ذوالفقار

/zolfaqAr/

معنی انگلیسی:
title of lmam ali's sword

فرهنگ اسم ها

اسم: ذوالفقار (پسر) (عربی) (مذهبی و قرآنی) (تلفظ: zolfeqār) (فارسی: ذوالفقار) (انگلیسی: zolfeghar)
معنی: شمشیر، در اصل نام شمشیر حضرت علی ( ع )، در لغت به معنی صاحب فقرات، و فقره هر یک از مهره های پشت است که ستون فقرات از آن مرکب است، در اصل نام شمشیر حضرت علی ( ع ) که پیامبر اسلام ( ص ) آن را در جنگ بدر به غنیمت گرفت و بعدها به آن حضرت داد، نام شمشیر علی ( ع )
برچسب ها: اسم، اسم با ذ، اسم پسر، اسم عربی، اسم مذهبی و قرآنی

لغت نامه دهخدا

ذوالفقار. [ ذُل ْ ف َ ] ( اِخ ) ذوالفقارصاحب ِ فقرات است و فقره هر یکی از مهره های پشت است که ستون فقرات از آن مرکب است و گفته اند که چون بر پشت ذوالفقار خراشهای پست و هموار بود ازینرو او را ذوالفقار گفته اند و مجدالدین در قاموس گوید: و سیف ُ مفَفّر کمعظّم ، فیه حزوز مطمئنّه عن متنه. || نام شمشیر منبه ابن الحجاج که به روز بدر کشته شد و آن شمشیر را رسول اکرم صلوات اﷲ علیه و سلم برای خویش برگزید: و کان ذوالفقار لمنبه ابن الحجاج ، استخلصه النبی صلی اﷲ علیه و سلم و اصطفاه لنفسه یوم بدر. ( الجماهر فی الجواهر للبیرونی ). ذوالفقار سیف رسول اﷲ، کان لمنبه ابن الحجاج. ( امتاع الاسماع ). و بعضی آن را نام شمشیر عاص بن منیه گفته اند که بروز بدر کشته شده است و سپس ذوالفقار را رسول اکرم به روز احد به علی بن ابیطالب علیه السلام عطا فرمود. و اینکه گمان برند که ذوالفقار دارای دو تیغه یا دو زبانه بوده است بر اصلی نیست. و در ترجمه تاریخ طبری در ذکر خبر غزوه احد آمده است :... و کافران غلبه میکردند و گرد مسلمانان اندر گرفتند و پیغمبر صلی اﷲ علیه و سلّم برجای ایستاد و بازنگشت و خلق را میخواند و کس اجابت نکرد چنانکه خدای تعالی گفت : حتّی اذا فَشِلْتُم و تنازعتم فی الأمر. ( قرآن 152/3 ). پیغمبر صلی اﷲ علیه و سلّم از جای نجنبید و مردمان را بر حرب حریص میکرد و ابوبکر و عمر را هر دو جراحت رسید و بازگشتند و عثمان با دو تن از انصار بگریخت و در پس کوه پنهان شد و علی علیه السلام اندر پیش حرب بود و کارزار میکرد و شمشیری که داشت بر سر کافری زد و کافر به سپر بگرفت و خود داشت از آهن قوی و شمشیر بشکست امیرالمؤمنین علی علیه السلام بازگشت و گفت یا رسول اﷲ حرب همی کردم و شمشیر من بشکست و شمشیر ندارم وبی شمشیر حرب نتوان کردن پیغمبر صلی اﷲ علیه و سلم زود ذوالفقار به علی داد و گفت : خذها یا علی و پنداشت که علی نستاند و نزند علی ذوالفقار بگرفت و به حرب اندر شد پیغمبر او را دید دلیر و به کارآمد ذوالفقار از راست و چپ و پیش و پس میزد و میکشت و پیغمبر صلوات اﷲ علیه گفت : لافتی الأ علی لاسیف الأ ذوالفقار.
چون چلیپای روم از آن شد باغ
کابریزست باغ را عسلی
ابر چون چشم هند بنت عتبه است
برق مانند ذوالفقار علی.
شهید بلخی.
نه هر تیغی که جنگ آرد هنر چون ذوالفقار آرد.
لامعی.
بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

شروانی سید قوام الدین حسین بن صدر الدین علی شاعر معاصر خوارزمشاهیان و هم عصر خاقانی شروانی وفلکی شروانی و جمال الدین اصفهانی ( ف.۶۷۹ه.ق. ) وی مداحی یوسف شاه لرمیکرد و در قواعد صنایع و بدایع شعری استاد و مخترع بود. دهلی و سلمان ازو پیروی کرده اند.
ذوالفقار بمعنی صاحب فقرات است و فقره هر یکی از مهره های پشت است که ستون فقرات از آن مرکب است .

فرهنگ معین

( ~. فَ ) [ ع . ] (اِ. )نام شمشیر منبه بن حجاج (عاص بن منبه ) که به روز بدر کشته شد و آن شمشیر را رسول اکرم (ص ) برای خویش گزید و سپس آن را در غزوة احد به علی (ع ) عطا فرمود. گفته اند که چون بر پشت ذوالفقار خراش های پست و هموار بود، آن را بدین نام خواندند

فرهنگ عمید

شمشیر. &delta، در اصل نام شمشیری است که در اختیار حضرت رسول بود و در غزوۀ احد به علی بن ابی طالب بخشید. چون بر پشت آن خراش هایی شبیه ستون فقرات بوده آن را ذوالفقار نامیدهاند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] ذوالفقار شمشیر معروف امام علی(ع). از آنجا که این شمشیر، پست و بلندی هایی مانند ستون فقرات داشت، آن را ذوالفقار نامیدند. در فرهنگ مردم، ذوالفقار نمادی از قدرت و شجاعت امام علی(ع) است و در شمایل های مذهبی، معمولا امام علی (ع) را به نحوی تصویر می کنند که ذوالفقارش را در دست دارد. درباره اینکه این شمشیر چه شکلی داشته، اختلاف وجود دارد و گرچه در بیشتر تصویرهای رایج، آن را به صورت شمشیری دارای دو سر ترسیم می کنند، ولی عمده منابع، آن را مانند دیگر شمشیرها با یک لبه دانسته اند.
در نامگذاری ذوالفقار دو وجه ذکر شده است:
در فرهنگ عامه و شمایل نگاری های مذهبی این شمشیر را به صورت شمشیری دارای دو سر ترسیم می کنند. در برخی منابع نیز این تصویر تأیید شده است؛ برای مثال میرزای قمی و ابن شهر آشوب این شمشیر را دارای دو سر می دانند

[ویکی اهل البیت] «ذوالفقار» شمشیری شگرف است که ابتدا متعلق به رسول اکرم صلی الله علیه و آله بود و آن حضرت در جنگ احد وقتی که شمشیر علی بن ابی طالب علیه السلام در گرماگرم نبرد شکست، آن را به او بخشید و از همان زمان این شمشیر وجهه ای مقدس یافت.
در وجه تسمیه این شمشیر گفته اند: پشت آن خارهای پست و بلندی مانند ستون فقرات آدمی داشته است.
علامه مجلسی از مناقب ابن شهر آشوب نقل می کند که آیه 25 سوره حدید « وَأَنزَلْنَا الْحَدِیدَ فِیهِ بَأْسٌ شَدِیدٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ» اشاره به ذوالفقار دارد که از آسمان برای پیامبر صلی الله علیه و آله نازل شد. و ایشان آن را به حضرت علی علیه السلام بخشید.
در مورد منشأ ذوالفقار اقوال دیگری هم هست؛ از جمله آن که در جنگ بدر حضرت علی علیه السلام آن را پس از کشتن صاحبش «عاص بن منبه سهمی» بدست آورد. یا جزو هدایای بلقیس به حضرت سلیمان علیه السلام بود، و یا ذوالفقار در روز بدر بدست پیامبر صلی الله علیه و آله رسید و آن را به حضرت علی علیه السلام بخشید. این شمشیر سپس به امام حسن علیه السلام و بعد از او به امام حسین علیه السلام و سرانجام به حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف به ارث رسید.
از حضرت امام صادق علیه السلام درباره علت نامیده شدن آن به ذوالفقار پرسیدند، حضرت صادق علیه السلام فرمود: زیرا ضربتی با آن به هیچ کس نزد، مگر آن که در دنیا از حیات و در آخرت از بهشت محرومیت یافت.
در کتاب های الارشاد شیخ مفید والأمالی شیخ طوسی با ذکر سند از حضرت صادق علیه السلام آمده است: در روز جنگ احد فرشته ای که نامش رضوان بود، از آسمان ندا در داد که «لا سَیْفَ اِلاَّ ذُوالفَقار وَلا فَتی اِلاَّ عَلی».
همین حدیث را «سمعانی» در کتاب فضایل الصحابه، و ابن بطّه در کتاب الابانه نقل کرده اند با این تفاوت که به جای غزوه «احد»، غزوه «بدر» گفته اند.

دانشنامه آزاد فارسی

ذوالفَقار
(به معنی: دارای مهره، مهره دار) نام شمشیر معروفی که یک لبۀ آن خارهایی مانند مهره های ستون فقرات آدمی داشته است. این شمشیر در عصر جاهلیت شهرت بسیار داشته و دربارۀ آن می گفتند که «لاسیف الا ذوالفقار» (هیچ شمشیری مثل شمشیر ذوالفقار نیست). حضرت محمد (ص) این شمشیر را که در اصل متعلق به یکی از کفار به نام عاص بن منبه بود و در غزوه بدر به قتل رسید، در جنگ بدر به غنیمت گرفت و سپس آن را در جنگ اُحُد به حضرت علی (ع) که شمشیرش شکسته شده بود، بخشید. از آن پس درباره آن می گفتند: «لافتی الا علی لاسیف الا ذوالفقار». شمشیر ذوالفقار مثل اغلب شمشیرهای عربی قدیم دو دم یا دولبه بود و همان طور که گفته شد یک لبه آن خاردار یا دندانه دار بود. ولی بعدها تصور کردند که سر آن دوشاخه است و آن را هم به همین صورت به تصویر کشیده اند.

پیشنهاد کاربران

تانک ذوالفقار یک تانک کاملاً ایرانی است. اولین پیش نمونه تانک ذوالفقار در سال ۱۳۷۲ طراحی شد و خط تولید آن در تابستان ۱۳۷۶ در مجتمع صنعتی شهید کلاهدوز افتتاح شد و از سال ۱۳۷۷ تاکنون مورد استفاده نیروهای مسلح ایران است. ذوالفقار از توپ ۱۲۵ میلی متری، سیستم تعلیق مشابه مدل های اولیه ام۶۰، سیستم کنترل آتش اسلوونیایی ای اف سی اس - ۳ با قابلیت شلیک در حرکت استفاده می کند و نمای ظاهری آن مشابه با سلسله تانک های ام۴۸، ام۶۰ و ام۱ آبرامز ارتش آمریکاست. برخی از اجزای این تانک نیز با تانک سفیر مدل بهینه شده ایرانی تانک های تی - ۵۴ شوروی و تایپ ۵۹ چین یکسان است.
...
[مشاهده متن کامل]

وبگاه رسمی وزارت دفاع ایران این تانک را نوع بهینه سازی شده تانک روسی تی - ۷۲ معرفی کرده که به سیستم مدرن کنترل آتش تجهیز شده و مهمات ۱۲۵ میلی متری تولید می شود.
آماری از تعداد تانک های ذوالفقار تولید شده اعلام نشده اما بنا بر برآوردها در سال ۲۰۱۰ حدود ۱۰ دستگاه ذوالفقار در اختیار نیروهای مسلح ایران بوده است. در ذوالفقار ۳ که مدل نهایی این تانک است از یک موتور دیزلی ۱۲ سیلندر با قدرت ۱۰۰۰ اسب بخار که با وزن حدود ۴۰ تنی تانک امکان حداکثر سرعت ۷۰ کیلومتری حرکت در جاده را برای آن فراهم می کند. تانک ذوالفقار تانکی است که از هر مانعی که بر سر راهش قرار دارد به راحتی عبور می کند و سدشکن است.
ظاهر کلی ذوالفقار به سلسله تانک های آمریکایی ام۴۸، ام۶۰ و ام۱ آبرامز شباهت دارد و برخی ویژگی های آن از تانک معروف تی - ۷۲ شوروی برداشت شده است. از جمله سلاح اصلی تانک که توپ بدون خان ۱۲۵ میلی متری ۲آام۴۶ با قابلیت شلیک اتوماتیک مشابه با تی - ۷۲اس است. سیستم تعلیق ذوالفقار مشابه با تانک های غربی ام ۴۸ و ام ۶۰ طراحی شده اما وزن حدوداً ۴۰ تنی آن قابل مقایسه با تانک های شرقی ( بسیار کمتر از تانک های مدرن غربی ) است.
تی۷۲اس آخرین مدل تی - ۷۲ است که ۴۲۲ دستگاه از آن بین سال های ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۱ از شوروی خریداری شد که ۳۰۰ دستگاه آن در ایران مونتاژ شدند. تانک های ام۴۸ و ام ۶۰ نیز پیش از انقلاب ۱۳۵۷ به ایران فروخته شدند. ایران ۲۶۰ دستگاه ام۴۸ را در سال ۱۹۶۰ و ۴۶۰ دستگاه ام۶۰ را در سال ۱۹۶۸ از آمریکا خریداری کرده بود.
ذوالفقار ۱ اولین مدل این تانک بود. این مدل از یک موتور دیزلی با قدرت ۷۸۰ اسب بخار استفاده می کند و از سیستم کنترل آتش اسلوونیایی ای اف سی اس - ۳ برخوردار است که امکان شلیک در حرکت را برای تانک فراهم می کند. همین سیستم بر روی تانک سفیر ( مدل بهینه شده تی - ۵۴ ) نیز نصب شده است. ذوالفقار ۲ یک مدل آزمایشی بود و ذوالفقار ۳ نتیجه آخرین بهینه سازی بر روی این تانک است که در خط تولید قرار گرفت. در ذوالفقار ۳ از یک موتور دیزلی با قدرت ۱۰۰۰ اسب بخار استفاده شده که حداکثر سرعت تانک در جاده را به ۷۰ کیلومتر در ساعت می رساند. همچنین با افزودن سیستم کنترل آتش و شلیک اتوماتیک تی - ۷۲اس نیاز به خدمه چهارم تانک از بین رفته و خدمه به ۳ نفر ( فرمانده، راننده و توپچی ) کاهش یافته است. زره آن را برخی منابع زره کامپوزیتی و برخی دیگر زره غیرفعال ذکر کرده اند اما با توجه به وزن ۴۰ تنی تانک بایستی از زره غیرفعال استفاده شده باشد.

ذوالفقارذوالفقارذوالفقار
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/ذوالفقار_(تانک)
از امارات فالوش کن حرف دیگه ندارم :/p——91
ذوالفقار همان شمشیری هست که حضرت امام علی ( ع ) داشتند.
Zulfiqar نام شمشیر دو لبه ای بود که در جنگ احد به علی بن ابی طالب داده شد و امروزه از آن به عنوان مهمترین شمشیرهای اسلام یاد میشود. این شمشیر در ابتدا برای پیامبر ( ص ) بود. اینکه ذوالفقار چگونه به دست امام علی ( ع ) رسید، نظرات مختلفی وجود دارد
...
[مشاهده متن کامل]

در نامگذاری ذوالفقار دو وجه ذکر شده است:
برگرفته از فَقَره و فَقَرات: بر این اساس �ذوالفَقار � به معنای صاحب فقرات است. فقره به معنای مهره کمر است. گفته شده است چون بر پشت این شمشیر خراش های پست و هموار بوده، آن را بدین نام خوانده اند.
برگرفته از فقر و بی نصیبی: روایت شده است که از امام باقر ( ع ) درباره علت نامگذاری این شمشیر سوال شد. ایشان فرمود: "علی ( ع ) با شمشیر ذوالفقار به هیچ کس ضربتی نزد، مگر این که او را در دنیا بی نصیب از خانواده و فرزندانش کرد و در آخرت بی نصیب از بهشت. "

همانطور که اصل در شمشیر زدن مقاوم بودن وعدم شکنندگی شمشیر است و با برخورد شمشیر به لباس زرهی یا سپر جنگی یا نیزه ها نباید شمشیر بشکندو شمشیر ذوالفقارهم چون مانند ستون فقرات بدن بند ، بند ساخته شده است
...
[مشاهده متن کامل]
وهر خط بندی بصورت تقویتی وعین بارکشهای ساختمان ضخیم تر ساخته شده تا مقاومت شمشیر رابالا ببرد تا در برخورد با اجسام سخت نشکند این شمشیربسیار مقاوم است بنابراین روایت معصومین ع درمورد شکل شمشیر ذوالفقارحجت تمام است وهرگونه تفسیرات غلط بدعت است. بنابراین شمشیر ذوالفقاریعنی شمشیر بندبندی بین آ بین تقویت شده که استقامت ویژه وخاص دارد واگر دولبه باشد یا دوتیغه باشد در درگیریهای نزدیک وفشرده ممکن است برگشت خورده وضاربش را بکشد بنابراین معصومین ع صادق ترین انسانها هستند وروی حرفشان دیگرنمی توان حرف زد یا تفسیر اضافه نمود.

یعنی شمشیر ی که، بایک ضربت دوکارکرد به همراه
دارد، باتوجه به اینکه حکم انسان کامل مثل خودامام، معصوم وبه دور از خطاواشتباه بوده، به محض اجرای حکم درجسم وجانش جاری وساری می شود، درنتیجه مجرم را تطهیرو مجازات می نماید.
یعنی شمشیر ی که اگر در دست انسان کامل باشد، بایک ضربت دشمنان راتطهیروبه درک می فرستد.

ذوالفقار خان سردار کریم خان لر زند

بپرس