خالد بن ابی اسماعیل کوفی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خالد بن ابی اسماعیل کوفی، راوی امامی قرن سوم است.
نجاشی او را ثقه دانسته است و متأخران نیز به تبع نجاشی او را توثیق کرده اند. علامه حلّی خالد بن اسماعیل کوفی را ثقه دانسته که احتمالا لفظ «ابی» از آن ساقط شده است.
بکر بن اشعث
البته طوسی در رجال فردی به نام خالد بن اسماعیل بن ایوب مخزومی را در شمار اصحاب امام صادق علیه السلام برشمرده که مجهول است. برخی احتمال داده اند که نام پدر خالد، بکر بن اشعث باشد، زیرا نجاشی کنیه بکر را ابواسماعیل یاد کرده است. بنابراین، احتمالا خالد بن ابی اسماعیل همان خالد بن بکر ملقب به طویل است که در سند روایتی در باب وصیت نیز آمده است. با وجود این چون بکر پدر خالد طویل در زمان امام صادق علیه السلام درگذشته، و به تصریح نجاشی بکر بن اشعث از امام کاظم علیه السلام روایت کرده، اتحاد این دو منتفی است. در ضمن یکی بودن کنیه بکر بن اشعث و پدر خالد احتمالی بیش نیست.
اصحاب امام صادق علیه السلام
ابن بابویه به واسطه خالد از عبدالاعلی مولی آ ل سام، از اصحاب امام صادق علیه السلام، روایت کرده است. صفوان بن یحیی ، عبداللّه بن مسکان و جعفر بن بشیر نیز از وی حدیث نقل کرده اند. طُرَیحی و کاظمی معیار تمایز وی از راویان مشترک با وی را روایت صفوان از او دانسته اند. بنابراین ظاهراً لفظ ابی از سند روایت مذکور در کافی نیز افتاده است. خالد، هم بی واسطه و هم با واسطه از امام صادق علیه السلام روایت کرده، لذا احتمالا از اصحاب آن حضرت بوده است. همچنین خالد صاحبِ یکی از اصول شیعه است که صفوان بن یحیی آن را روایت کرده است. طریق شیخ طوسی به این کتاب ضعیف دانسته شده است.

[ویکی شیعه] خالد بن ابی اسماعیل کوفی، راوی ثقه و امامی قرن سوم قمری و از اصحاب امام صادق(ع). نجاشی او را ثقه دانسته است و متأخران نیز به تبع نجاشی او را توثیق کرده اند. خالد، بی واسطه و با واسطه از امام صادق (ع) روایت نقل کرده است.
برخی احتمال داده اند که نام پدر خالد، بکر بن اشعث باشد زیرا نجاشی کنیه بکر را ابواسماعیل یاد کرده است. بنابراین، احتمالا خالد بن ابی اسماعیل همان خالد بن بکر ملقب به طویل است.
با وجود این چون بکر پدر خالد طویل در زمان امام صادق (ع) درگذشته و به تصریح نجاشی بکر بن اشعث از امام کاظم (ع) روایت کرده، اتحاد این دو منتفی است.

پیشنهاد کاربران

بپرس