حسن بن موسی خشاب

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خَشّاب، حسن بن موسی، خَشّاب، حسن بن موسی، راوی شیعی قرن دوم و سوم است.
کنیه اش ابومحمد است و در اسناد روایات غالبآ با نام حسن بن موسی و در برخی روایات با لقب خشّاب آمده که ظاهرآ ناظر به شغل چوب فروشی خود یا خاندانش است. از تاریخ تولد وی اطلاعی در دست نیست اما چنانچه نقل خشّاب از اسحاق بن عَمّار صیرفی ، از اصحاب امام کاظم علیه السلام، صحیح باشد، زمان ولادت او را باید دست کم نیمه دوم قرن دوم در نظر گرفت. به گفته شوشتری در مواردی حسن بن موسی خشّاب با حسن بن موسی حَنّاط، از یاران یاران امام صادق علیه السلام، خلط شده است. همچنین محل سکونت وی معلوم نیست، هرچند در سند یکی از روایات از او با لقب کوفی یاد شده است. با این که طوسی نام او را ذیل نام اصحاب امام حسن عسکری علیه السلام آورده اما مستقیمآ از آن حضرت روایتی نقل نکرده بلکه عمده روایات وی با واسطه از امام صادق علیه السلام است.
مشایخ
خشّاب از اصحاب امام رضا و امام جواد علیهماالسلام چون احمدبن محمدبن ابی نصر بَزَنطی ، علی بن اَسْباط ، و علی بن حَسّان واسطی نقل حدیث کرده است. از دیگر مشایخ او غیاث بن کَلّوب است که بیش تر روایات خشّاب از اوست. خشّاب، راوی کتاب غیاث نیز ذکر شده است. به گفته طوسی غیاث بن کلّوب از اهل سنت است اما اصحاب امامیه به روایت او در صورت عدم روایت معارض از طریق شیعه ، عمل کرده اند و خویی بر همین مبنا به وثاقت غیاث بن کلّوب حکم داده است.
راویان
راویان معتبر و محدّثان سرشناسی از خشّاب روایت کرده اند، از جمله محمدبن حسن صفار قمی ، علی بن ابراهیم و سعدبن عبداللّه اشعری . همچنین حُمَیْدبن زیاد روایات زیادی از خشّاب به نقل از حسن بن علی بن یوسف معروف به ابن بَقّاح راوی شیعی که از اصحاب امام صادق علیه السلام روایت کرده شنیده است.
در کلام رجالیان
...

[ویکی شیعه] حسن بن موسی خشّاب راوی شیعی قرن دوم و سوم است او با اینکه از یاران امام عسکری (ع) به شمار می آید، اما مستقیماً از آن حضرت روایت نکرده است. بیشتر روایات او فقهی است و به صورت باواسطه از امام صادق(ع) نقل شده است.
کنیه او ابومحمد است و در اسناد روایات غالباً با نام حسن بن موسی و در برخی روایات با لقب خشّاب آمده که ظاهراً ناظر به شغل چوب فروشی خود یا خاندانش است.
از تاریخ تولد وی اطلاعی در دست نیست؛ اما چنانچه نقل خشّاب از اسحاق بن عَمّار صیرفی، از اصحاب امام کاظم (ع)، صحیح باشد، زمان ولادت او را باید دست کم نیمه دوم قرن دوم در نظر گرفت. به گفته شوشتری در مواردی حسن بن موسی خشّاب با حسن بن موسی حَنّاط، از یاران امام صادق(ع)، خلط شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس