علی بن حسن طبرسی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابوالفضل، علی بن حسن بن فضل بن حسن طبرسی فرزند حسن بن فضل طبرسی مؤلّف کتاب مکارم الاخلاق و نوه امین اسلام فضل بن حسن طبرسی صاحب تفسیر گران سنگ مجمع البیان است.
او ابوالفضل، علی بن حسن بن فضل بن حسن طبرسی است. او فرزند حسن بن فضل، صاحب کتاب مکارم الاخلاق و نوه امین اسلام فضل بن حسن طبرسی، مؤلف تفسیر مجمع البیان و از بزرگان قرن ششم هجری می باشد.
خاندان
یکی از خاندان های سراسر افتخار دوران اسلامی خاندان طبرسی است. علی بن حسن بن فضل طبرسی از حیث علم و دانش سرآمد روزگار خویش بود و در تقوا و زهد نیز حرف اول را می زد، چنان که از کتاب مشکاة الانوار او کاملا پیداست. پدر او حسن بن فضل بن حسن طبرسی مؤلف کتاب مکارم الاخلاق، از بهترین شاگردان پدر خویش محسوب می شد و دنباله رو مکتب پدر در علم و تقوا بود. جد او امین الاسلام فضل بن حسن طبرسی نیازی به توصیف ندارد و تفاسیر مجمع البیان و جوامع الجامع او از اولین کتابهایی است که هر محقق و طالب علم در ابتدای راه می بیند و مطالعه می کند. در مقام و منزلت این خاندان همان بس که علامه مجلسی چون به نام آنان رسیده می گوید: «خاندان طبرسی از حیث شهرت و علم آنچنان معروفند که چون خورشید در وسط آسمان می درخشند و نیازی به توصیف ندارند.»
نسبت
در مورد نسبت طبرسی و این که ریشه این کلمه چیست و منسوب به کجا است بحثهای فراوان شده است. بیشتر بزرگان آنان را از طبرستان مازندران می دانند ولی همگی یک سخن را تکرار کرده اند و چنین به نظر می رسد که منبع حرف یک نفر باشد و بقیه سخن او را نقل کرده اند. با توجه به شواهد و قرائن موجود این کلام صحیح نیست چنان که محقق ارجمند، علامه سید محمدمهدی سید حسن خرسان در مقدمه کتاب اعلام الوری بحث مفصلی در این زمینه دارد. نسبت صحیح طبرسی طبرستان نیست، چرا که منسوب به طبرستان را طبری گویند و ابوالحسن بیهقی متوفای ۵۶۵ هجری که هم عصر امین الاسلام طبرسی بوده و با یکدیگر آشنایی کامل داشته اند در تاریخ بیهقی گفته: طبرس معرب تفرش یا طبرش است که منطقه ای بین اصفهان تا قم و همدان بوده است. همچنین در مورد بعضی از بزرگان ملقب به طبرسی، پسوند قمی نیز دارد و این مؤیدی بر کلام ما است.
اساتید
...

[ویکی شیعه] علی بن حسن طَبرِسی از علمای شیعه و محدثان امامیه در قرن ششم هجری است. او فرزند حسن بن فضل، صاحب کتاب مکارم الأخلاق و نوه امین الاسلام فضل بن حسن، مؤلف تفسیر مجمع البیان است. کتاب هایی را به وی منتسب کرده اند که مشهورترین آن مشکاة الانوار فی غرر الاخبار است.
تاریخ ولادت و وفات طبرسی معلوم نیست؛ اما با توجه به تاریخ وفات جد او، امین الاسلام طبرسی که سال ۵۴۸ هجری است و اینکه به احتمال زیاد او جدش را درک کرده تاریخ وفات او را حدود سال های ۶۰۰ هجری می دانند. آقا بزرگ او را از علماء قرن هفتم ذکر می کند.
در مورد نسبت طبرسی و این که ریشه این کلمه چیست و منسوب به کجا است بحث های فراوان شده است. بیشتر بزرگان، آن را منسوب به طبرستان مازندران می دانند. ولی چنین به نظر می رسد که منبعِ این حرف، یک نفر باشد و بقیه سخن او را نقل کرده اند. با توجه به شواهد و قرائن موجود این کلام صحیح نیست، چرا که فرد منسوب به طبرستان را طبَری گویند و ابوالحسن بیهقی متوفای ۵۶۵ هجری که هم عصر امین الاسلام طبرِسی بوده و با یکدیگر آشنایی کامل داشته اند در تاریخ بیهق گفته: طَبرِس معرّب تفرش یا طبرش است که منطقه ای بین اصفهان تا قم و همدان بوده است. در مقدمه کتاب إعلام الوری بحث مفصلی در این زمینه آمده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس