سیدمهدی یثربی کاشانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سیدمهدی یثربی کاشانی، از جمله علما و روحانیون خدمتگزار و دلسوزی بودند که از سالیان دور و بویژه در دوران انقلاب و دفاع مقدس و پس از آن، منشا برکات و خدمات فراوانی گردیدند و برای مردم و حوزه های علمیه پدری مهربان و ناصحی مشفق و راهنمایی خبیر محسوب می شدند. (۱۳۰۴ - ۱۳۸۵ش.)
کاشان به لحاظ موقعیت جغرافیایی تقریبا در قلب ایران و حاشیه کویر مرکزی قرار دارد. این سامان از آغاز تاریخ تا به امروز از مراکز تمدن بشری و محلی سکونت بومیان و اقوام مهاجر بوده است.با طلوع خورشید اسلام مردم کاشان به پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم و خاندان او علیهم السّلام ارادت ورزیدند و در امر دین از آنان پیروی کردند. کاشان در بین سالهای ۲۴-۲۳ هجری بعد از قم توسط لشکر اسلام به فرماندهی ابوموسی اشعری فتح شد. و از آن پس در نوشته ها و گفته ها به همراه نام قم ذکر گردید. مردم قم و کاشان پس از پذیرش آیین تشیع، در تمامی دوره ها چه آن زمان که اداره کشور با سلسله پادشاهان ایرانی بود و چه موقعی که خلفای بغداد بر آن حکم می راندند ـ در حفظ و گسترش آن کوشیدند و زیر بار حکام نرفتند. سرزمین کاشان با مهاجرت و اقامت اقوام مختلف عرب از سادات و علویان و شیعیانی که تحت فشار و ستم امرای اموی و عباسی و غیر آن بودند، در قرون مختلف مهد پرورش عالمان دینی و حاملان علوم و معارف اهل بیت علیهم السّلام و مرکز نشر و انتقال آن بوده است.خاندانهای علمی و فرهنگی بسیار بویژه در دوره ی صفویه و پس از آن ـ در کاشان پدید آمدند که در گسترش علم و دین اقدام دودمان یثربی پشت مشهدی از جمله آن خاندانهاست.
خاندان یثربی
خاندان علمی و فرهنگی یثربی از سادات اصیل کاشان هستند و نسب آنان به امام سجاد علیه السّلام می رسد. (سید مهدی بن سید محمد رضا بن سید اسماعیل بن سید میرعبد الرزاق بن المیرسید عبد الحی بن سید ابراهیم بن سید عبدالماجد بن سید ابراهیم بن سید ماجد الکبیر بن سید ما جد الکبیر بن سیدیه لطیف بن سیدیه محمد بن سید علی المرتضی (اشرف شمس الدین) بن سید فخر الدین بن سعد الدین مرتضی بن سید فخر الدین محمد بن سید امیر بن سید عماد الدین بن سید معین الدین بن سید شمس الدین بن سید امیر بن سید شمس الدین بن سید علاء الدین مرتضی بن سید ابوالقاسم علاء الدین علی بن ابوالقاسم عز الدین یحیی بن سید ابوالفضل محمد شرف الدین بن سید ابوالقاسم علی (نقیب ری) بن عز الاسلام محمد بن سید مطهر (ذوالفخرین) بن سید ابوالحسن علی الزکی (نقیب ری) بن سید ابوالفضل محمد (سلطان شریف) بن سید اجل مرتضی ابوالحسن المطهر ابوالقاسم علی (ذوالفخرین نقیب النضاء) بن سید ابوجعفر (نقیب قم) بن سید ابوالقاسم علی (رئیس قم) بن سید ابوجعفر محمد النقیب (رئیس قم) بن سید حمزه قمی بن سید احمد الدخ بن سید محمد بن سید اسماعیل بن محمد الارقط بن عبدالله الباهر بن علی بن الحسین بن علی بن ابی طالب علیهم السّلام.)در دوره های مختلف بزرگانی از این سلسله برخاسته اند که در علوم و فضایل اخلاقی سر آمد بوده اند و طی چند سده عنوان پیشوایی دینی و مرجعیت اجتماعی و سیاسی مردم را بر عهده داشته و به جهات یاد شده نزد عوام و خواص از احترام ویژه ای برخور دار بوده اند.از ستارگان فروزان این خانواده که در آسمان علم و عمل در سده اخیر درخشش داشته و زبانزد حوزه های قم و نجف بوده اند، فقیه و اصولی بلند مرتبه آیت الله میر سید علی یثربی و آیت الله آقا سید مهدی یثربی است که در این نوشتار با زندگانی و آثارش آشنا می شویم.
پدر و مادر
آیت الله سید محمد رضا پشت مشهدی یثربی (۱۲۸۲ - ۱۳۴۷ ق) فرزند سید اسماعیل (۱۳۰۲ ق) در کاشان متولد و در ۶۵ سالگی وفات یافت و در آنجا مدفون گردید.آیت الله آقا سید محمد رضا تحصیلات مقدماتی و سطح را در کاشان و دوره های عالی و خارج فقه و اصول را در حوزه های نجف و کربلا و سامرا گذراند و از اعلام و بزرگانی همچون آیات عظام آقایان سید محمد فشارکی طباطبایی (۱۳۱۶ ق) میرزا حسین محدث نوری (۱۳۲۰ق) سید اسماعیل صدر کاظمینی (۱۳۳۹ ق.) و بویژه از محضر مجدد قرن میرزا محمد حسن شیرازی (۱۳۱۲ق.) بهره های علمی فراوان برد و به درجه اجتهاد رسید.وی در سال ۱۳۱۶ق به کاشان بازگشت و مورد استقبال گرم مردم زادگاهش قرار گرفت.مسجد محله اش را سنگر فعالیتهای دینی قرار داد. به اقامه نماز جماعت، برگزاری مجالس ارشاد و مراسم سوگواری و تدریس علوم دینی پرداخت. درب خانه اش برای پاسخگویی به سئوالات و مراجعان مردمی باز بود.او بر کرسی قضاوت نشست و حدود شرعی را جاری نمود.مادر آقا سید مهدی بانو سیده دختر عموی پدرش بود که از زنان شایسته محل و متصف به فضایل اخلاقی به شمار می رفت. وی فرزند خردسال و یتیمش را با زحمت فراوان تربیت کرد.
تولد و تحصیلات
...

پیشنهاد کاربران

بپرس