روغن کنجد

دانشنامه عمومی

روغن کنجد ( انگلیسی: Sesame oil ) نوعی روغن خوراکی است که از دانه های کنجد بدست می آید. این روغن در آشپزی غرب، جنوب، مرکز، شرق و جنوب شرق آسیا به عنوان طعم دهنده بکار می رود و رایحه و مزه ای منحصربه فرد دارد. [ ۱]
در صنایع داروسازی از آن به عنوان حلال در محلول های تزریقی عضلانی استفاده می شود و استعمال خارجی آن بر اندام های مختلف بدن می باشد. از این روغن در طب مکمل استفاده شده و برای کارهایی مانند ماساژ هم بکار می رود. لازم است ذکر شود به کار بردن این روغن برای سرخ کردن مناسب نیست چون در برار حرارت مقاومت پایینی دارد. همچنین در درمان لک سوختگی روی بدن استفاده دارد.
پزشکی سنتی در هند واقع در منطقه آیورودا از روغن کنجد جهت آرام کردن علائم مربوط به استرس استفاده می شود. تحقیقاتی که در حال اجرا است، نشان می دهد که وجود آنتی اکسیدان غنی شده و چربی های اشباع نشده در روغن کنجد می تواند به کنترل فشار خون کمک کند.
این روغن به عنوان محبوبترین روغن در آسیا و همچنین یکی از اصلی ترین محصول روغنی شناخته شده است، به منظور استخراج روغن با توجه به محدودیت برداشت دستی وجود دارد امروزه از روش های مدرن برای تولید آن استفاده می گردد.
روغن کنجد از اسیدهای چرب ذیل تشکیل شده است:[ ۲]
اسید لینولئیک ( ۴۱٪ )
اسید اولئیک ( ۳۹٪ )
پالمیتیک اسید ( ۸٪ )
اسید استئاریک ( ۵٪ )
• اسیدهای چرب دیگر به مقدار اندک
همچون بسیاری از روغن ها و دانه های روغنی دیگر، روغن کنجد هم می تواند باعث بروز حساسیت غذایی شود که البته احتمالش نادر و در حدود ۰٫۱٪ جمعیت کلی است. [ ۳] [ ۴] در قرن بیست و یکم، گزارش های رسیده از کشورهای توسعه یافته مبنی بر حساسیت زایی آن رو به افزایش بوده است. بیشتر این حساسیت ها به صورت «درماتیت تماسی ( جلدی ) » بوده است که علت احتمالی اش، حساسیت به ترکیبات شبه لیگنینِ موجود در این روغن است. [ ۳] [ ۵]
در سال ۲۰۰۵ میلادی گزارشی از یک ورزشکار جوانِ بدن ساز در ژورنال روماتولوژی آکسفورد منتشر شد که در اثر تزریق روغن کنجد به عضلات بازویش، دچار «واسکولیت» شده بود. [ ۶]
آلرژی به روغن کنجد می تواند شدید یا ضعیف باشد افرادی که مبتلا به آلرژی شدید نسبت به دانه های کنجد می باشد معمولاً به آنافیلاکسی دچار هستند.
با توجه به اینکه روغن کنجد تقاضای بالایی در صنایع غذایی جهان دارد و همچنین این روغن باعث اختلالاتی در سیستم قلبی و عروقی نمی شود مطالعات مختلفی برای بررسی اثر این روغن در زمینه های مختلف انجام شده است.
عکس روغن کنجدعکس روغن کنجد
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

جدول کلمات

حل

پیشنهاد کاربران

بپرس