پالمیتیک اسید

دانشنامه عمومی

پالمیتیک اسید ( به انگلیسی: Palmitic acid ) با فرمول شیمیایی C۱۶H۳۲O۲ یک اسید چرب اشباع شده با شناسه پاب کم ۹۸۵ است که جرم مولی آن ۲۵۶٫۴۲ g/mol می باشد.
این اسید رایج ترین اسید چرب اشباع شده موجود در حیوانات، گیاهان و میکروارگانیسم هاست. [ ۴] شکل ظاهری این ترکیب، بلورهای سفید است. نام پالمیتیک از پالم ( نخل ) مشتق شده است هرچند این ترکیب در بسیاری از جانوران ، گیاهان و باکتریها نیز یافت می شود . این اسید جزء اصلی روغن میوه نخل های روغنی ( روغن نخل ) است که تا ۴۴ درصد کل چربی های آن را تشکیل می دهد. گوشت، پنیر، کره و سایر محصولات لبنی نیز دارای اسید پالمیتیک هستند که ۵۰ تا ۶۰ درصد کل چربی آنها را تشکیل می دهد. [ ۵]
از اسید پالمیتیک برای تولید صابون، لوازم آرایشی و مواد رهاسازی کپک صنعتی استفاده می شود. در این کاربردها از پالمیتات سدیم استفاده می شود که معمولاً از صابون سازی روغن پالم به دست می آید. برای این منظور، روغن نخل تهیه شده از درخت خرما ( گونه  Elaeis guineensis ) ، با هیدروکسید سدیم ( به شکل سود سوزآور ) ترکیب می شود که باعث هیدرولیز گروه های استر و تولید گلیسرول و پالمیتات سدیم می شود.
هیدروژنه شدن اسید پالمیتیک باعث تولید ستیل الکل می شود که برای تولید مواد شوینده و لوازم آرایشی استفاده می شود.
از آنجا که این ماده ارزان است و به غذاهای فرآوری شده ( غذاهای راحت ) بافت و طعم می بخشد، اسید پالمیتیک و نمک سدیم آن در مواد غذایی کاربرد فراوانی دارند. سدیم پالمیتات به عنوان یک افزودنی طبیعی در محصولات ارگانیک مجاز است. [ ۶]
نمک های آلومینیوم پالمیتیک اسید و نفتنیک اسید عوامل ژل کننده ای بودند که با مواد پتروشیمی فرار در طول جنگ جهانی دوم برای تولید ناپالم استفاده می شدند. کلمه ناپالم از دو کلمه نفتنیک اسید و پالمیتیک اسید گرفته شده است. [ ۷]
عکس پالمیتیک اسیدعکس پالمیتیک اسید
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس