ظلم و ستم

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ظلم در لغت گزاردن چیزی در غیر موضع و محل خود و اصطلاحاً تعدّی و تجاوز به دیگری است که در مقابل عدل قرار می گیرد. در آموزه های دینی بدترین نوع ظلم و ستم، ظلم کردن در حق کسی را دانسته اند که یاوری ندارد.
ظلم در اصل لغت، به معنی کار بی جا کردن، و تعدّی نمودن از حد وسط است. و ظلم به این معنی، جامع همه رذایل، و مرتکب شدن هر یک از قبایح شرعیه و عقلیه را شامل می شود. و این، ظلم به معنی اعمّ است.و برای ظلم، معنی دیگری نیز هست که عبارت است از: ضرر و اذیّت رسانیدن به غیر، از قبیل: کشتن و یا زدن، یا دشنام و فحش دادن، یا غیبت او را کردن، یا مال او را به غیر حق تصرف کردن و گرفتن، یا غیر این ها از کردار یا گفتاری که باعث اذیّت غیر باشد.و این، ظلم به معنی اخص است.و بیشتر آنچه در آیات و اخبار، و عرف مردم ذکر می شود این معنی مراد است. و باعث این ظلم، اگر عداوت و کینه باشد از نتایج قوه غضبیّه خواهد بود. و اگر موجب آن، حرص و طمع در مال باشد از جمله رذایل قوه شهویّه محسوب خواهد شد.به هر حال، به اجماع همه طوایف عالم، و به اتفاق همه اصناف بشر، ظلم از همه معاصی بزرگتر، و عذاب آن شدید تر، و پشیمانی آن بیشتر، و وبال آن بالاتر است. در جاهای زیادی از قرآن بر ظالمین لعن شدید وارد، و در احادیث متواتره ذمّ عظیم و تهدید بر آن ثابت است. و اگر هیچ تهدیدی بر آن نباشد، همین آیه مبارک برای طایفه ظالمین کافی است که پروردگار جبّار می فرماید:«وَ لا تَحْسَبَنَّ اللَّهَ غافِلا عَمَّا یَعمَلُ الْظّالِمُونَ انَّما یُؤَخِّرُهُمْ لِیَوْمٍ تَشْخَصُ فیهِ الابْصارُ مُهْطِعینَ مُقْنِعی رُؤُسِهِمْ لا یَرْتَدُّ الَیْهِمْ طَرْفُهُمْ وَ افْتِدَتُهُمْ هُواءٌ؛
ابراهیم/سوره۱۴، آیه۴۱-۴۲.
امام باقر (علیه السّلام) ظلم را بر سه گونه دانسته از:«الظلم ثلاثة:ظلم لا یغفره الله و ظلم یغفره الله و ظلم یدعدالله فاما الظلم الذی لایغفره الله فالشرک بالله و اما الظلم الذی یغفره الله فظلم الرجل نفسه فیما بینه و بین الله و اما الظلم الذی لا یدعدالله فالمداهنة العباد؛
مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج ۷۸، ص۱۷۳
برخی اندیشمندان علل ظلم را چنین گفته اند:الف) حرص و طمعب) جهالت چرا که ظالم از پایان ظلم خود خبر ندارد.ج) تکبر و خود بزرگ بینید) حسادت به این معنا که ظالم توان بزرگ تر از خود دیدن را ندارد.ه) ترس از اینکه مبادا مظلوم از او انتقام بگیرد.و) شهوت و نفس امّاره که عنان عقل را از دست می گیرد.ز) بدطینتی و خباثت باطنی که موجبات ظلم را فراهم می آورد.
بدترین نوع ظلم
...

دانشنامه عمومی

ظلم و ستم (فیلم ۱۹۹۸). ظلم و ستم ( به هندی: Zulm - O - Sitam ) فیلمی محصول سال ۱۹۹۸ و به کارگردانی کی. سی بوکادیا است. در این فیلم بازیگرانی همچون آرجون سارجا، مادهو، درمندرا، جایا پرادا، شاتورگان سینها، موکش ریشی، دنی دنزونگپا، گلشن گروور، پریم چوپرا، شاکتی کاپور، موکش خانا، آنجانا ممتاز ایفای نقش کرده اند.
عکس ظلم و ستم (فیلم ۱۹۹۸)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

جدول کلمات

جور

مترادف ها

tyranny (اسم)
جور، حکومت استبدادی، ظلم، ستم، ستمگری، حکومت ستمگرانه، ظلم و ستم

پیشنهاد کاربران

بیرسمی کردن ؛ برخلاف قاعده رفتار کردن. ظلم و تعدی کردن : مردم ، نیز در کرمان دست گشاده بودند و بیرسمی میکردند. ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 438 ) . غلامی مشهور و ظالم بوده ریاست همدان بستد و نه چندان ظلم و بیرسمی کرد که در وهم آید. ( راحةالصدور راوندی ) . لشکر خوارزم در ولایت ابهر و قزوین بیرسمی بسیار کردند. و فرزندان مسلمانان بغارت بردند. ( راحةالصدور راوندی ) کاشیان. . . عصیان بجای آوردند. . . . و با وی بی رسمیها کردند. ( راحةالصدور راوندی ) . چون بشنید که گورخان از جنگ سلطان بازرسیده است و با رعیت و ولایت بی رسمیها کرد. ( جهانگشای جوینی ) .
...
[مشاهده متن کامل]

- بیرسمی نمودن ؛ برخلاف رسم و قاعده معمول رفتار کردن. خلاف عادت کردن :
که خسرو دوش بیرسمی نموده ست
ز شاهنشه نمیترسد چه سود است.
نظامی.

ظلم و ستم: جفا
بی داد
Oppression
جوران

بپرس