صالح و قوم ثمود

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] یکی از پیامبرانی که اسم او در قرآن آمده، حضرت صالح (علیه السلام) است که نامش در قرآن یازده بار ذکر شده است، او از سوی خداوند برای هدایت قوم ثمود ، فرستاده شد، و با تلاشهای شبانه روزی خود، آن قوم را به سوی خدا و نیکی ها دعوت نمود، ولی آن قوم، از او اطاعت نکردند و سرانجام به عذاب سخت الهی گرفتار شدند.
او از نواده های سام بن نوح از قبیله ثمود بود، بعضی سلسله نسب او را چنین ذکر نموده اند:«صالح بن عبید بن جابر بن ثمود» و بعضی دیگر او را به عنوان «صالح بن جابر بن ارم بن سام بن نوح» یاد کرده اند.
شرح حال حضرت صالح
حضرت صالح (علیه السلام) به زبان عربی سخن می گفت، و ۲۸۰ سال عمر کرد، قبرش در نجف اشرف یا بین حجرالاسود و مقام ابراهیم (علیه السلام) در کنار کعبه قرار دارد. (روایت شده: حضرت علی (علیه السلام) در بستر شهادت ، به امام حسن (علیه السلام) چنین وصیت کرد: «وقتی که از دنیا رفتم، پیکرم را در پشت این شهر (نجف که پشت شهر کوفه به حساب می آمد) در کنار قبر دو برادرم هود و صالح (علیهما السلام) به خاک بسپارید.» )او از سوی خداوند برای هدایت قوم ثمود ، فرستاده شد، و با تلاشهای شبانه روزی خود، آن قوم را به سوی خدا و نیکی ها دعوت نمود، ولی آن قوم، از او اطاعت نکردند و سرانجام به عذاب سخت الهی گرفتار شدند. حضرت صالح (علیه السلام) سومین پیامبری است که پس از نوح (علیه السلام) و هود (علیه السلام) یک تنه بر ضد بت و بت پرستی و طاغوت های عصرش قیام کرد، و سالها با آنها مبارزه و ستیز نمود. طبق بعضی از روایات، حضرت صالح (علیه السلام) در شانزده سالگی به دعوت قوم به سوی خدا پرستی پرداخت، و ۱۲۰ سال آنها را دعوت کرد، ولی جز اندکی، به او ایمان نیاوردند.
زندگی قوم ثمود
قوم ثمود، امّتی از عرب بودند که پس از قوم عاد ، به وجود آمدند و در سرزمین وادی القری (بین مکه و شام ) در شهر حِجر (که هم اکنون بعضی از آثار آن شهر در میان تخته سنگهای عظیم دیده می شود) می زیستند، و از قبایل مختلف تشکیل شده بودند و هم چون قوم عاد در بت پرستی، فساد، ظلم و طغیان غوطه ور بودند، و در زندگیشان جز انحراف و گمراهی ، چیز دیگری دیده نمی شد.
← تمدن قوم ثمود
...

پیشنهاد کاربران

بپرس