رجعت کنندگان

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] رجعت کنندگان به معنای زنده شوندگان از مؤمنان خالص و کافران خالص در عصر ظهور است.
روایت های مربوط به رجعت کنندگان به دو دسته تقسیم می شود: ۱- دسته نخست: بدون اشاره به اشخاصی خاص رجعت کنندگان را منحصر در مؤمان خالص و کافران خالص دانسته است. مفضل از امام صادق (علیه السّلام) دربارۀ آیه: «و یوم نحشر من کل امة فوجا؛ «و آن روز که از هر امتی، گروهی را محشور می کنیم» نقل کرده که فرمود: هیچ مؤمنی کشته شده نیست مگر این که بازمی گردد تا به مرگ طبیعی از دنیا برود و البته برنمی گردد مگر مؤمنان محض و کافران محض. «لیس احد من المؤمنین قتل الا یرجع حتی یموت و لا یرجع الا من محض الایمان و محض الکفر محضا» ۲- دسته دوم: برخی روایات به رجعت افرادی به طور خاص اشاره کرده است. بکیر بن اعین می گوید: کسی که هیچ تردید در درستی سخنش ندارم؛ یعنی امام باقر (علیه السّلام) به من فرمود: «پیامبر و علی رجعت می کنند».
اولین رجعت کننده
امام صادق (علیه السّلام) فرمود: همانا نخستین کسی که به دنیا برمی گردد، حسین بن علی (علیه السّلام) و یاران آن حضرت هستند. نیز یزید بن معاویه و اصحاب او که حضرت، آن ها را یک به یک به هلاکت خواهد رساند...«ان اول من یکر الی الدنیا الحسین بن علی (علیه السّلام) و اصحابه و یزید بن معاویة و اصحابه فیقتلهم حذو القذة بالقذة ثم قال ابو عبدالله (علیه السلام): ثم رددنا لکم الکرة علیهم و امددناکم باموال و بنین و جعلناکم اکثر نفیرا». در برخی از روایات نقل شده است که امام زمان (علیه السّلام) هنگام رحلت، سر بر زانوی امام حسین (علیه السّلام ) نهاده و جان می دهد. پس از آن، امام حسین (علیه السّلام ) به کفن و دفن بدن مطهر آن حضرت می پردازد و بر ایشان نماز می خواند. طبق روایات، امام حسین (علیه السّلام ) سال ها پس از حضرت مهدی (علیه السّلام) خلافت و حکومت خواهد کرد و آن قدر پیر و سال خورده خواهد شد که ابروان حضرت بر روی چشمان مبارک خواهد افتاد و آن گاه با مرگ طبیعی از دنیا خواهند رفت. در شماری از روایات، به رجعت معصومان علیهم السّلام اشاره شده است. امام صادق (علیه السّلام ) فرمود: از شیعیان ما نیست کسی که به بازگشت ما ایمان نداشته باشد...«لیس منا من لم یؤمن بکرتنا...».
رجعت در انبیا و پیروان آنها
دسته ای دیگر از روایات رجعت، برخی پیامبران و یاران ایشان و پیروان آن ها را جزو رجعت کنندگان شمرده اند. در تفسیر عیاشی به نقل از مفضل بن عمر از امام صادق (علیه السّلام ) چنین نقل کرده است: هرگاه قائم آل محمد (صلی الله علیه و اله و سلم) به پاخیزد، از پشت کعبه بیست و هفت مرد را بیرون می آورد، پانزده تن از قوم موسی، آنان که به حق داوری کرده و به آن بازمی گردند و هفت تن از اصحاب کهف و یوشع وصی حضرت موسی (علیه السّلام) و مؤمن آل فرعون و سلمان فارسی و ابو دجانه انصاری و مالک اشتر . «اذا قام قائم آل محمد استخرج من ظهر الکعبة سبعة و عشرین رجلا خمسة و عشرین خمسة عشر من قوم موسی الذین یقضون بالحق و به یعدلون و سبعة من اصحاب الکهف و یوشع وصی موسی و مؤمن آل فرعون و سلمان الفارسی و ابا دجانة الانصاری و مالک الاشتر».
رجعت زنان
...

پیشنهاد کاربران

بپرس