سیدعلی بهشتی ورسی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سیدعلی بهشتی، از علما و روحانیون فعال سیاسی شیعه افغانستان در قرن چهاردهم هجری می باشد.
وی فرزند سیدنبی بود و در ۱۳۰۸ ش در خانواده ای روحانی در روستای «سنگ تخت ورس» از توابع بامیان به دنیا آمد. تحصیلات خود را نزد پدرش آغاز کرد و مقدمات را از پدر و شیخ ابراهیم عالمی و شیخ محمدعلی دایکمندی آموخت و برای ادامه تحصیل به «یکاولنگ» رفت و حدود شش سال از درس شیخ موسی کلانی استفاده کرد و جزو شاگردان مقرب و خاص او در آمد.سیدعلی در ۱۳۳۴ وارد حوزه علمیه نجف اشرف شد و پس از تکمیل سطوح عالی در دروس خارج فقه حضرات آیات: سید محسن حکیم و سید محمود شاهرودی و خارج اصول آیت الله خویی شرکت کرد و در کنار آنها، تفسیر، حکمت و هیات را فرا گرفت و خود نیز به تدریس پرداخت. در ۱۳۴۱ به کشورش بازگشت و در زادگاهش ساکن شد و با همکاری برخی از نیکوکاران محل، مدارس علمیه ای بنا کرد و به تدریس طلاب پرداخت.
شروع مبارزات سیاسی
پس از کودتای مارکسیستی اردیبهشت ۱۳۵۷ در افغانستان ، وی بیدرنگ به دفاع از اسلام و کشور برخاست و مبارزة سیاسی – نظامی پیگیری را با رژیم مارکسیستی آغاز کرد. او به کمک مردم، فرمانداری ورس را آزاد کرد و به مردم مناطق همجوار نیز برای آزادی از چنگال رژیم، کمک های مادی و معنوی نمود. در مناطق آزاد شده هزاره، کمیته های محلی تشکیل گردید و در شهریور ۱۳۵۸/ سپتامبر ۱۹۷۹ نمایندگان چهل و دو ناحیه در ورس اجتماع کرده و سازمانی با نام «شورای انقلابی اتفاق اسلامی افغانستان» تشکیل دادند که در آن، نمایندگان اهل سنت افغان نیز حضور داشتند.
رئیس شورای انقلابی
شورا که از مالکان، علما و جوانان تحصیلکرده تشکیل شده بود، سیدعلی بهشتی را به عنوان رئیس خود برگزید. با وجود فقر عمیق و رواج در مناطق هزاره، شورا موفق شد تا نظام کار آمدی جهت اداره آنجا به وجود آورد. اقدامات چشمگیر آنان، مورد حسد و کینه بدخواهان واقع شد و او ناگزیر، به منطقه «ناودر» از توابع غزنین پناهنده شد و حاضر نگردید که به کشورهای همجوار پناهنده شود.
پیوستن به حزب وحدت اسلامی
...

[ویکی شیعه] سید علی بهشتی وَرَسی (۱۳۰۸ - ۱۳۷۵ش)، از علمای شیعه و یکی از رهبران مذهبی و سیاسی افغانستان که پس از روی کار آمدن دولت مارکسیستی در سال ۱۳۵۷ش، ریاست حکومت محلی هزاره ها را با عنوان شورای انقلابی اتفاق اسلامی افغانستان بر عهده داشت. او پیش از ریاست بر شورای اتفاق، علاوه بر ساخت برخی مدارس علمیه در زادگاه خود ولایت بامیان، به تدریس علوم اسلامی و تربیت طلاب مشغول بود.
سید علی بهشتی ورسی در سال ۱۳۰۸ش در روستای سنگ تخت ورس در ولایت بامیان افغانستان زاده شد. پدر او سید نبی و جدش سید طاهر، هر دو از روحانیون شیعه بودند. آیت الله بهشتی ورسی، مهر ۱۳۷۵ش درگذشت و در زادگاه خود ورس به خاک سپرده شد.
بهشتی ورسی تحصیلات را نزد پدر خود آغاز کرد و مقدمات علوم حوزوی را علاوه بر پدر، از شیخ ابراهیم عالمی و شیخ محمد علی دایکندی فراگرفت. سپس حدود شش سال در یکاولنگ دروس سطح و برخی از کتاب های سطح عالی را آموخت و از همان زمان به تدریس برخی از دروس مشغول شد.

پیشنهاد کاربران

بپرس