حکم عقیده به تثلیث

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حکم عقیده به تثلیث (قرآن). در عقیده کفرآمیز تثلیث، مسیحیان؛ خدا، مسیح و روح القدس را خدا می دانند؛ اللّه خدای پدر، مسیح خدای پسر و جبرئیل واسطه این دو خدا است.
اعتقاد به تثلیث وسه خدایی، حرام و مورد نهی خدا:• «یـاهل الکتـب... ولا تقولوا ثلـثة انتهوا خیرا لکم انما الله الـه وحد سبحـنه ان یکون له ولد له ما فی السمـوت وما فی الارض وکفی بالله وکیلا ای اهل کتاب (ای مسیحیان) در دین خود غلوّ نکنید و بر خداوند جز گفتار حق و حقیقت مگویید (مگویید خدا از الوهیت به وجود عیسی منقلب گشته، یا همانند روح در قالب وی حلول نموده)، جز این نیست که مسیح عیسی بن مریم فرستاده خدا و کلمه اوست که به مریم القا نموده (به واسطه کلمه «کن» او را در رحم مریم پدید آورده) و هم روحی از جانب اوست (که حیات بخش نفوس است). پس به خدا و فرستادگانش ایمان آورید و مگویید: (خدا) سه گانه است (جوهره ذاتش به سه موجود پدر و پسر و روح القدس تقسیم شده. از این سخن) خودداری کنید که به خیر شماست، جز این نیست که خداوند خدایی یگانه است، منزّه است از اینکه او را فرزندی باشد، آنچه در آسمان ها و آنچه در زمین است ملک حقیقی اوست، و خدا برای کارسازی (امور جهان هستی) کافی است.»• «لقد کفر الذین قالوا ان الله ثالث ثلـثة وما من الـه الا الـه وحد وان لم ینتهوا عما یقولون لـیمسن الذین کفروا منهم عذاب الیم بی تردید کافر شدند کسانی که گفتند: خداوند یکی از سه عنصر خدایی است (پدر و پسر و روح القدس)، حال آنکه هیچ خدایی جز خدای یگانه نیست. و اگر از آنچه می گویند باز نایستند مسلّما کسانی از آنها را که (با این اعتقاد) کافر شده اند عذابی دردناک خواهد رسید.»
تفسیر آیه
آنچه در این آیه مورد بحث واقع شده مساله غلو و وحدت مسیح با خدا و به عبارت دیگر توحید در تثلیث است، خداوند متعال در این آیه می گوید: آنها که گفته اند خداوند سومین اقنوم از اقانیم سه گانه است به طور مسلم کافر شده اند (لَقَدْ کَفَرَ الَّذِینَ قالُوا إِنَّ اللَّهَ ثالِثُ ثَلاثَةٍ) بسیاری از مفسران مانند طبرسی در مجمع البیان و شیخ طوسی در تبیان و فخر رازی و قرطبی در تفسیر خود چنین تصور کرده اند این آیه در باره فرقه ای به نام ملکانیه و نسطوریه است که قائل به خدایان سه گانه اند، اما این برداشت از مسیحیت با حقیقت تطبیق نمی کند زیرا اعتقاد به تثلیث در میان همه مسیحیان عمومیت دارد، همانطور که اعتقاد به توحید و یگانگی خدا در میان ما مسلمانان قطعی و مسلم است، منتها آنها در عین اینکه خدایان را حقیقتا سه گانه می دانند، یگانه حقیقی نیز می دانند و به اعتقاد آنها سه واحد حقیقی یک واحد حقیقی را تشکیل می دهند!
غلو در باره پیشوایان
مساله غلو در باره پیشوایان یکی از مهمترین سرچشمه های انحراف در ادیان آسمانی بوده است، از آنجا که انسان علاقه به خود دارد، میل دارد که رهبران و پیشوایان خویش را هم بیش از آنچه هستند بزرگ نشان دهد تا بر عظمت خود افزوده باشد گاهی نیز این تصور که غلو در باره پیشوایان، نشانه ایمان به آنان و عشق و علاقه به آنها است سبب گام نهادن در این ورطه هولناک می شود غلو همواره یک عیب بزرگ را همراه دارد و آن اینکه ریشه اصلی مذهب یعنی خداپرستی و توحید را خراب می کند، به همین جهت اسلام در باره غلات سخت گیری شدیدی کرده و در کتب عقائد و فقه غلات از بدترین کفار معرفی شده اند.
دلایل ابطال تثلیث
...

پیشنهاد کاربران

بپرس