می بینیم؛ این عنوان چه مضمونی را می رساند؟ آیا عنوانی بوده است دولتی یا مردمی و توده ای یا آمیزه ای از هر دو؟

پیشنهاد کاربران

بپرس