عصر جدید اولیه

دانشنامه عمومی

عصر جدید اولیه بخشی از تاریخ نوین، و در دورهٔ زمانی اواخر قرون وسطی و تاریخ پساکلاسیک واقع است. گرچه بازهٔ زمانی این عصر به طور کامل مشخص نیست، اما دوران آن در فواصل عصر پسا کلاسیک ( ۱۵۰۰ میلادی ) ، سقوط قسطنطنیه ( ۱۴۵۳ میلادی ) ، رنسانس، عصر کاوش ( به خصوص سفرهای کریستف کلمب در ابتدای ۱۴۹۲ ) ، و کشف مسیر دریایی به شرق ( ۱۴۹۸ ) قرار داشته و در نهایت به عصر انقلابها ( ۱۸۰۰ میلادی ) و به خصوص انقلاب فرانسه ( ۱۷۸۹ ) ختم می شود. مهمترین ویژگی این دوره نوعی جهانی شدن بازرگانی است که همراه با اکتشاف و استعمار سرزمین های جدید توسط اروپاییان می باشد.
در این عصر امپراتوری هایی در سرتاسر جهان پدیدار می شود نظیر امپراتوری مینگ و امپراتوری چینگ در چین، امپراتوری مغول هندوستان، امپراتوری عثمانی و امپراتوری هایی مستعمراتی نظیر امپراتوری اسپانیا، امپراتوری پرتغال، امپراتوری بریتانیا و امپراتوری فرانسه. همچنین اروپاییان از طریق سفرهای دریایی راه های دریایی جدیدی را می گشایند که شرق و جنوب آسیا و آمریکا را مستقیماً به اروپا وصل می کنند و جوامع مستعمراتی را به خصوص در آمریکا بنا می کنند. دولت های اروپایی به صورت کشورهایی با حکومت سلطنتی مطلقه با رویکردهای عُرفی گرایانه در می آید و رقابت های تجاری و سرزمینی بین امپراتوری ها و اختلافات مذهبی بین شیعه و سنی و نیز کاتولیک و پروتستان عامل اغلب جنگ های این دوره است، که در آن به طور گسترده از سلاح گرم استفاده می شود.
در اروپا علاقه به علوم طبیعی تجربی رونق می یابد و دانشگاه ها در کنار فلسفه و الهیات به مطالعه ریاضیات، پزشکی، فیزیک، مکانیک و ستاره شناسی می پردازند. انقلاب های علمی نظیر انقلاب کوپرنیکی در نجوم و انقلاب نیوتنی در فیزیک تصور از جهان طبیعت را که مسبت به دوره باستان و سده های میانه تغییر می دهد. در آغاز این دوره نهضت های مذهبی ناشی از اصلاح کاتولیک و اصلاح پروتستان اروپا را درمی نوردد و از اواسط آن عصر روشنگری فرا می رسد که نگاه دنیوی و دهری را جایگزین نگاه مذهبی به جهان می کند. در عصر روشنگری کلیسا مرجعیت علمی و فکری اش را از دست می دهد و فبلسوفان طبیعی دانان جایگزین آن می شوند.
صنعت چاپ موجب رونق نشر کتاب می شود که هم بر رشد علمی و هم آثار ادبی و مذهبی تأثیر می گذارد. ادبیات ملی به جای ادبیات دینی دوره قرون وسطی رواج می یابد و جنبش های هنری نظیر رنسانس و کلاسیسیسم می کوشد تا هنر باستان را احیا کند. شور مذهبی ناشی از اصلاح کاتولیک و اصلاح پروتستان در کنار میل به صنعت و بازرگانی عامل محرک حیات جوامع شهری و روستایی است. با رشد شهرنشینی طبقه بورژوا در کنار اشراف و رعایا ظهور می کند، که حیات اقتصادی آن برپایه مرکانتیلیسم است و بر صنعت و تجارت متمرکز است و در مقابل فئودالیسم افول می کند.
عکس عصر جدید اولیهعکس عصر جدید اولیهعکس عصر جدید اولیهعکس عصر جدید اولیهعکس عصر جدید اولیهعکس عصر جدید اولیه
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس