دروس تمهیدیه فی القواعد الفقهیه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] دروس تمهیدیة فی القواعد الفقهیة (کتاب). « دروس تمهیدیة فی القواعد الفقهیة» در دو جلد توسط جناب استاد آقای باقر ایروانی نگاشته شده و به بحث درباره انواع قواعد فقهی که کاربردهای فراوانی در ابواب مختلف فقه دارد پرداخته است. این مجموعه توسط دار الفقه للطباعة و النشر در قم منتشر شده است. در پایان هر جلد فهرستی تفصیلی از عناوین ارائه شده است. در پاورقی کتاب نیز مستندات مؤلف در استخراج قواعد فقهیه درج شده است.
گردآوری قواعد فقهی در یک مجموعه برای دسترسی آسان طلاب علوم دینی و شیفتگان فقه اهل بیت .

[ویکی نور] «دروس تمهیدیة فی القواعد الفقهیة» در دو جلد توسط جناب استاد آقای باقر ایروانی نگاشته شده و به بحث درباره انواع قواعد فقهی که کاربردهای فراوانی در ابواب مختلف فقه دارد پرداخته است.
این مجموعه توسط دار الفقه للطباعة و النشر در قم منتشر شده است.
در پایان هر جلد فهرستی تفصیلی از عناوین ارائه شده است. در پاورقی کتاب نیز مستندات مؤلف در استخراج قواعد فقیهه درج شده است.
گردآوری قواعد فقهی در یک مجموعه برای دسترسی آسان طلاب علوم دینی و شیفتگان فقه اهلبیت.
با استفاده از ادله عقلی و نقلی و کلام فقها، قواعد فقهی استخراج و موارد کاربرد آنها همراه با شروط اجرای این قواعد بررسی شده است.

[ویکی فقه] دروس تمهیدیه فی القواعد الفقهیه (کتاب). « دروس تمهیدیة فی القواعد الفقهیة» در دو جلد توسط جناب استاد آقای باقر ایروانی نگاشته شده و به بحث درباره انواع قواعد فقهی که کاربردهای فراوانی در ابواب مختلف فقه دارد پرداخته است. این مجموعه توسط دار الفقه للطباعة و النشر در قم منتشر شده است. در پایان هر جلد فهرستی تفصیلی از عناوین ارائه شده است. در پاورقی کتاب نیز مستندات مؤلف در استخراج قواعد فقهیه درج شده است.
گردآوری قواعد فقهی در یک مجموعه برای دسترسی آسان طلاب علوم دینی و شیفتگان فقه اهل بیت .
ساختار
با استفاده از ادله عقلی و نقلی و کلام فقها، قواعد فقهی استخراج و موارد کاربرد آنها همراه با شروط اجرای این قواعد بررسی شده است.
گزارش محتوا
در جلد اول از این مجموعه، نگارنده ضمن بیان اهمیت قواعد فقهی به تاریخ بحث از این قواعد در فقه پرداخته و فرق میان قاعده فقهی و قاعده اصولی و همچنین فرق بین قاعده فقهی با مسئله فقهی و موارد امتیاز و اشتراک آنها را بررسی کرده است. وی معتقد است که قواعد فقهی در عدد خاصی متعین نیست. او ابتدا به مفاد قاعده« لا تعاد» و مضمون این قاعده و مدارک و مستندات آن و موارد شمول و موارد عدم اجرای این قاعده اشاره کرده و سپس به قاعده« فراغ و تجاوز» و مضمون و مدارک و کاربردهای این قاعده در نماز و وضو پرداخته و شروط اجرای آن را بررسی نموده است. « أصالة الصحة » نیز یکی دیگر از قواعد فقهی است که نگارنده به بررسی مستندات روایی و عقلی آن پرداخته و شروط اجرای این قاعده را بیان کرده است. قاعده« لا ضرر» و کاربردهای فراوان آن در فقه معاملات و مستندات عقلی و نقلی این قاعده به همراه شمول این قاعده بر برخی از مسائل فقهی از مباحث بعدی کتاب است. در ادامه مباحث کتاب در جلد اول، نگارنده به قاعده« نفی حرج» و قاعده« ید» و مضمون این دو قاعده و موارد اجرای آن در ابواب فقهی مختلف و ادله عقلی و نقلی مربوط به این دو قاعده پرداخته است. در جلد دوم قواعد فقهی مهم دیگری مانند قاعده« قرعه» ، مضمون و موارد کاربرد آن و کیفیت اجرای قرعه در امور مشکل فقهی به ویژه در باب قضاء بیان گردیده است. قاعده« طهارت» و جریان یافتن این قاعده در باب نجاسات و شک در آنها نیز از مباحث بعدی کتاب است که نگارنده مضمون این قاعده و مدارک فقهی آن را از روایات استخراج نموده است. مضمون و مدرک قاعده« الزام» و کاربردهای آن در مسائل فقهی، و قواعد دیگر فقهی مانند قاعده« سوق مسلمین» ، قاعده« سلطنت» ، قاعده« میسور» ، قاعده« علی الید» ، قاعده« غرور» ، قاعده« اقرار» و قاعده« فراش» و مفاد این قواعد و مدارک عقلی و نقلی آن ها و همچنین کاربردهای آن در ابواب مختلف فقهی به ویژه فقه معاملات و همچنین نحوه اجرای این قواعد و موارد استثنای آنها، از دیگر مباحث مندرج در جلد دوم این کتاب است.

پیشنهاد کاربران