خالد بن سعید

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خالد بن سعید بن عاص بن امیة بن عبدشمس، از نخستین ایمان آورندگان به اسلام می باشد.
وی از قریش و کنیه اش ابوسعید بود.
پدرش معروف به ابواُحَیْحَة، از بزرگان مکه و از مخالفان شدید پیامبر بود که تا پایان عمر اسلام نیاورد.
مادرش، لبینة معروف به امّ خالد، دختر خَبّاب(حباب) بن عبدیالیل بن ناشب از مردم ثَقیف بود.

اسلام آوردن خالد
خالد بن سعید قبل از برادرانش اسلام آورد. در زمان دعوت پنهانی پیامبر به اسلام گروید و وی را سومین، چهارمین یا پنجمین مسلمان دانسته اند.

اسلام آوردن خالد
سبب اسلام آوردن خالد بن سعید را چنین نقل کرده اند که او در خواب دید بر لبۀ پرتگاهی مشرف بر آتش قرار دارد و پدرش سعی دارد او را در آن افکند، در آن حال پیامبر او را کنار کشید و از افتادن در آتش نجات داد. خالد بن سعید رؤیای خویش را صادقه یافت و آن را برای ابوبکر بازگو کرد و به توصیه ابوبکر به اسلام راغب گشت. وی در اَجیاد نزد پیامبر حاضر شد و اسلام آورد.

سرزنش خالد توسط پدرش
...

[ویکی شیعه] خالد بن سعید بن عاص بن امیة بن عبدشمس، از نخستین ایمان آورندگان به اسلام واز جمله کاتبان و منشیان پیامبر (ص). وی کارگزار پیامبر(ص) در یمن بود و پس از وفات .ایشان، از این کار کنار کشید و حاضر به همکاری با خلفاء نشد. خالد بن سعید جزء دوازده نفری بود که با ابوبکر بیعت نکرد و این عاملی بود تا خلیفه دوم علیه او موضع گیری کند. در مورد زمان و محل شهادت او در میان مورخان اختلاف است.
وی از قریش و کنیه اش ابوسعید بود. پدرش سعید بن عاص از بزرگان قریش بود. مادرش، لبینة معروف به امّ خالد، دختر خَبّاب/ حباب بن عبدیالیل بن ناشب از مردم ثَقیف بود.

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از دانشنامه جهان اسلام است
خالد بن سعید بن عاص بن امیة بن عبدشمس، از نخستین ایمان آورندگان به اسلام. وی از قریش و کنیه اش ابوسعید بود. پدرش معروف به ابواُحَیْحَة، از بزرگان مکه و از مخالفان شدید پیامبر بود که تا پایان عمر اسلام نیاورد . مادرش، لبینة معروف به امّخالد، دختر خَبّاب/حباب بن عبدی الیل بن ناشب از مردم ثَقیف بود.
خالد بن سعید قبل از برادرانش اسلام آورد. در زمان دعوت پنهانی پیامبر به اسلام گروید و وی را سومین، چهارمین یا پنجمین مسلمان دانسته اند. سبب اسلام آوردن خالد بن سعید را چنین نقل کرده اند که او در خواب دید بر لبه پرتگاهی مشرف بر آتش قرار دارد و پدرش سعی دارد او را در آن افکند، در آن حال پیامبر او را کنار کشید و از افتادن در آتش نجات داد. خالد بن سعید رؤیای خویش را صادقه یافت و آن را برای ابوبکر بازگو کرد و به توصیه ابوبکر به اسلام راغب گشت. وی در اَجیاد نزد پیامبر حاضر شد و اسلام آورد.
هنگامی که سعید بن عاص ــ که از مخالفان سرسخت پیامبر بود ــ از مسلمان شدن پسرش آگاهی یافت، خالد را بسیار سرزنش کرد به وی ناسزا گفت و او را به شدت کتک زد، به گونه ای که عصای خود را بر سرش شکست و حتی صحبت کردن با او را برای خانواده اش منع کرد. پس از آن، خالد نزد پیامبر رفت و ملازم وی شد. گاه نیز به تنهایی در اطراف مکه نماز می گزارد. چون خالد بن سعید در تصدیق پیامبر و پیروی از او اصرار ورزید، پدرش او را حبس کرد و او را سه روز در آفتاب سوزان مکه نگه داشت. خالد از زندان پدر گریخت و در نواحی اطراف مکه مخفی شد. با شدت گرفتن آزار و اذیت کافران، خالد بن سعید همراه عده ای از مسلمانان و به دستور پیامبر به سرزمین حبشه مهاجرت کرد.
با توجه به این که مسلمانان در دو نوبت به سرزمین حبشه مهاجرت کردند، در مورد زمان مهاجرت خالد بن سعید بین مورخان اختلاف است. بیشتر مورخان (همانجاها) مهاجرت او را در نوبت دوم (یعنی در سال پنجم بعثت) و برخی دیگر در نوبت اول دانسته اند. خالد بن سعید همسر خود هُمَیْنَه/ اُمَیمه/ امینه، دختر خلف بن اسعد خزاعی را نیز به همراه خود به حبشه برد. پسر او به نام سعید و دخترش به نام اَمَه (امّ خالد) در حبشه متولد و بزرگ شدند و بعدها، امه به ازدواج زبیر بن عوام درآمد. در بعضی روایات آمده است که خالد بن سعید در حبشه وکیل عقد نکاح ام حبیبه از زنان پیامبر بوده که این نشان دهنده جایگاه و مقام خالد بن سعید نزد پیامبر است. خالد بن سعید در سال هفتم هجرت همراه دیگر مهاجران حبشه به سرزمین حجاز بازگشت و در خیبر (در پایان جنگ خیبر) به حضور پیامبر رسید.
پیامبر از آنان استقبال کرد و بسیار اظهار خشنودی نمود و به وی و دیگر مهاجران حبشه با این که در جنگ شرکت نداشتند، از غنایم خیبر سهم داد. خالد بن سعید سپس همراه پیامبر و دیگر مسلمانان به مدینه وارد شد.
مورخان خالد بن سعید را از جمله کاتبان و منشیان پیامبر نام برده اند. او در مکه و پیش از هجرت برای پیامبر کتابت می کرد. گفته شده است که وی نخستین کسی بود که عبارت «بسم اللّه الرحمن الرحیم» را نوشت. پس از هجرت نیز در مدینه، نامه پیامبر برای اهل طائف و نمایندگان آنان را نوشت و به هیئت نمایندگی ثقیف داد.
وی همچنین در مدینه در مذاکرات صلح بین پیامبر و آنان وساطت کرد تا آنکه این هیئت مسلمان شدند. خالد بن سعید پس از بازگشت از حبشه همراه رسول خدا و دیگر مسلمانان در حج عمرةالقضا، فتح مکه و غزوات حنین، طائف و تبوک حضور یافت. خالد در مأموریت هایی که پیامبر به وی می داد شرکت فعال داشت، از جمله هنگامی که عمرو بن مَعْدی کَرِب مرتد شد و سر به شورش برداشت، پیامبر علی بن ابی طالب علیه السلام را به همراه سپاهی از مهاجران از جمله خالد بن سعید که پیشاهنگ سپاه بود، به سوی عمرو و قوم او فرستاد. پس از سرکوبی شورشیان و فرار عمرو بن معدی کرب، علی بن ابی طالب علیه السلام خالد را برای اخذ صدقات (مالیات ذکات)، همانجا گمارد و به او فرمان داد که هر کس از فراریان مراجعت نمود و ایمان آورد او را امان دهد. بعد از بازگشت علی علیه السلام، عمرو بن معدی کرب نزد خالد بن سعید رفت و دوباره مسلمان شد.

پیشنهاد کاربران

بپرس